Foarte mulți copii sunt tentați să consume alimente, dulciuri sau sucuri, nu datorită gustului lor, ci doar pentru faptul că, odată cu acestea, primesc și o jucărie. Pentru a preveni apariția unor boli provocate de produsele fast-food, de ciocolată sau de unele sucuri, la nivelul Comisiei Europene se pune serios problema jucăriile din produsele alimentare destinate copiilor să fie interzise. Mai mult, surse de la Bruxelles spun pentru Libertatea că se ia în calcul și interzicerea publicității la produsele alimentare vândute împreună cu cadouri pentru copii. Măsura ar urma să se aplice în toate cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene, chiar de anul viitor.
Specialiști din domeniul alimentației, comerțului, a audio-vizualului, dar și pshihologi, medici și nutriționiști lucrează la o Directivă europeană menită să prevină îmbolnăvirea copiilor prin consumul unor produse nesănătoase, care au reclamă înșelătoare.
„Vom lua exemplul unor state din SUA, unde aceste practici au fost interzise. Prima dată vom încerca modificarea Directivei serviciilor mass-media audiovizuale, la care contribuie Comisia de Mediu si Sănătate publică. Vom cere ca reclama la astfel de produse să se facă doar cu înștiințarea consumatorilor despre efectele nocive ale acestor tipuri de alimente. Apoi vom expune bolile care rezultă în urma consumului și vom cere producătorilor să scoată jucăriile și alte atracții din oferta lor. Ne vom duce în fața eurodeputaților pentru a le cere un vot, apoi vom da o Directivă care să conțină aceste elemente”, ne spun surse de la Bruxelles.
Și eurodeputat Daciana Sârbu a pus această chestiune pe masa oficialilor europeni, în urmă cu câțiva ani. Ea a cerut atunci Comisiei Europeane să evalueze din punct de vedere etic sau al responsabilităţii sociale tehnicile de marketing având ca ţintă copiii, promovate de fast-food-uri.
„Unele fast-food-uri din Uniunea Europeană promovează consumul produselor lor de către copii, prin asocierea lor cu jucării. Copiii sunt tentaţi sa consume aceste produse din cauza atracţiei jucăriilor, dar este binecunoscut faptul că produsele alimentare tip fast-food consumate regulat, au efecte nocive asupra sănătăţii”, spunea eurodeputata social-democrată, în urmă cu câțiva ani.
Printre efectele negative ale consumului frecvent de produse tip fast-food, dulciuri și sucuri asupra organismului uman se număra: obezitatea, care la rândul ei este cauza principală a unor maladii cronice foarte grave (diabetul de tip II, boli cardiovasculare, hipertensiune arteriala, unele forme de cancer), creşterea nivelului colesterolului, boli de ficat si stomac, constipaţie, probleme dentare, anomalii endocrine și senzaţie de oboseală.
Măsura gândită de oficialii europeni vine la numai câteva zile după ce jurnaliștii britanici de la The Sun au publicat un reportaj care susține că mai mulți copii lucrează ore în șir zilnic pentru a asambla jucăriile din interiorul ouălelor Kinder. În materialul jurnalistic a fost relatată povestea unei familii, care se plânge de condițiile de muncă. Protagonista materialului, Timea Jurj din Satu Mare, susține că totul este o înscenare.
Potrivit articolului, copiii sunt puși să muncească încontinuu, alături de părinți. În realitate, Timea Jurj ne-a povestit că doar ea asamblează aceste jucării, „de plăcere” și că totul durează doar 2-3 zile, nicidecum o muncă de 13 ore pe zi, așa cum au scris jurnaliștii.
Pe de altă parte, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a început urmărirea penală in rem, pentru fapta de trafic de minori, în acest caz. În paralel, compania Ferrero a anunțat că a lansat o investigaţie privind asamblarea jucăriilor din ouăle Kinder.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro