Situația dramatică de pe front a fost descrisă de mai mulți soldați și ofițeri ucraineni, care au explicat pentru cotidianul american că deficitul de personal este cea mai mare problemă a lor în prezent, într-un moment în care Rusia a recâștigat inițiativa pe câmpul de luptă și își intensifică atacurile.
Un comandant de batalion dintr-o brigadă mecanizată care luptă în estul Ucrainei a declarat că unitatea sa are în prezent mai puțin de 40 de soldați de infanterie – soldații desfășurați în tranșeele din prima linie, care țin piept atacurilor rusești.
Un batalion complet echipat ar avea mai mult de 200, a spus comandantul.
Un alt comandant al unui batalion de infanterie dintr-o altă brigadă a declarat că unitatea sa are o dimensiune asemănătoare.
Relatările privind criza acută de forță de luptă vin în contextul în care președintele Volodimir Zelenski se pregătește să îl înlocuiască, potrivit surselor citate de presa internațională, pe comandantul armatei, generalul Valeri Zalujnîi, unul dintre principalele dezacorduri dintre cei doi fiind legat de numărul de soldați noi pe care Ucraina trebuie să îi mobilizeze.
Zalujnîi i-a spus lui Zelenski că Ucraina are nevoie de aproape 500.000 de soldați noi, potrivit a două persoane familiarizate cu această chestiune, dar președintele a respins această cifră în privat și în public.
Zelenski a declarat că dorește mai multe justificări din partea conducerii militare ucrainene cu privire la motivul pentru care este nevoie de atât de mulți recruți și și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la modul în care Kievul îi va plăti.
„Nu există o perspectivă pozitivă. Absolut niciuna”
Dezbaterea de la Kiev pe tema mobilizării i-a înfuriat pe soldații din linia întâi, scrie Washington Post.
Oleksandr, un comandant de batalion, a declarat pentru cotidianul american că, în medie, companiile din unitatea sa au un efectiv de aproximativ 35% din ceea ce ar trebui să fie.
Iar un al doilea comandant de batalion de la o brigadă de asalt a declarat că acest lucru este tipic pentru unitățile care îndeplinesc sarcini de luptă.
Întrebat câți soldați noi a primit – fără a-i include pe cei care s-au întors după ce au fost răniți – Oleksandr a spus că batalionului său i-au fost trimise cinci persoane în ultimele cinci luni. El și alți comandanți au spus, de asemenea, că noii recruți tind să fie slab pregătiți.
„La baza tuturor lucrurilor stă lipsa de oameni”, a spus Oleksandr.
„Spre ce ne îndreptăm? Nu știu”, a adăugat el. „Nu există o perspectivă pozitivă. Absolut niciuna. Se va sfârși cu multă moarte, un eșec global. Și cel mai probabil, cred, frontul se va prăbuși undeva, așa cum s-a întâmplat pentru inamic în 2022, în regiunea Harkov”, a spus militarul.
În toamna anului 2022, ucrainenii au profitat de un punct slab în linia frontului rusesc, unde forțele Moscovei erau subdimensionate, și au reușit să elibereze cea mai mare parte a regiunii de nord-est într-o ofensivă rapidă, de o săptămână.
Președintele Vladimir Putin a reacționat la această înfrângere jenantă, anunțând o mobilizare parțială care a consolidat armata rusă.
Mesajele confuze ale conducerii
Parlamentul ucrainean revizuiește în prezent un proiect de lege privind mobilizarea care va reduce vârsta minimă de recrutare de la 27 la 25 de ani. Dar atât parlamentarii care lucrează la proiectul de lege, cât și soldații au recunoscut că Kievul nu a reușit să explice publicului de ce este necesar să trimită mai mulți oameni pe front.
În schimb, mesajele au fost confuze, Zelenski și Zalujnîi contrazicându-se reciproc în mod public și creând o aparență de luptă internă.
În august, Zelenski i-a concediat pe șefii tuturor birourilor regionale de recrutare militară din Ucraina, invocând preocupări legate de corupție. Dar cu unele dintre aceste posturi rămase vacante, mobilizarea s-a oprit, a declarat un oficial militar de rang înalt.
Comandanții de pe front au confirmat că au primit puțini recruți noi.
„Avem probleme directe cu personalul”, a declarat pentru Washington Post Mikita, un comandant adjunct de batalion de infanterie.
„Vorbesc cu prietenii mei, și cu ofițeri din alte unități, și cu cei din infanterie; este aproape aceeași situație peste tot”, a adăugat el.
De asemenea, lipsa muniției și a armelor reprezintă o problemă. Un comandant a cărui unitate a fost mutată recent într-o nouă parte a frontului din estul Ucrainei a declarat că a primit 10 proiectile pentru două obuziere.
Zelenski a recunoscut că livrările de muniție de artilerie s-au redus, deoarece Europa se străduiește să fabrice suficiente obuze pentru a satisface nevoile Ucrainei și deoarece pachetul de ajutor militar rămâne blocat la Washington.
Epuizați fizic și mental
Lipsa de forță de luptă poate avea un efect de domino, au declarat militarii de pe front.
În special iarna, când condițiile meteorologice sunt dificile, infanteria ar trebui să fie rotită după aproximativ trei zile. Dar pentru că unităților le lipsesc efectivele, desfășurările se prelungesc.
Trupele care sunt epuizate mental și fizic din cauza suprasolicitării uneori nu-și pot apăra posturile, permițând Rusiei – cu mai mulți oameni și muniție – să avanseze.
„Ei trebuie să fie înlocuiți de cineva”, a declarat Oleksandr, comandantul batalionului.
„Nu există nimeni care să-i înlocuiască, așa că stau mai mult acolo, le scade moralul, se îmbolnăvesc sau suferă degerături. Se epuizează. Nu este nimeni care să îi înlocuiască”, a adăugat el.
„Frontul se destramă. De ce nu-i putem înlocui? Pentru că nu avem oameni. Nimeni nu vine în armată. De ce nu vine nimeni în armată? Pentru că țara nu le-a spus oamenilor că trebuie să meargă în armată. Statul nu a reușit să le explice oamenilor că ar trebui să meargă în armată. Cei care știau că ar trebui să meargă au fugit deja cu toții”, a mai spus comandantul.
Serhii, un comandant de pluton care luptă în Avdiivka, punctul celor mai intense atacuri ale Rusiei, a declarat că el și oamenii săi sunt rareori schimbați după doar trei zile. Mai des trec cinci zile – sau chiar zece.
Dmitri, un alt comandant adjunct de batalion într-o altă brigadă, a declarat că infanteria sa are de obicei doar două zile de odihnă după cele cinci până la 10 zile în prima linie și, deoarece majoritatea soldaților săi au peste 40 de ani, lipsa lor de condiție fizică agravează problemele.
„Se simte. Oamenii sunt epuizați atât moral, cât și fizic”, a spus Serhii. „Este foarte greu, condițiile meteo, bombardamentele constante. Acestea au un mare impact asupra psihicului uman”, a explicat el.
Lipsa de rotații este o problemă în întreaga armată ucraineană – nu doar pentru infanteria de pe front. Soldații pot primi câteva zile libere pentru a merge acasă și a-și vedea familiile, dar rareori mai mult.
Ei spun că sunt încă motivați să lupte împotriva invadatorilor ruși, dar și că au nevoie de odihnă și de mai mulți oameni alături de ei.
Zelenski a cerut, de asemenea, armatei și parlamentului să pregătească o lege pentru a-i demobiliza pe cei care luptă de aproape doi ani. Membrii parlamentului care lucrează la acest proiect de lege au declarat că discută un plan de eliberare sau „demobilizare” a soldaților care se află pe front de 36 de luni.
Dar acest lucru ar necesita trimiterea de oameni care să îi înlocuiască.
„Fiecare soldat se gândește la oamenii care se plimbă prin Dnipro, Lviv sau Kiev”, a spus Mikita. „Se gândesc la ei și vor să se odihnească și ei. Bineînțeles, în capul lor apare gândul: Unii oameni se plimbă pe acolo, dar noi suntem aici”, a observat el.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
1Gin • 10.02.2024, 11:41
Ucrainenii buni de luptă au fugit, se plimbă prin alte țări pe banii popoarelor acestora.
Marica13 • 09.02.2024, 11:45
Așa sunt și la ruși voi credeți că ăia nu sunt demoralizați și epuizați și ei s au săturat la fel