După ce un medic de doar 38 de ani a fost găsit mort în timpul gărzii la un spitalul Sfântul Ioan din București, decesul survenind cel mai probabil din cauza unui infarct sau atac vascular cerebral pe fondul epuizarii, Tudor Ciuhodaru propune un proiect legislative în sprijinul pensionării mai devreme a celor din sistemul de urgență.
„Am depus un proiect de lege prin care ATI, UPU, Salvare si SMURD, toti cei care efectueaza activitate medicala de urgenta in conditii grele si extrem de dificile sa se poata pensiona-doar daca vor- la 55 de ani, fara penalizare, similar altor meserii cu munca grea, Vor beneficia de aceasta pensie de serviciu toti cei ce indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) au varsta minima de 55 de ani;
b) au o vechime de cel putin 20 de ani in activitatea medicala.
Tot personalul ce desfasoara activititati medicale sistemul de urgenta poate fi mentinut in serviciu pana la implinirea varstei standard de pensionare, la cerere, daca starea de sanatate fizica si psihica, evaluata si certificata anual de medicul de medicina muncii, permite rezolvarea in foarte bune conditii a tutor atributiilor.
Argumentele pentru acest demers legislativ:
- Activitatea medicala din aceste domenii are acelasi specific.
- E vorba de munca grea, suprasolicitare, stres, riscuri similare.
- Acest tip de munca dificila e recunoscut deja prin sporurile acordate in toate aceste activitati ce deservesc urgente-
- Reglementarile trebuie sa cuprinda toate aceste tipuri de servicii de urgenta pentru a nu crea discriminari.
- Varsta de 55 de ani e pentru a realiza acelasi statut cu alte domenii medicale in care activitatea este considerata dificila precum radiologia..
- In unele din aceste domenii rata mortalitatii depaseste chiar 15-30%. Doar ca reper, rata mortalitatii in randul militarilor trimisi in zonele de conflict din Irak si Afganistan este de sub 1%.
- Uzura fizica si psihica sunt majore in aceste domenii si pot crea probleme inclusiv pentru modul de reactie in rezolvarea cazurilor.
Prin proiectul pe care l-am depus viata tuturor salvatorilor din sistemul de urgenta va fi protejata.
Sper sa sustineti acest demers si ca toti cei care spun ca le pasa de sistemul de urgenta sa voteze acest proiect de lege”, a aratat conf.univ. dr. Tudor Ciuhodaru, deputat PSD și medic primar medicină de urgență.
De la 1 martie salariile medicilor au fost mărite cu aproximativ 20%. Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, declara recent că salariile tuturor medicilor şi asistentelor vor urca pe grila din 2022, iar un medic primar va ajunge cu salariul de la 4.000 de lei la 15.000 de lei.
Citește și: EXCLUSIV|Roxana Vătăşelu, cel mai tânăr român angajat la ONU. ”Am dat peste 30 de teste, am avut 50 de interviuri”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro