vecinatate batistele si pansamentele pe care le-a folosit pe post de comprese. „Batranii spun ca boala ramane acolo, in batiste”, spune consilierul local Nagy Sandor, unul din pacientii care s-a vindecat la „Izvorul celor 1.000 de batiste”, cum e este cunoscut in Bodoc, judetul Covasna, numele acestui fir de apa minerala. Fara un ghid este imposibil sa ajungi in locul cu pricina. Este undeva in nordul localitatii, inspre munte. Dupa aproximativ un kilometru de mers pe un drum forestier, trebuie sa urci catinel pe firul de apa al unui paraias. Din 10 in 10 metri pe langa parau apar izvoare de apa minerala, care au colorat solul in rosu datorita continutului ridicat in fier. Dupa cateva sute de metri de sarit din piatra in piatra in susul paraului, te izbeste un miros puternic de sulf. Dintr-o rapa tasneste un fir subtire de apa, care curge printr-un sant inspre parau. La o prima vedere deosebirea dintre acest izvor mineral si cele din jur este mirosul intepator de sulf si culoarea depunerilor – daca celelalte izvoare sunt rosietice, acesta a lasat depuneri de un alb laptos.
La o privire mai atenta apare insa si a treia deosebire: carpe legate de crengi peste tot in jurul izvorului. Unele albe, noi, altele vechi, chiar si putrezite. Chiar langa ochiul de apa a fost infipt un bat care este tapetat cu asemenea carpe, legate una dupa alta, ca pe un toiag de vrajitor, sau ca pe o sorcova.
„Legenda spune ca acest izvor vindeca bolile de ochi, dar nu oricum. Cel care vine aici trebuie sa inmoaie o batista sau un pansament in apa si sa il tina la ochi ca pe o compresa. Apoi trebuie sa lege carpa pe care a folosit-o de o ramura. E ca si cum ar fi aici ceva, ca un „duh”, care retine boala o data cu batista. Daca iei apa sa o duci acasa sa te tratezi nu mai are efect. asta e un lucru verificat. Din aceasta cauza i se spune „Izvorul celor 1.000 de batiste”, explica primarul comunei Bodoc, Fodor Istvan.
Daca bucatile de panza prinse de ramurile copacilor sunt mai rare si vizibil mai vechi, cele legate de batul infipt acolo special pentru aceasta „ofranda” sunt mai proaspete, mai curate. Satenii au recurs la aceasta a doua metoda din motive de eficienta, deoarece batistele din ramuri erau luate de vant, iar leacul nu isi mai facea efectul cum trebuie.
Unul din cei care au experimentat legenda „Izvorului cu 1.000 de batiste” este Nagy Sandor, consilier local in Bodoc. El spune ca in ultimii ani a inceput sa aiba probleme cu ochiul drept, facea conjunctivita frecvent. „Mergeam mereu la medic, dar mereu imi spuneau ca nu am nimic. Atunci m-am hotarat sa vin la izvor, sa incerc reteta batraneasca. Asta s-a intamplat intre octombrie si noiembrie anul trecut. inainte sa ajung aici credeam ca e doar o poveste, dar trebuie sa va spun ca am ramas uimit de ceea ce mi s-a intamplat inca din prima zi. in octombrie este frig la noi, la munte.
Am ajuns acolo si am inmuiat bine pansamentul in apa izvorului si l-am pus la ochi. Ma asteptam sa fie rece, cum e si normal si ma gandeam daca nu cumva raceala apei o sa-mi accentueze conjunctivita. Sunt om serios, am 48 de ani si va rog sa ma credeti: nici vorba de raceala. Pansamentul umed nu era nici rece nici cald, ma simteam ca si cum nu as fi pus nimic pe fata. M-am speriat un pic, si am hotarat sa respect traditia cu sfintenie. inmuiam pansamentele in apa, le tineam 10 – 15 minute la ochi, apoi legam aici carpele folosite. Uitati, astea mai albe, mai proaspete, sunt lasate de mine. Batranii spun ca boala ramane acolo in batiste. Asa este! Din noiembrie 2004 pana azi nu am mai avut probleme cu ochiul, desi inainte aparea conjunctivita cam din trei in trei saptamani. intr-o luna am scapat de boala. Va spun, aici e ceva…”, explica Nagy Sandor din propria experienta.
Deocamdata, la apa „vrajita” nu vin decat localnicii si rar cate un turist care isi petrece vacanta la Bodoc si aude de aceasta legenda. „La aceasta ora judetele Covasna si Harghita deruleaza un program regional de turism numit „Drumurile apei minerale”, in care sunt incluse toate statiunile din zona, destul de multe la numar. Am inceput deja sa curatam, sa luam mostre de apa si sa le certificam in laboratoare autorizate si sa inscriptionam fiecare izvor in parte pentru a le introduce in circuitul turistic. Inclusiv „Izvorul celor 1.000 de batiste””, spune primarul Fodor Istvan.