Kievul este hotărât să distrugă podul care leagă Rusia de peninsula ocupată și vrea să o facă chiar anul acesta.
Oleksii Neijpapa, comandantul Marinei Militare a Forțelor Armate ale Ucrainei, a făcut această declarație într-un interviu acordat luni lui Dmitro Gordon, fost membru al Consiliului Municipal din Kiev și jurnalist.
„Zilele podului din Crimeea sunt numărate”, a declarat oficialul ucrainean, conform unei traduceri realizate de The New Voice of Ukraine.
„Nu cred că trebuie să așteptăm mult timp – anul acesta, cu siguranță”, a adăugat el.
Podul Kerci, care are o lungime de aproape 20 de kilometri, a fost deschis la patru ani după anexarea Crimeei de către Rusia și de atunci a fost o rută-cheie de aprovizionare și logistică care leagă partea continentală a Rusiei de Crimeea ocupată.
Ucraina a vizat în mod repetat podul, de la debutul invaziei.
O explozie a unui rezervor de combustibil a distrus o parte a acestuia în octombrie 2022. Ucraina nu a revendicat în mod direct responsabilitatea, dar oficialii au făcut aluzie la sabotaj.
În iulie anul trecut, o explozie puternică a provocat pagube mai importante, Rusia oprind fluxul de trafic către și dinspre Crimeea ocupată.
Oficialii au declarat că podul a fost reparat și a devenit complet operațional până în octombrie, dar Ministerul britanic al Apărării a declarat la acea vreme că structura reprezintă acum „o povară semnificativă de securitate”.
Apărarea podului de atacurile ucrainene va necesita „protecție multidomeniu, inclusiv utilizarea sistemelor de apărare antiaeriană și a echipajelor care, altfel, ar fi desfășurate în altă parte”, a adăugat Ministerul britanic al Apărării.
Podul Kerci are o importanță strategică pentru Rusia, deoarece este cea mai scurtă rută terestră către Crimeea, armata rusă folosindu-l pentru a transporta cantități mari de echipamente și soldați în Ucraina.
De asemenea, are o mare importanță simbolică. Președintele Vladimir Putin a numit podul un „miracol” atunci când a fost deschis pentru prima dată, în 2018.
Rusia a asigurat mai multe mijloace de apărare pentru pod, inclusiv perdele de fum, baraje și sisteme antiaeriene.
De partea cealaltă, Ucraina a continuat să își dezvolte dronele și arsenalul naval, pe care le-a folosit pentru a desfășura operațiuni în Marea Neagră, reușind să neutralizeze flota rusească din regiune.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
AbilSunnay1976 • 09.02.2024, 16:51
Podul nu este indispensabil... dacă era, dispărea până acum...
Narcisu • 08.02.2024, 11:38
Dacă se va avaria acest pod ,va fi o mare reușită pentru ucrainieni,și o mare pierdere pentru Rusia.