Pentru a-i putea prinde pe traficanți și a demonstra dimensiunea traficului de cocaină, procurorii au contat pe ajutorul Operațiunii Sky și astfel au fost descifrate milioane de mesaje criptate între infractori.
Spațiul de încărcare al unui camion controlat în aprilie 2020 în Coquelles s-a dovedit a conține mult mai mult decât piese auto. Șoferul român care-l conducea încărca piese de Toyota de la fabrica din Diest și le transporta prin Franța, în Marea Britanie. În total, polițiștii au găsit 261,80 kg de cocaină, ascunse în 26 de structuri din lemn care arătau ca niște grinzi.
O frumoasă captură de droguri, dar s-a dovedit a fi doar vârful aisbergului. La o anchetă amănunțită asupra șoferului camionului, Constantin S. (38 de ani), polițiștii au găsit aplicația Sky ECC instalată pe iPhone-ul său.
Ancheta a rămas blocată acolo, deoarece toate mesajele din aplicația Sky ECC erau criptate. Acest lucru s-a schimbat odată cu Operațiunea Sky, care a expus sute de milioane de mesaje între infractori. Și așa au aflat polițiștii că cel puțin șapte transporturi similare au avut loc între martie și aprilie 2020. Cocaina pleca întotdeauna din Diest și era predată la Londra.
În total, e vorba de aproximativ o tonă și jumătate de cocaină. Traficanții aveau o metodă de lucru clară. După ce încărca la fabrica Toyota din Diest, șoferul Constantin S. a stat pe loc douăzeci de minute, într-o parcare din apropiere. Acolo, albanezii Altin D. (42 de ani) și Rinor S. (40) au încărcat grinzile goale cu cocaină. David P. a organizat transporturile și a supravegheat întreaga operațiune.
P. a folosit ca acoperire diverse firme de transport pentru a umple camioanele cu cocaină. Membrii bandei s-au referit în mod regulat la el drept lider al grupului, în schimburile lor de mesaje. „El este șeful tuturor șefilor”, a scris șoferul.
Ceilalți membri ai organizației trăiau cu mare frică de lider. „La un moment dat am fost amenințat cu o armă”, a spus șoferul, într-o declarație. „A făcut un gest cu degetele pe buze. Mi-e frică pentru familia mea din România.”
Albanezii au fost extrem de tăcuți în timpul interogatoriului. „Îmi pare rău, dar nu pot spune asta. Am doi copii mici și mă gândesc la siguranța lor”, a răspuns un alt inculpat, la una dintre întrebările polițiștilor.
David P., în ciuda dovezilor clare și nenumărate împotriva lui, a încercat să se apere spunând că, de fapt, el este victima unui furt de identitatee. Întreaga operațiune ar fi fost supravegheată de un bărbat care îi seamănă foarte mult.
Liderul traficanților, cunoscut și sub numele de „Bisha”, a fost condamnat la șapte ani de închisoare. În plus, va fi amendat cu 40.000 de euro. De asemenea, de la el vor fi confiscate 9 milioane de euro. David P. nu s-a prezentat la tribunal atunci când a fost citit verdictul și se solicită arestarea lui imediată.
Șoferul Constantin S. intră la închisoare pentru trei ani și de la el vor fi confiscați 30.000 de euro. Ceilalți doi membri, Rinor S. și Altin D., au fost condamnați la doi ani de închisoare și amendă de 8.000 de euro, plus confiscare a 3 milioane de euro.
De la spargerea la începutul anului 2021 a serviciului de mesagerie Sky ECC, pe care infractorii îl considerau a fi de nedeschis, sute de traficanți de droguri au fost arestați. Sky ECC a fost o aplicație de mesagerie criptată end-to-end bazată pe abonament deținută de firma canadiană Sky Global.
La 9 martie 2021, în jurul orei 16:00, poliția belgiană a efectuat aproximativ 200 de raiduri, a arestat 48 de persoane și a confiscat 1,2 milioane de euro în numerar împreună cu 17 tone de cocaină, în ceea ce a fost cunoscut ca fiind Operațiunea Sky. Aproximativ un miliard de mesaje au fost interceptate, jumătate dintre ele fiind decriptate până în aprilie 2021.
Pe 19 martie 2021 compania Sky Global a închis operațiunile, după ce BlackBerry i-a oprit accesul la serviciile sale Unified Endpoint Manager. Site-ul Sky Global a fost confiscat de FBI.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro