Topul e realizat după un sondaj al Comisiei Europene, la care au participat 71.153 de persoane din 83 de orașe de pe Bătrânul Continent. Obiectivul a fost de a afla dacă respondenții au fost mulțumiți de calitatea vieții în orașul lor.
Sondajul s-a concentrat în special pe infrastructură, sistemul de sănătate, cultură, securitate, mediu, educație și situație profesională. Aspecte care au permis Zürich-ului să urce în fruntea clasamentului, 97% dintre cei chestionați spunând că și-ar dori să locuiască acolo.
Pe locul doi după orașul elvețian e Groningen, Olanda, podiumul fiind completat de Copenhaga, Danemarca. Urmează, în ordine, Leipzig – Germania, Gdansk – Polonia, Stockholm – Suedia, Geneva – Elveția, Rostock – Germania, Braga – Portugalia și Cluj-Napoca.
Surpriza clasamentului este Cluj-Napoca, orașul românesc care nu a mai apărut niciodată în acest tip de clasament. „Situat în Transilvania, Cluj-Napoca este al doilea oraș ca mărime din România. În prezent este considerat punctul fierbinte al industriei high-tech și oferă oportunități profesionale bune”, scrie sursa citată.
În sondajul CE, 94% dintre respondenți au spus că sunt satisfăcuți să trăiască în Cluj-Napoca. Orașul e pe locul 3 la răspunsurile privind creșterea nivelului de trai în ultimii 5 ani, după orașele poloneze Bialystok și Gdansk.
La polul opus, Palermo, 62%, Atena, 65%, Istanbul, 65%, Tirana, 66%, la fel ca Napoli sunt orașele din coada clasamentului.
Există un top și în ceea ce privește un oraș bun de trăit pentru comunitatea LGBTIQ și România are acolo locul 4 din coada clasamentului, prin Piatra Neamț, 35%. Asta în condițiile în care același oraș e pe primul loc în clasamentul un loc bun de trăit pentru persoane în vârstă, 95%, la egalitate cu Luxemburg, Rostok și Zürich. De asemenea, Piatra Neamț prinde și Top 10 la categoria oraș bun de locuit pentru familiile cu copii mici.
Cluj-Napoca e al doilea oraș european, după Praga, Cehia, în care oamenii cred că își pot găsi ușor un loc bun de muncă și de asemenea că pot primi ajutor material în caz de nevoie, după Gdansk, Polonia.
Două orașe din România, București, locul 3, și Cluj-Napoca, locul 8, apar în clasamentul orașe în care oamenii folosesc mijloace de transport în comun într-o zi normală. Capitala e însă și în coada clasamentului la orașe unde oamenii folosesc mașinile personale într-o zi normală.
București mai apare pe penultimul loc la satisfacția locuitorilor legată de aerul respirat în oraș, doar Skopje fiind mai slab clasat în sondaj. Pe ultimul loc se află cel mai mare oraș din țară la nivelul de zgomot, dintre toate orașele europene incluse în sondaj.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro