Chiar de pe 24 februarie, când a aflat că Ucraina a fost atacată de Rusia, tânărului, care vrea să-și păstreze anonimatul, i-a trecut prin minte să se înroleze. Nu putea să-și scoată din cap imaginile cu femei și copii trăgând după ei valize, trecând dezorientați granița. „Sunt o grămadă de civili care și-au părăsit țara, copii, adulți, din cauza unui război nejustificat”, spune tânărul de 19 ani, care până acum o săptămână, avea un cu totul alt plan pentru viața sa: să devină luptător profesionist.
A început să facă lupte de la 5 ani, întâi karate, apoi box tailandez și acum MMA. Nu are niciun fel de pregătire militară, deși când era mai mic se gândea să dea la un liceu de profil. Cu arma a tras doar în poligon, deci „nu cu gloanțe reale totuși”, după cum mărturisește. Crede însă că altceva face diferența:
Pregătirea militară joacă un rol important, dar mai mult trebuie să fii determinat în situația asta, determinarea și curajul fac diferența între viață și moarte.
Tânăr care vrea să se înroleze:
S-au înscris 16.000 de luptători în cinci zile
La trei zile după ce băimăreanul a decis să plece la război, președintele Volodimir Zelenski făcea un apel internațional pentru înrolarea voluntarilor. Instituise Legiunea străină pentru Apărarea Teritorială a Ucrainei. „Nu există o contribuție mai mare pe care o puteți face în numele păcii”, a fost mesajul lui Zelenski către lume. Discursul și exemplul personal al președintelui, care le-a răspuns americanilor că are nevoie „de muniție, nu de plimbare” atunci când i-au oferit să-l evacueze, a impresionat o lume întreagă. Mai mult, i-a adus 16.000 de luptători voluntari în doar cinci zile, scrie The Washington Post.
Cei mai mulți ar fi din țări ex-sovietice, precum Georgia sau Belarusul, culmea, cea din urmă țară aliată a Rusiei în acest război, care a trimis trupe să se alăture celor rusești. Presa internațională susține că sunt luptători și din SUA, Marea Britanie și Japonia.
Experții avertizează că înrolarea fără pregătire militară este însă periculoasă. Inclusiv președintele Volodimir Zelenski a specificat că își doresc persoane cu experiență.
Germania, Letonia și Republica Cehă sunt două dintre țările care susțin înrolarea cetățenilor în Legiunea străină ucraineană și miniștrii apărării nu-i vor pune sub acuzare pentru crime de război. SUA și-a sfătuit cetățenii să nu meargă în Ucraina, însă se pare că până acum s-ar fi înrolat 3.000 de americani.
Ministrul Apărării Vasile Dâncu nu a declarat nimic în acest sens până acum referitor la românii care ar vrea să lupte în războiul din Ucraina.
„Normal că mi-e frică, dar în viață riști”
Bărbatul încă speră că va fi acceptat. Pentru familia lui însă vestea a produs șoc. „Unii o iau mai în glumă, alții în serios, părinții nu sunt de acord, fiind unicul copil. Cred că niciun părinte nu ar fi de acord, dar până la urmă e alegerea copilului ce face”, spune cu determinare băimăreanul.
Bunica sa era din Sighet și avea origini ucrainene, dar spune că ceva chiar mai adânc de atât l-a determinat. Nedreptatea. Pentru asta își înfrânge temerile.
Normal că mi-e frică, se pot întâmpla niște lucruri pe care nu ți le dorești. Dar asta e, în viață riști în orice.
S-a gândit chiar ce să pună în bagaj. „Eu cred că cu cât îți iei mai multe lucruri care te apropie de familie, fiindcă te strivește mai tare când dorul o să fie insuportabil și o să cedezi psihic. Eu dacă voi fi acceptat, n-o să-mi iau mare lucru, doar haine de schimb, produse de uz personal și ceva mâncare, să am până ajung în unitatea respectivă”, spune tânărul care nu se gândea vreodată că-și va face planuri de luptă.
„Mă gândeam că războiul o să se poarte mereu în Orientul Mijlociu. Dar mă transpun în locul oamenilor, dacă aș fi părinte și să mi se spună că trebuie să las tot să plec… Sau copiii care află că și-au pierdut părinții. Am în minte imaginile astea și nu-mi pot închipui cum ar fi să nu ai niciun ajutor.”
„Am 70 de ani și aș dori să lupt împotriva rușilor”
Tânărul crede că sunt foarte mulți români care vor să se înroleze. El însuși a vorbit cu mulți cunoscuți care vor să facă pasul. Iar pe pagina Ambasadei Ucrainei la București există zeci de mesaje de la bărbați de toate vârstele care cer mai multe informații despre procedură.
„Sunt fost militar subofițer (32 ani de carieră militară) și aș dori să merg să lupt împotriva rușilor. Am 70 de ani și sunt sănătos medical”, scrie un bărbat.
„Sunt cetățean român, am 44 de ani, stagiul militar satisfăcut, am experiență în construcții și în găsirea persoanelor în caz de calamitate, doresc să mă înrolez voluntar pentru a fi util poporului Ucrainei. Slava Ukraina”, este un alt mesaj.
„Mi-aș da viața pentru oamenii ăștia, ei pentru mine poate niciodată, aș dori să mă înrolez în legiunea ucraineană. Țara mea nu mi-a oferit nimic, mai bine lupt pentru ce au pierdut alții, decât pentru ce au furat alții…”, spune un alt român.
Crede că mulți militari români vor face pasul pe cont propriu. România este în NATO care a declarat ferm că nu va trimite trupe în Ucraina. Dar nu-i pot împiedica pe voluntari. Băimăreanul a luat legătura cu ambasada, a sunat și a trimis și email, dar încă așteaptă un răspuns.
Pașii pentru înrolare
Ambasada Ucrainei, al cărei site nu mai poate fi accesat de când a început războiul, nu a răspuns până acum solicitării „Libertatea” cu privire la numărul solicitărilor de la români pentru a merge la luptă. Ukraine Crisis Media Center explică însă procedura în câțiva pași:
- Aplică la Ambasada Ucrainei din țara ta, cu intenția de a te înrola în Legiunea Străină pentru Apărarea Teritorială a Ucrainei: vino fizic la Ambasadă, sună sau scrie un email;
- Pregătiți documentele de care aveți nevoie: act de identitate sau pașaport, documente care confirmă stagiul militar și participarea în acțiuni de luptă, alte documente cerute de diplomatul militar sau de consul;
- Veniți la ambasadă pentru un interviu cu atașatul Apărării și pentru viză;
- Scrieți o aplicație de înrolare către Forțele de Apărare Terestre și de Apărare ale Ucrainei pentru serviciu militar sub contract sau voluntariat;
- Urmați instrucțiunile despre cum să ajungeți în Ucraina. Este recomandat să aveți haine militare sau alte elemente din echipament, precum echipamente, cască, armură corporală.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro