„Sper să-mi găsesc liniștea în temple”, a declarat Wang Xiaoning, în vârstă de 22 de ani, subliniind „presiunea de a găsi un loc de muncă” și costurile locuințelor care sunt inaccesibile.
Wang se numără printre cei 11,58 milioane de absolvenți de universitate, un număr record, care se confruntă cu o piață a locurilor de muncă care încă se resimte din cauza carantinelor stricte de anul trecut, precum și a măsurilor drastice luate în sectoarele tehnologiei și educației, principalele angajatoare tradiționale.
Vizitele la temple au crescut cu 310% până acum în acest an, comparativ cu 2022, a precizat platforma de rezervări de călătorii Trip.com. Deși nu a oferit cifre generale sau comparații pre-pandemice, a spus că aproximativ jumătate dintre vizitatori s-au născut după 1990.
„Pragul de angajare continuă să crească”, a declarat Chen, o tânără de 19 ani care se ruga pentru perspectivele sale de carieră la Templul Lama iconic din capitala Beijing, în ciuda faptului că mai are până la absolvire.
„Presiunea este copleșitoare”, a adăugat Chen, care și-a dat doar numele de familie din motive de confidențialitate.
O cincime dintre tinerii chinezi n-au locuri de muncă, într-o generație cu un nivel de educație record. Îmbunătățirea perspectivelor lor este o mare bătaie de cap pentru autorități, care doresc ca economia să creeze 12 milioane de noi locuri de muncă în 2023, față de 11 milioane anul trecut.
„Există o supraofertă serioasă de absolvenți de universitate, iar prioritatea lor este supraviețuirea”, a declarat Zhang Qidi, cercetător la Centrul pentru Studii Financiare Internaționale, care a adăugat că mulți au recurs la joburi de ride-sharing sau de livratori.
Economia și-a revenit de când au fost ridicate restricțiile de COVID-19 în decembrie, dar angajările sunt conduse de industriile de catering și de turism afectate de pandemie, care oferă salarii mici pentru roluri slab calificate.
Numărul absolvenților de masterat și doctorat din Beijing depășește pentru prima dată numărul absolvenților de licență, au declarat autoritățile din domeniul educației.
vudejea • 27.04.2023, 17:09
1 din 5 tineri chinezi n-au locuri de munca? La noi cred ca-s 9 din 10...Se duc ;a temple sa se roage pentru locuri de munca? La mentalitatatea asta numai naiba poate sa concureze cu ei