În Lacul Malawi din S-E Africii trăiesc cele mai multe specii de peşti de apă, peste 1.000, 90% din ele fiind endemice.
Numele Mării Caraibilor vine de la cuvântul indian carib, care însemna “persoană” iniţial, dar care a ajuns să fie asociat cu termenul de “canibal”. Explicaţia: canibalismul era practicat rar de populaţia din zonă şi doar în legătură cu ritualurile războinice, dar primii europeni ajunşi acolo nu au înţeles asta, ci au crezut că toţii indienii sunt mâncători de oameni.
Muntele Roraima, cel care l-a inspirat pe Sir Conan Doyle să scrie “O lume dispărută”, e cel mai înalt platou din lume. Blocul colosal de gresie se află la 2.000 de metri deasupra junglei de la graniţa Venezuelei cu Brazilia şi Guyana.
În apropierea coastelor Trinidadului (Marea Caraibilor) există vulcani noroioşi subacvatici, a căror pastă fluidă iese de sub valuri şi formează insule, unele dispărând repede, altele devenind casă pentru păsările din zonă.
Cel mai vechi parc naţional din lume este Yellowstone (SUA), creat în 1872.
Aproape 90% din populaţia lumii trăieşte în emisfera nordică.
Nu Muntele Everest (8.848 m) are cea mai mare înălţime din lume, ci Muntele Mauna Kea din Hawaii (10.206 m). Primul e cel mai înalt de pe uscat, însă măsurat de la baza sa, de pe fundul oceanului, muntele hawaiian îi ia locul în top.
Oceanul Pacific conţine peste jumătate din întreaga apă sărată din lume.
Oceanul planetar ascunde cel mai lung lanţ muntos din lume: Dorsala Medie Oceanică, care se întinde pe 65.000 km.
Citește și:
CELE MAI CIUDATE nume și prenume de pe internet!