”Sunt sute de cazuri și chiar la vârste mici. Infecția stafilococică arată ca un bob de mazăre, inflamat, ușor dureros, situat pe marginea pleoapelor. Uneori, pleoapa este edematiată, adică umflată și roșie. De asemenea, sunt cazuri când pe pleoapă apar două sau chiar mai multe ”ulcioare”, concomitent. Am văzut un copil cu șase ulcioare pe o pleoapă”, explică pentru Libertatea managerul Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice din Capitală, prof. dr. Monica Pop.
Potrivit specialistului, imunitatea scăzută poate duce la apariția ulciorului. De regulă, infecția apare la persoane cu imunitate scăzută, lipsă de proteine în alimentație, oboseală, insomnie, stres. O altă cale de transmitere a infecției este prin mâini murdare, adică lipsa de igienă.
”Din păcate, cazurile de salazion, ulcior, sunt extrem de frecvente în ultima perioadă. Și foarte recidivant. Apare la toate vârstele, de la sugari mari la vârstnici. Mai frecvent, totuși la copii și tineri, dar nu numai. Este o explozie de cazuri, unele grave”, mai spune prof. Monica Pop.
Medicul specialist atrage atenția că totuși copiii nu trebuie operați și că ulciorul la micuți se vindecă ușor cu tratamentul local adecvat, cu picături cu Oxacilină și picături cu Sinerdol și puțină Dexamethasonă, puse alternativ în ochi, la o oră.
Oftalmologul mai spune că ulciorul la copii nu trebuie operat decât în cazuri extreme, foarte rare.
”Dacă tratamentul adecvat, singurul eficient, de altfel, este aplicat corect și de la debut, se vindecă și scapă de operație, atât copiii, dar și de multe ori, adulții. Tratamentul durează 7 maximum 14 zile. Dacă pacientul are glaucom, picăturile se vor prepara fără Dexamethasonă. Picăturile trebuie preparate la farmacie. Sunt ieftine și singurele eficiente. De multe ori, unii farmaciști nu vor să le prepare, deși sunt obligați. Asta pentru că unii vor să le vândă pe cele scumpe. Altii, probabil, nu mai știu. Dar altfel de picături nu sunt eficiente. Iar unguentele oftalmologice, alifiile, sunt interzise în această boală”, mai spune managerul spitalului.
Citește și: Băiatul bolnav de cancer care voia să sărbătorească pentru ultima oară Crăciunul a decedat. Anunțul făcut de familia sa
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro