Cuprins:
Supapa EGR funcționează în ambele cazuri la fel și îndeplinește un rol extrem de important în buna funcționare a circuitului de evacuare al automobilului tău.
În articolul de astăzi îți vom spune tot ceea ce trebuie să știi despre această componentă auto și cum trebuie să procedezi atunci când apar probleme la nivelul ei.
Ce este supapa EGR și ce rol are?
Acronimul EGR provine de la Exhaust Gas Recirculation (n.n. – Recircularea Gazelor de Eșapament). Așa cum sugerează și numele, supapa EGR este o componentă esențială a sistemului de evacuare al unui automobil, care are ca principală funcție recircularea gazelor de eșapament.
Cunoscută și sub numele de valvă EGR sau de clapetă EGR, EGR-ul se regăsește pe toate mașinile deoarece autovehiculele provoacă o mare parte din poluarea mediului înconjurător.
Practic, această componentă se găsește pe motoarele tuturor automobilelor moderne cu scopul dea reduce nivelul emisiilor poluante.
Este un sistem care permite reintroducerea gazelor arse rezultate în urma arderii combustibilului, ceea ce face ca o parte din noxe să fie reintroduse înapoi în motor prin galeria de admisie.
Din cauza puterii de poluare a motorinei, se poate spune că supapa EGR este mai importantă în cazul mașinilor care funcționează cu motor diesel.
Cum funcționează supapa EGR?
Principala funcție pe care o îndeplinește supapa EGR o reprezintă facilitarea recirculării gazelor de eșapament rezultate în urma procesului de ardere în galeria de admisie unde acestea sunt amestecate cu aerul din exterior.
Având o temperatură de peste 700 de grade Celsius la ieșirea din camera de combustie, gazele sunt „răcite” sub 200 de grade Celsius cu ajutorul lichidului de răcire și reintroduse în circuitul de admisie, iar mai apoi în cilindri.
Pentru a funcționa la parametri optimi, motorul trebuie să ruleze pe o plajă de turații cuprinsă între 1.200 și 3.000 rpm, adică acolo unde motorul dă la cel mai bun randament pentru care a fost proiectat.
Supapa EGR funcționează doar în cazul în care motorul rulează la ralanti sau atunci când motorul îndeplinește sarcini mici sau medii. În cazul sarcinilor mari, supapa EGR se închide astfel încât să permită propulsorului să funcționeze la potențial maxim.
Procesul de recirculare a gazelor demarează în momentul în care când valva EGR primește comandă de la ECU (n.n. – Electronic Control Unit) ca să preia o parte din gazele emise și să le reintroducă în camera de admisie pentru un nou ciclu de ardere.
De asemenea, supapa EGR poate fi programată să funcționeze în condiții specifice, iar capacitatea maximă poate fi atinsă atunci când sarcina motorului este la nivel mic sau mediu în timp ce emisiile trec de limita admisă.
Ce probleme pot apărea la nivelul supapei EGR?
Există câteva simptome care apa atât la mașinile cu motor diesel, cât și la cele cu motor pe benzină atunci când se defectează supapa EGR.
O valvă EGR defectă poate provoca arderea defectuoasă a gazelor de eșapament în interiorul motorului și, implicit, un exces de gaze și depuneri de funingine și calamină. Aceasta va duce la citirea greșită de către senzori a informațiilor din admisie și evacuare.
În același timp, supapa EGR poate să rămână blocată pe „închis” sau pe „deschis”, în ambele situații motorul având de suferit. Cele mai evidente simptome sunt funcționarea neregulată a motorului la ralanti, mai ales în condiții de temperaturi scăzute, pierderi de putere, accelerație mai greoaie și un consum ridicat de combustibil.
În același timp, în cazuri extreme, atunci când supapa EGR ajunge la un grad mare de deteriorare, pot apărea și alte probleme, și anume:
- oprirea motorului când rulează la relanti;
- creștere a consumului de carburant;
- miros înțepător de motorină/benzină în habitaclu;
- aprindere a martorului de bord „check engine” în tabloul de bord;
- funcționarea zgomotoasă a motorului la turații joase.
În cazul apariției oricărui simptom amintit anterior va trebui să faci o vizită într-un service autorizat pentru o verificare amănunțită. Ar putea fi nevoie ca supapa EGR de pe motorul mașinii tale să fie curățată sau chiar înlocuită.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!