Toru Kubota, un tânăr regizor japonez în vârstă de 26 de ani, a fost arestat în iulie în timpul unui protest din Yangon. Recent, cazul său a fost rejudecat şi i s-au adus noi acuzaţii. Tânărul realizator de documentare a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru răzvrătire împotrica regimului şi şapte ani pentru încălcarea unei legi privind comunicaţiile electronice.
Inițial el a fost arestat după protest și acuzat de încurajarea disidenţei împotriva armatei aflate la guvernare și pentru că ar fi încălcat o lege a imigraţiei.
Pedepsele urmau să fie executate concomitent, însă acuzația de încălcare a legii imigrației se analizează.
Legea tranzacțiilor electronice acoperă infracțiunile care implică răspândirea online de informații false sau provocatoare și se pedepsește cu închisoare de la șapte la 15 ani. Incitarea este o lege politică generală care acoperă activitățile considerate a provoca tulburări și a fost folosită frecvent împotriva jurnaliștilor și disidenților, de obicei cu o pedeapsă de trei ani de închisoare.
Kubota a fost arestat pe 30 iulie de poliția din Yangon, cel mai mare oraș al țării, după ce a făcut fotografii și videoclipuri cu un mitingul contra juntei.
Videograful în vârstă de 26 de ani a fost judecat în închisoarea Insein din Yangon, unde sunt deţinuţi mulţi prizonieri politici.
Într-un mesaj recent adresat familiei sale, jurnalistul japonez Toru Kubota le-a mulțumit celor care au cerut eliberarea lui, spunând totodată că Myanmarul trăiește un „război invizibil” și dorește ca oamenii să acorde atenție vieții oamenilor obișnuiți.
In a recent message to his family, Japanese journalist Toru Kubota thanked those who have called for his release, while saying that Myanmar is experiencing an „invisible war” and wants people to pay attention to the lives of ordinary people.https://t.co/tXIMhlVUUF
— Teppei Kasai (@TeppeiKasai) October 1, 2022
Până la 31 martie, 122 de jurnalişti au fost arestaţi de la lovitura de stat din februarie 2021, iar 48 sunt încă deţinuţi, potrivit Reporting ASEAN.
Doar China a închis mai mulţi jurnalişti decât Myanmar în 2021, potrivit Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ).