Povestea legendarului conte Dracula, cel mai cunoscut personaj romanesc dincolo de granitele tarii, are un capitol inca deschis la Sibiu. Aici locuieste Stefan Brandes-Latea, cel care se considera urmasul direct al lui Vlad Tepes. El este producatorul si initiatorul mai multor evenimente culturale inedite: Festivalul de Arta Medievala din Sighisoara, Cetati Transilvane – Sibiu si Cavalcade – Fagaras.
Povestea vietii lui pare rupta din filmele americane de succes. Stefan s-a nascut si a copilarit in actuala casa a Draculestilor din Sighisoara. Bunicii lui si-au petrecut cate un sfert din viata la munca, la canal. Familia a fost fortata sa-si paraseasca locuinta. ‘?n perioada in care am locuit in casa noastra din Sighisoara, o constructie trainica din secolul al XII-lea, am descoperit o fresca care il infatisa pe Vlad Dracul.
A gasit o comoara in zidurile casei
Aveam 11 ani cand am gasit intr-o nisa de aerisire o sabie, un medalion, pe care era inscris anul 1546 si cateva documente foarte vechi. ?n locuinta noastra exista si un pian vechi, mare cat un tanc, cu 150 de clape, din care mai sunau vreo 50. Avea corzile patrate, cat degetul de groase. ?n 1967 a inceput renovarea intregii localitati, iar familia mea a fost mutata in casa unui croitor. ‘Sabia gasita de Stefan in copilarie are mai bine de un metru lungime si o usoara curbura. Pe lama ei scrie ‘Osman’, iar manerul de argint e incrustat cu inscriptii nedescifrate inca. Medalionul din argint aurit are o superba gravura care il infatiseaza pe Iisus Hristos rastignit intre cei doi talhari. Pe fata gravata se pot deslusi cateva cuvinte in limba germana: ‘Christy Creutz und blut ist alein Gerecht und gut ud’ (‘Rastignirea si sangele lui Hristos sunt singurele adevaruri supreme’) si anul 1546. Conform documentelor familiei, Stefan Brandes-Latea este ultimul descendent al domnitorului Vlad Tepes. ‘Sunt urmasul lui Vlad Tepes. Ma inrudesc cu Dracula pe linie materna, fiind descendent direct al Draculestilor de Sintesti, care provin din casatoria lui Vlad Tepes cu sora lui Matei Corvin. Dupa tata, ma trag dintr-o familie veche de boieri olteni, Latea. Daca port medalionul la gat, simt ca o forta necunoscuta ma protejeaza, parca nimic nu mi se poate intampla rau, e ceva care imi confera o siguranta ciudata. La fel se intampla si cu sabia. Cand sunt prin preajma ei, acasa, ma incarc cu energie’, ne-a mai spus Stefan.
Stefan Brandes-Latea s-a nascut pe 2 august 1955 in Sighisoara si este presedintele societatii Dracula, specializata in productia de spectacole, film si turism. CV-ul lui este impresionant. A absolvit Scoala de muzica si organisti din cadrul Bisericii Evanghelice din oras si Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din Bucuresti.
A participat la 60 de filme artistice
E membru al Uniunii Artistilor Plastici, sectia Scenografie, al Uniunii Autorilor si Realizatorilor de Film, membru fondator al Asociatiei Cascadorilor Profesionisti si initiatorul primei baze hipice particulare din Romania si al unui centru de recuperare psiho-motorie cu ajutorul calului. Pana in prezent, urmasul lui Dracula a participat la realizarea a peste 60 de filme in calitate de scenograf, scenarist sau cascador, printre care: ‘Horea’, ‘Evadarea’, ‘Masca de argint’, ‘Coroana de foc’ sau ‘Mircea’.
„Daca poarta medalionul, Stefan se transforma intr-un vampir energetic”
Comisarul-sef Traian Tandin, fost ofiter judiciarist, pasionat de fenomene stranii si mistere, a cercetat ‘cazul’ lui Stefan Brandes, dedicandu-i un loc aparte in volumul I din ‘Paranormalul in Criminalistica’. Tandin considera ca urmasul lui Dracula e un ‘vampir energetic’. Acesta nu este personajul misterios care se hraneste cu sange, ci cu energia altora. ‘De cand a descoperit medalionul, Stefan a observat un lucru ciudat. Daca il poarta la gat, el capata o forta nebanuita asupra celor din jur, care simt o sfarseala ciudata, o stare de neliniste, transformata treptat in supunere fata de el’, scrie Traian Tandin in cartea sa.