Viitoarele generaţii de „supraoameni” stârnesc dispute. Thomas Frey este fondator al Institutului DaVinci din Colorado și autorul Futurist Speaker, un site specializat în conversații despre viitor.

Sunteți părinte. Sunteți de acord să vă „îmbunătățiți” genetic copiii și dincolo de protecția la boli?
Thomas Frey

Într-un articol recent, el discută posibilitatea ca, în doar câţiva ani, femeile însărcinate să ajungă la posibilitatea de a merge la genetician să discute anumite „opţiuni de îmbunătăţire” pentru copilul lor încă nenăscut. Acest lucru este posibil prin tehnologia de editare genetică CRISPR (n.trad.: descoperită în 2012, permite cercetătorilor să facă modificări precise în puncte specifice de pe ADN). 

Oamenii de ştiinţă fac paşi importanţi spre a „edita” un embrion pentru a elimina gene problematice, reducând astfel probabilitatea apariţiei anumitor boli şi anomalii fizice. Totuşi, are, de asemenea, sens că fenomenul va ajunge mai departe, până la crearea de „supercopii”.

Sănătatea copiilor, una dintre alegeri

Înainte să devină futurist, Thomas Frey a lucrat vreme de 15 ani la IBM ca inginer și designer, acolo unde a primit peste 270 de premii, mai multe decât oricare alt inginer de la IBM. În ultimii ani, Frey este invitat să țină prelegeri la instituții și companii precum NASA, Ford, Boeing, VISA și AT&T.

Majoritatea oamenilor se gândesc la „copiii de designer” prin lentila unei liste de criterii fizice: pistrui, aluniţe, dinţi grozavi, dar lista întreagă de opţiuni va fi mult mai complexă. Vom putea îmbunătăţi şi extinde anumite abilităţi până la punctul în care geneticieni talentaţi vor putea meşteri fiinţe umane care nu sunt doar sănătoase şi puternice, dar şi calibrate conform unui meniu de „oportunităţi de îmbunătăţire.”

Aceşti copii nu ar avea doar culoarea părului, forma buzelor, lungimea genelor şi conturul urechilor conform unei preplanificări, ci vor fi şi mai mari, mai puternici, mai longevivi, mai deştepţi, mai eficienţi din punct de vedere fizic, cu o speranţă de viaţă mai mare, superrezilienţi, superîncrezători şi, în general, super.

Viitoarele etape ale ingineriei genetice

În etapa 1, accentul va cădea pe probleme ereditare şi eliminarea genelor problematice care fac individul susceptibil la boli încă dinainte de naştere.

În a doua etapă, tehnicile de editare vor fi aplicate la trăsături genetice precum culoarea ochilor, lungimea degetelor, a gâtului, forma sprâncenelor sau a bărbiei. Trecând spre etapa 3, viitorii părinţi vor putea să „cumpere” opţiuni de musculatură şi neuronale pentru copilul lor. 

Vor putea seta parametri şi alege valori relative pentru lucruri precum sensibilitatea la temperatură sau lumină, unghiurile încheieturii mâinii sau piciorului.

În etapa a patra, tehnicile avansate ar putea fi folosite pentru a particulariza procesele de gândire şi înclinaţiile spre un domeniu sau altul. Părinţii vor putea cere geneticianului anumite  variabile emoţionale: lucruri ca echilibrul ideal între gândire şi emoţie, introversie versus extraversie, intuiţie versus explorare.

Şi-ar dori să-şi vadă copilul crescând să fie artist? Inginer? Funcţionar public? Un soldat? Cu timpul, vor exista formule pentru fiecare din aceste opţiuni.

Tranziţia spre o lume de supraoameni

Care este valoarea adăugată pe viaţa unui supraom? Puţini oameni înţeleg cu adevărat cât de puternică este această întrebare, consideră fostul inginer de la IBM. 

„Motivul pentru care întreb de valoarea pe viaţă a unui supraom este că ar putea schimba cum ne gândim la viaţa umană şi cum facem tranziţia spre ceea ce urmează. Valoarea pe viaţă a supraoamenilor ar putea într-adevăr să fie de 100 de ori mai mare decât cea a unui om obişnuit astăzi”, scrie el.

În medie, un supraom ar putea adăuga până la 500 de milioane de dolari la economia globală.

Sunteți părinte. Sunteți de acord să vă „îmbunătățiți” genetic copiii și dincolo de protecția la boli?
Foto Shutterstock

În etapele timpurii, grupurile de cercetare probabil că vor plăti tinere mame să nască bebeluşi îmbunătăţiţi (modificaţi) genetic. De fapt, chiar le-ar putea plăti să-şi petreacă cele 9 luni de sarcină la un hotel de lux, plus un salariu, plus un bonus odată ce s-ar naşte copilul, astfel încât să poată monitoriza dezvoltarea fătului.

Astăzi, tinerele femei, care s-ar putea teme de povara şi responsabilităţile ce vin odată cu creşterea unui copil, pot vedea în asta un punct de întorsătură în vieţile lor. 

O sarcină cu un supercopil ar putea duce la o locuinţă stabilă, un venit garantat şi un întreg personal de suport care să asigure obţinerea celor mai bune rezultate.

Dacă aceste eforturi vor avea succes, probabil că ţările vor începe să plătească mamele să nască superbebeluşi, pe măsură ce statele vor concura între ele pentru a da cei mai mulţi supercopii. Randamentul investiţiilor ar fi prea mare ca să fie ignorat.

Toleranţa publică pentru ingineria genetică

Sondajele din ultimii câţiva ani arată că majoritatea, dar nu toţi americanii trag linia, în domeniul ingineriei genetice, la punctul în care se opreşte reducerea riscurilor pentru sănătate ale viitorului copil. Cu asta sunt de acord.

Apoi, în ce privește augmentările genetice serioase în zone precum inteligenţa, capacităţile atletice şi trăsăturile fizice ale fătului, oamenii au o reticență firească.

Suntem ceva mai divizaţi când vine vorba de a elimina bolile neletale. 

În ciuda sondajelor, putem probabil să presupunem că va urma cât de curând posibil o mişcare spre îmbunătăţiri genetice.

Scandalurile legate de admiterea la facultate (n.r.: din SUA) arată că mulţi părinţi ar încălca legea ca să le dea copiilor lor un avans în viaţă. Este inevitabil ca, în curând, aceia care-şi vor permite să le dea viitorilor lor copii acest avantaj genetic în viaţă, augmentându-le atât nivelul de inteligenţă, cât şi pe cel atletic.

La ce cost ar veni supercopiii? O alunecoasă pantă etică

Ideea de a lansa generaţii de supercopii este atât interesantă, cât şi înspăimântătoare. 

Când vor creşte, supercopiii vor fi viitorii noştri lideri de business, politicieni, strategi, antreprenori, designeri, filosofi. 

Din punct de vedere geopolitic, naţiunile mai bogate şi cele ale căror oameni de ştiinţă descifrează primii tehnicile genetice îşi vor dori un procent mai înalt de cetăţeni mai deştepţi şi mai sănătoşi. Aceasta va perpetua progrese genetice şi mai mari, supraoameni mai mulţi şi mai buni şi un decalaj tot mai mare între „cei care au” şi „cei care nu au”.

Pe măsură ce ţările concurează pentru influenţa globală, acestea vor stimula potenţialele mame să nască supraoameni. Din păcate, asta ar putea însemna, în unele locaţii, inclusiv că le-ar putea obliga să ajungă în cabinetul geneticianului. 

În timp, unele ţări ar putea decide să-şi păstreze capitalul de supraoameni cu orice preţ. În schimb, asta ar putea să scadă valoarea relativă a oamenilor normali şi ar putea transforma multe aspecte ale politicii publice.

Unde se va opri?

O să cădem de acord să avem o societate divizată pe niveluri, cu reguli diferite privind egalitatea şi corectitudinea? Sau ne vom asigura că editarea genetică este disponibilă pentru toată lumea? Şi, dacă va fi aşa, cum ne va afecta asta structurile sociale?

Cum vor concura non-supraoamenii în competiţii sportive, pentru locuri de muncă, în curse electorale sau în alte aspecte ale vieţii? Probabil că sună a subiect de film SF, dar este viitorul foarte apropiat. 

Va fi nevoie de legislaţie, politici şi standarde diferite pentru supraoameni? Au nevoie de alimente diferite, cartiere separate, alte asigurări de viaţă şi protecţie?

Este programarea genetică următorul pas logic? Timpul ne va spune!

Fiul lui Zoltan Crișan a vorbit despre ultimii ani: „Tati a murit sărac, dar n-a cerșit niciodată”
PARTENERI - GSP.RO
Fiul lui Zoltan Crișan a vorbit despre ultimii ani: „Tati a murit sărac, dar n-a cerșit niciodată”
ȘOC! De ce s-a despărțit Adela Popescu de cel mai bogat bărbat din viața ei. Vedeta nu a mai vrut să audă de el
Playtech.ro
ȘOC! De ce s-a despărțit Adela Popescu de cel mai bogat bărbat din viața ei. Vedeta nu a mai vrut să audă de el
Primele declaraţii ale româncei care ar fi infectată cu supertulpina Omicron. Femeia a stat în Africa mai mult de o lună
Observatornews.ro
Primele declaraţii ale româncei care ar fi infectată cu supertulpina Omicron. Femeia a stat în Africa mai mult de o lună
Horoscop 3 decembrie 2021. Capricornii ar vrea să asiste neutru la disputele unor apropiați, dar e greu să reziste
HOROSCOP
Horoscop 3 decembrie 2021. Capricornii ar vrea să asiste neutru la disputele unor apropiați, dar e greu să reziste
Șeful Pfizer spune că e posibil să fim nevoiți să ne vaccinăm anual antiCovid
Știrileprotv.ro
Șeful Pfizer spune că e posibil să fim nevoiți să ne vaccinăm anual antiCovid
Faţa nevăzută a idolului. Bărbatul celebru ar fi violat o adolescentă de 16 ani. Mama victimei, ţinută la uşă: "Taci, gura! Taci din gură!"
Telekomsport
Faţa nevăzută a idolului. Bărbatul celebru ar fi violat o adolescentă de 16 ani. Mama victimei, ţinută la uşă: "Taci, gura! Taci din gură!"
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie