Viitorul NATO și al ajutorului militar pentru Ucraina
Conform surselor citate în raport, aceste întâlniri au avut loc în cursul acestei luni. Raportul menționează și că Trump ar intenționa să continue să ofere ajutor militar Ucrainei.
În prezent, ținta NATO pentru cheltuielile de apărare ale membrilor săi este de 2% din PIB. Trump a solicitat în mod repetat alianței să crească această sumă.
În timpul primului său mandat, în 2018, Trump a declarat că obiectivul de cheltuieli pentru apărare al NATO ar trebui dublat la 4%. În campania electorală pentru alegerile din 2024, el a acuzat din nou NATO că se bazează prea mult pe contribuțiile SUA.
Trump sugerează o posibilă ieșire din NATO
Într-o apariție recentă la NBC’s Meet the Press, Trump a sugerat că SUA ar putea lua în considerare părăsirea NATO dacă membrii nu își cresc cheltuielile pentru apărare.
În campania sa, Trump a vorbit și despre retragerea ajutorului pentru Ucraina, insistând pentru negocieri de pace imediate în războiul ruso-ucrainean.
Discuțiile raportate între echipa de politică externă a președintelui ales și oficialii europeni vin în contextul în care Trump încearcă să-și contureze politicile privind Europa și invazia Rusiei în Ucraina.
În prezent, doar 23 din cei 32 de membri NATO ating ținta actuală de cheltuieli pentru apărare de 2%.
Raportul mai menționează că, deși se așteaptă ca Trump să ceară NATO să crească ținta la 5%, una dintre sursele sale a declarat că înțelege că s-ar mulțumi cu 3,5%.
Mai mulți reprezentanți NATO sunt de acord cu majorarea cheltuielile
Luna trecută, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat la summitul Comunității Politice Europene de la Budapesta că Trump avea dreptate să preseze alianța să-și crească cheltuielile.
Rutte a spus la summit: „Are dreptate în această privință. Nu veți ajunge acolo cu 2%”.
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat joi reporterilor, după ce a vorbit cu Trump la telefon în timpul unui summit cu liderii UE: Trump era „destul de încrezător că SUA și Europa vor continua sprijinul lor pentru Ucraina”.
Discuțiile despre creșterea țintei de cheltuieli pentru apărare a NATO vor continua probabil în săptămânile următoare.
tomitan • 21.12.2024, 01:48
Daca iese din NATO ,China v-a ocupa Taiwanul.SUA lui Trump este pregatita sa se bata singura cu China? Adica fara suportul venit de la UE,Turcia si Canada Daca SUA iese din NATO, UE bate palma cu China ,adica presiuni asupra Rusiei sa incheie razboiul in schimbul Taiwanului. UE intoarce spatele SUA si China devine principalul partener comercial.
Gion • 20.12.2024, 23:35
Numai probleme are domnul Trump până acuma oprea războiul în Ucraina în 24 de ore , acuma nici nu ii mai ajută și iese și din NATO:)))) Fluctuează și dansul că apa clocotita nici el nu știe ce vrea pfff :)))