UPDATE ora 18.11: Parlamentul ungar a ratificat luni aderarea Suediei la NATO. Aderarea Suediei la NATO a fost aprobată de 188 de parlamentari din parlamentul ungar, dintr-un total de 199, cu 6 voturi împotrivă și nicio abținere, relatează Reuters.
„În sfârșit, s-a isprăvit. Suedia este al 32-lea membru al alianței și astfel NATO a devenit mai puternică”, a declarat Agnes Vadai, deputat al partidului de opoziție Coaliția Democrată (DK).
Premierul suedez Ulf Kristersson a salutat „o zi istorică” și a spus că Suedia este „gata să-și asume responsabilitatea pentru securitatea euro-atlantică”.
La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că decizia parlamentului ungar a făcut alianța „mai puternică și mai sigură”.
***
Știrea inițială: Ungaria urmează să ratifice luni aderarea Suediei la NATO, ceea ce ar însemna înlăturarea ultimului obstacol înainte de acest pas istoric al ţării nordice a cărei neutralitate a traversat două războaie mondiale şi conflictul aprins al Războiului Rece, relatează Reuters, preluată de News.ro.
Votul parlamentului de la Budapesta, care se preconizează că va trece fără probleme, după o vizită a premierului suedez Ulf Kristersson vinerea trecută, în timpul căreia cele două ţări au semnat un acord de armament, va pune capăt unor luni de întârzieri pentru a finaliza schimbarea politicii de securitate a Suediei.
Stockholm a renunţat la politica sa de nealiniere pentru o mai mare siguranţă în cadrul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord în urma invaziei Rusiei în Ucraina în 2022.
Suedia va deveni al 32-lea membru al NATO, iar preşedintele rus Vladimir Putin a obţinut exact ceea ce a încercat să evite atunci când a lansat războiul în Ucraina – o extindere a alianţei – au declarat liderii occidentali.
În timp ce Finlanda a devenit membru NATO anul trecut, Suedia a fost lăsată să aştepte, deoarece Turcia şi Ungaria, care au relaţii mai bune cu Rusia decât alţi membri ai alianţei, au ridicat obiecţii.
Turcia a refuzat să ratifice aderarea Suediei, cerând măsuri mai dure împotriva militanţilor din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), despre care a spus că au făcut din Suedia o casă.
Suedia şi-a modificat legislaţia şi a relaxat normele privind vânzările de arme pentru a linişti Turcia. Preşedintele Tayyip Erdogan a legat, de asemenea, ratificarea de aprobarea de către SUA a vânzărilor de avioane de luptă F-16 către Turcia, Ankara aşteptând acum ca Statele Unite să depună eforturi pentru a obţine aprobarea Congresului SUA.
Tergiversarea Ungariei a fost mai puţin clară, Budapesta exprimându-şi mai degrabă furia faţă de criticile suedeze privind direcţia dezvoltării democratice sub conducerea premierului naţionalist Viktor Orban, decât să aibă unele cerinţe concrete. Semnătura Turciei a lăsat Ungaria ca ultim obstacol.
Aderarea Suediei, care nu a mai fost în război din 1814, şi a Finlandei este cea mai semnificativă mărire a alianţei de la extinderea sa în Europa de Est în anii 90.
În timp ce Suedia a intensificat cooperarea cu alianţa în ultimele decenii, contribuind la operaţiuni în locuri precum Afganistanul, aderarea sa va simplifica planificarea apărării şi cooperarea pe flancul nordic al NATO.
De asemenea, Suedia aduce în cadrul alianţei resurse precum submarine de ultimă generaţie adaptate la condiţiile din Marea Baltică şi o flotă considerabilă de avioane de vânătoare Gripen produse intern. Aceasta îşi măreşte cheltuielile militare şi ar trebui să atingă pragul NATO de 2% din PIB în acest an.
Aura1 • 27.02.2024, 10:13
În sfârșit au reușit, să fie cu noroc, bine că a fost de acord și Ungaria
Vasycool1976 • 27.02.2024, 06:34
Ăia au votat la comanda dictatorului ungar,doamne bine că nu au prea multă putere că ăștia ar fi vrut să ne invadeze și pe noi ,modelul Ucraina
Realist2023 • 26.02.2024, 21:25
Moment istoric, wow suntem aliati cu Suedia !! In rest, cum zicea si Pafnutie, putin a incasat inca o palitura de pedeapsa, a reusit sa coalizeze toata Europa impotriva lui !