”Asistăm la o plecare masivă din sistem a unor oameni care sunt la nivelul maxim de competență profesională și care pot să aducă un plus organismului militar. Vreau să vă rog să fim de acord cu câteva principii, astăzi și să continuăm apoi discuțiile cu Ministerul Muncii și cu celelalte instituții implicate. În primul rând fac afirmația că pensiile militarilor sunt plătite din bugetul Ministerului Apărării Naționale, și nu din bugetul Asigurărilor Sociale. Este o situație similară în toate statele NATO. În situația modificării actualei legi a pensiilor militare, noi suntem de părare că trebuie păstrat același algoritm de calcul al pensiei”, a spus Țuțuianu.
El a menționat că valoarea pensiei nu va depăși sută la sută din baza de calcul și nu vor fi afectate pensiile aflate în plată, acestea rămânând la valoarea actuală.
”Am simțit nevoia să facem aceste precizări pentru a-i lămuri pe cei din sistemul militar că nu avem intenția să creăm probleme suplimentare, care să genereze plecarea din sistem”, a mai spus Adrian Țuțuianu.
Tudose: Celebrele pensii militare au cauzat nişte hemoragii extraordinare în sistemele militare
Premierul Mihai Tudose s-a referit, în ședința de Guvern, la pensiile militarilor și la fenomenul apărut recent prin care se pleacă din acest sistem, din cauza zvonurilor privind modificarea statutului pensiilor speciale.
”Celebrele pensii militare… care au cauzat nişte hemoragii extraordinare în sistemele militare. Toată lumea vrea să iasă la pensie acum, să nu se modifice legea ca să nu cumva să nu o mai prindă pe aia bună. Pleacă mii de oameni din sistem, la vârste la care (…) trebuiau să aducă plus valoarea în sistemele din care fac parte. Nu se va întâmpla aşa ceva. Ministrul Ţuţuianu a găsit o formulă prin care acest sistem să rămână în vigoare, indiferent de ceea ce se întâmplă cu legea pensiilor”, a spus premierul Mihai Tudose.
Și liderul PSD Liviu Dragnea a dat asigurări, luni, după ședința coaliției, că pensiile celor din sistemul de apărare şi ordine publică nu vor scădea, pentru că România are nevoie de acești ofițeri. El a anunțat că ministerul Muncii va finaliza proiectul legii pensiilor în toamnă, fiind o lege cu foarte multe sernsibilități.
„Nu e o lege uşoară, este destul de apropiată ca şi importanţă de legea salarizării unitare. Este o lege cu foarte multe sensibilităţi”, a spus liderul PSD, precizând că plecările din sistem sunt generate de prevederile actuale ale legii.
Ministrul muncii declara, recent, la Antena 3 că, după ce termină cu Legea salarizării, se va intra și în sistemul de pensii, care trebuie corectat. „Vom îngheța toate pensiile speciale”, a mai spus aceasta, precizând că, pe acest sistem de pensii speciale, beneficiarii ies cu 120% din venitul brut din ultimele luni.
Citește și: Ghid antipăcăleală. Ce trebuie să știi ca să nu iei țeapă la promoțiile de vară
Senatul a sistat plata pensiilor speciale pentru foștii parlamentari, din lipsa banilor. Potrivit unui răspuns la solicitarea ziarului Libertatea, instituția a transmis că are nevoie de peste 1 milion de lei pentru plata acestor pensii majorate în urma intrării în vigoare a legii salarizării unice, sumele urmând a fi cerute la rectificarea bugetară.
Parlamentul este pus în dificultate, pentru că nu are bani să plătească aceste majorări de pensii, bugetul instituțiilor, aprobat la începutul anului, neincluzând astfel de măriri. La rectificarea bugetară, și Camera Deputaților va cere suplimentarea bugetului instituției cu peste 12.000.000 de lei, potrivit unui răspuns transmis la solicitarea Libertatea.