Un scandal din zona Iașului l-a determinat pe ministrului Mediului, Costel Alexe, să solicite modificarea ultimei ordonanțe militare. Astfel, Ministerul Afacerilor Interne va asigura, împreună cu Armata și cu Garda Forestieră, controale pentru a stopa tăierile ilegale de păduri în perioada stării de criză.
Ministrul a admis într-o serie de postări pe Facebook că a primit mai multe reclamații că în zona Iașului există plângeri din partea cetățenilor că se efectuează unele tăieri atât în pădurea din Dobrovăț, cât și în zona Bârnova, dar că acestea se desfășoară legal.
Și Direcția Silvică Iași a emis un punct de vedere după mai multe sesizări primite și articole publicate în presa locală. Aceștia au spus că în suprafața amintită s-a asigurat în ultimii zeci de ani regenerarea naturală pe 21,2 hectare, fiind plantați în permanență copaci care au ajuns acum și la vârsta de 15 ani din speciile gorun, frasin, paltin și tei.
„Tehnologia de exploatare stabilită urmăreşte protejarea regenerării, a solului şi eventual a arborilor rămaşi pe picior, eventualele prejudicii produse în procesul de exploatare fiind contabilizate, procedându-se la refacerea zonelor afectate prin plantare pe cheltuiala celor care se fac vinovaţi”, au precizat reprezentanții Direcției Silvice într-un răspuns remis public.
Reprezentanții Direcției Silvice au mai spus că astfel de lucrări silvice, care privesc regenerarea pădurilor, se programează cu doi ani înainte și se organizează licitații pentru exploatarea fondului forestier. Sunt vizați de principiu copacii care au ajuns la maturitate și care au mai bine de 100 de ani, lăsându-se loc puieților să se dezvolte, care au în general până în 10-15 ani.
Parlamentarul Marius Bodea, care și-a dat demisia din partid după ce Mihai Chirica a devenit candidatul PNL pentru Primăria Iași, susține că a făcut o plângere la poliție pentru tăieri ilegale, afirmație confirmată și de reporterii Libertatea la Inspectoratul Județean de Poliție, și că tăierile ilegale se desfășoară sub „umbrela legalității”.
Bodea susține că în această perioadă se taie inclusiv copacii ce sunt tineri, pe baza contractelor încheiate în mod legal de operatori economici pentru exploatarea fondului forestier. El a cerut oficial ministrului Mediului să suspende exploatările silvice pe durata stării de urgență.
„Nu știu despre ce regenerare poate fi vorba când se taie arbori tineri, pe hectare întregi! Imaginile arată că s-a tăiat tot, nediscriminatoriu, au rămas doar imaginile apocaliptice ale unui dezastru natural. Pădurile Dobrăvăţului adăpostesc cel mai consistent fond cinegetic din judeţ şi unul dintre cele mai apreciate din ţară. Solicit și pe acestă cale Guvernului să suspende prin ordonanţă exploatările silvice pe toată durata stării de urgență”, a scris Marius Bodea pe contul său privat de pe Facebook.
Foto: Cătălin Martinuș
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro