Mergi direct la conținut »
Cât câștigă un casier în România versus alte state din UE. Cerințele și beneficiile postului
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > Cât câștigă un casier în România versus alte state din UE. Cerințele și beneficiile postului

Cât câștigă un casier în România versus alte state din UE. Cerințele și beneficiile postului

Salariul mediu net al unui casier care lucrează în comerț în România este, în medie, 1.780 de lei, echivalentul a 378 de euro. Suma este de aproape patru ori mai mică decât leafa pe care ar primi-o în Germania pentru același post, arată o analiză Libertatea, pe baza datelor oferite de eJobs, cel mai mare portal de recrutare de forță de muncă din România.

De Daniel Ionașcu,

Conform portalului de comparare Paylab, suma este mai mare în cazul casierilor din bănci, unde media este de 2.262 de lei net, adică bani în mână. În cazul casierilor care se ocupă și de contabilitate primară, câștigul ajunge la 2.406 lei net.

Salariul de pornire pentru acest post este însă minimumul pe economie, ceea ce înseamnă 1.263 de lei bani în mână, în special în cazul magazinelor mici, fie cele de la sate, fie cele de cartier din orașe.

În cazul lanțurilor mari de retail, salariile pornesc de la 1.500 de lei și pot ajunge până la 2.000-2.200 de lei net, plus bonuri de masă.

Potrivit eJobs, cele mai mari salarii în domeniu sunt câștigate de casierii care lucrează pentru lanțuri internaționale, fie că vorbim despre hypermarketuri, magazine de haine sau bănci.

Jobul este o opțiune de muncă foarte atrăgătoare

În prezent sunt peste 600 de joburi de casier postate pe ejobs.ro, atât pentru București, cât și pentru restul țării. Este una din pozițiile cu o cerere uriașă constantă, pentru că are o rată de fluctuație mare, iar casierii migrează cu ușurință de la un angajator la altul, uneori chiar și în cadrul aceluiași centru comercial. Pentru aceste posturi, angajatorii solicită studii medii, adică absolvirea liceului.

„Te vom găsi oriunde!”. Trupele cecene ale morții bântuie Europa. Cine sunt oamenii pe care asasinii ceceni îi elimină unul câte unul
Recomandări

„Te vom găsi oriunde!”. Trupele cecene ale morții bântuie Europa. Cine sunt oamenii pe care asasinii ceceni îi elimină unul câte unul

„Foarte important este că odată cu extinderea lanțurilor de hipermarketuri, jobul de casier a devenit o opțiune de muncă foarte atrăgătoare și stabilă pentru mulți dintre candidații din orașele mici, care, până atunci, aveau destul de puține oportunități de angajare”, a declarat, pentru Libertatea, Bogdan Badea, directorul executiv al eJobs România.

Experții eJobs arată că, în ceea ce-i privește pe retailerii mari, salariile sunt în mare măsură aliniate, diferențele fiind relativ mici atât de la un comerciant la altul, cât și de la un oraș la altul.

„Cu toate acestea, este bine cunoscut faptul că angajații din București sunt, și pentru acest domeniu, cel mai bine plătiți din România”, mai spun aceștia.

Cei care lucrează în retail știu încă de la început că programul va include zile lucrate în weekend sau de sărbători.

Legea nu prevede sporuri pentru casieri, dar în anumite lanțuri de magazine de haine, angajatorii oferă reduceri de până la 25% pentru salariați în cazul produselor comercializate.

Ce salarii sunt în alte țări

În Spania, media este 900 de euro bani în mână, însă aceasta crește la 1.200 de euro în cazul Italiei.

Pentru Germania, media este 1.500 de euro net, iar în Franța se ajunge chiar mai sus, între 1.600 și 1.800 de euro net, conform datelor oferite de eJobs.

În Marea Britanie, un casier câștigă, în medie, 1.000 – 1.100 de lire sterline, ceea ce înseamnă între 1.140 și 1.250 de euro.

 
 
Close
Închide
  Close