Până în urmă cu aproximativ trei ani, Ștefan era un bărbat foarte activ. Muncea fără să se plângă chiar și câte 12 ore pe zi și nu trecea săptămână în care să nu se urce pe bicicletă, alături de soția lui, și să pedaleze chiar și 50 de kilometri pe zi. Într-o bună zi, bărbatul, care locuiește într-o localitatea din apropierea Timișoarei, a realizat că începe să obosească mult prea repede, că nu mai poate face nici jumătate din efortul pe care altădată îl făcea fără probleme.
Cel mai tare îl supăra însă o tuse pe care nu reușea să o calmeze cu nimic. După câteva vizite la medic și un diagnostic pus la întâmplare, Ștefan a primit un tratament care însă nu l-a ajutat foarte mult. Trei ani s-a chinuit și a crezut că nu va afla niciodată de ce boală suferă. Se sufoca destul de des și nu mai putea respira. Nu se mai putea odihni noaptea din cauza tusei și evita să mai iasă din casă de rușine.
”Se mai întâmpla să fac o criză de tuse afară și atunci mi se părea că toată lumea se uită ciudat la mine. Așa că am început să refuz să mai ies… Eu, cel care altădată eram ca un taur, nu putea sta nici o secundă locului”, povestește Ștefan. Într-un final a ajuns la un prof. dr. pneumolog din Timișoara care a reușit să-i pună diagnosticul corect.
Suferea de fibroză pulmonară idiopatică, o boală a cărei cauză nu se cunoaște, ce afectează plămânii și determină în timp cicatrizarea acestora. De obicei pacienții acuză lipsa de aer chiar și în condiții de efort fizic normal, care se accentuează progresiv. Pe lângă tratamentul medicamentos, bărbatului i s-a spus că va avea nevoie de un aparat de oxigen.
”Mă trec uneori tot felul de gânduri negre care mă macină. Mă tot gândesc că boala se va agrava. Atunci intru în panică și nu mai pot respira. Boala este groaznică, iar eu nu mai sunt ce am fost odată”, spune mâhnit Ștefan. Acesta îi sfătuiește pe oameni să-și facă un control măcar o dată pe an pentru a descoperi din timp dacă suferă de vreo boală de plămâni.
Doar 5% dintre pacenți sunt diagnosticați corect
La nivel mondial sunt descoperite anual peste 40.000 de cazuri noi de fibroză pulmonară idiopatică (FPI). În România nu se cunoaște cu exactitate numărul cazurilor de FPI, însă specialiștii estimează că din totalul bolnavi mai puțin de 5% sunt diagnosticați corect. Cei mai buni medici pneumologi români au dat startul unei campanii menite să informeze populația cu privire la aceasta boală. Organizată de APAA în parteneriat cu Societatea Română de Pneumologie, capania include și înființarea unui club al pacienților, precum și lansarea unui website educațional cu articole scrise sau verificate de specialiști și distribuirea unor broșuri informative.
„Mă bucur să fac parte din acest proiect mai ales pentru că fibroza pulmonară idiopatică este o boală cruntă și, în același timp, dificil de diagnosticat. Sunt convins că toate aceste eforturi îi vor ajuta nu doar pe cei care au fost diagnosticați ci și pe cei care prezintă riscuri, să-și îmbunătățească într-o mai mare măsură calitatea vieții”, spune prof. univ. dr. Voicu Tudorache, șeful catedrei de pneumologie de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro