Intr-un sat din judetul Gorj monotonia e sparta atunci cand dai cu ochii de un grup de constructii realizate din sticle goale, si nu din caramizi. Raspunsurile legate de ciudatele constructii sunt deja rutina pentru satenii din satul Jupanesti. Proprietarul este Vasile Gruia Piscureanu, de 55 de ani, care in cinci ani si-a desavarsit munca: o casa si doua anexe ridicate cu sticle goale.
Unora le-a adus fericirea pe moment dupa care, golite, au fost aruncate la gunoi. Pentru gorjeanul Vasile Gruia Piscureanu, de 55 de ani, sticlele de bautura insa abia atunci capatau valoare. ‘Am strans din ’95 pana in ’96 sticle goale de la gunoiul tuturor carciumilor din Targu Carbunesti si Jupanesti’, isi aminteste nea Vasile, care toata viata lui a lucrat in constructii.
Una dintre anexe are forma de damigeana
Aproape 4.000 de sticle au fost necesare pentru ca omul sa isi concretizeze visul in mai bine de cinci ani. ‘Am inceput cu casa, care are 15 camere. Am continuat cu „damigeana”, vedeti, i se vede forma. Aici am facut o camera de rugaciuni, iar in interior m-am inspirat din opera lui Brancusi si am sculptat in miniatura Masa Tacerii. Ultima piesa e plosca. Aici, la intrare, am o arcada ornata cu tuburi de televizoare, iar in interior… aici e Paradisul!’, ne-a explicat acest ‘Manole’ din Gorj.
Cand spune Paradis, omul se refera la robinetele de pe pereti, iesite dintr-o serie de mulaje cu femei goale, care reprezinta pacatul. ‘Am sus un bazin plin cu licoare. Ii invit pe prieteni aici de Sfantul Ilie. Avem robineti destui’, ne-a spus omul razand.
Cand vorbeste despre viitor, gorjeanul e optimist, el fiind de parere ca opera sa va dainui sute de ani si crede ca nici un om nu va risca sa-i darame creatiile, deoarece ‘cioburile l-ar putea ucide’.
Barbatul a dorit sa-si personalizeze locuinta, asa ca deasupra intrarii a creat un model care aduce cu o figura
Una dintre anexe dispune de o arcada ‘intarita’ cu tuburi de televizor
Pana si gardul e facut din sticle goale si lanturi
Cea mai spectaculoasa realizare a sa este ‘damigeana’. Structura nu dispune de colturi, iar in interior Vasile a amenajat o sala de rugaciuni dupa modelul Mesei Tacerii a lui Brancusi
Camin din pet-uri
Imediat dupa ce a iesit la pensie, un profesor de matematica din Serbia, Tomislav Radovanovi, a hotarat sa se mute intr-o casa construita chiar de el, din sticle de plastic. Caminul are 60 mp si au fost folosite circa 13.500 de pet-uri. Numai fundatia e din beton, restul e construit integral din sticle de plastic pe care le-a colectat in decursul anilor cu ajutorul studentilor sai. Chiar si bucataria, mobilierul de dormitor si ferestrele sunt tot din pet-uri. Constructia casei a durat 5 ani, iar Tomislav a declarat ca spera sa intre in Cartea Recordurilor.
Cladire transparenta
Inginerul german Werner Sobek a construit in anul 2006 o casa din sticla. Caminul a fost conceput pentru o familie tanara din satul Tieriengen, in apropierea orasului Stuttgart. Cladirea are forma unui cub si are patru nivele. Toate componentele pot fi separate pentru reciclare. Nu exista pereti, in afara de cei de la bai, si are doar cateva piese de mobilier. Toata aceasta transparenta a fost gandita special pentru a lasa impresia ca traiesti in mijlocul naturii.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!