Cuprins:
Europa, un front în războiul lui Putin pentru distrugerea sistemului occidental
În replică la războiul hibrid al lui Putin, europenii se concentrează în mare parte pe măsuri defensive: o partajare mai bună a informațiilor și operațiunilor de supraveghere, denunțări constante ale atacurilor rusești și întărirea infrastructurii.
În același timp, Europa este conștientă că trebuie să ofere un răspuns mai dur, dar încă nu a identificat o modalitate în acest sens, scrie Lee Hockstader, care precizează că a ajuns la această concluzie în urma unor discuții purtate cu oficiali occidentali, inclusiv la sediul NATO de la Bruxelles.
Oficialii occidentali cred că războiul din umbră purtat de Putin împotriva Europei este parțial un mijloc al liderului de la Kremlin de a se răzbuna pentru sprijinul oferit de Occident pentru Ucraina. Cu toate acestea, Putin nu avea nevoie de un pretext, în condițiile în care obiectivele sale depășesc granițele Ucrainei și constau, printre altele, în slăbirea Europei și a NATO prin inducerea anxietății, semănarea discordiei și crearea de tensiuni între aliații occidentali.
Liderul rus se consideră într-o luptă împotriva Occidentului, iar războiul hibrid purtat în Europa este doar un front în acest conflict. Pe acest front, Putin și-a intensificat operațiunile încă de la începutul anului în curs, cu tot mai multe urme lăsate de spionajul său militar, GRU.
Comploturi tot mai riscante
Comploturile sunt tot mai numeroase și tot mai riscante: incendii și explozii la obiective strategice, bruieri de semnale GPS și ruperi de cabluri submarine, orchestrări de asasinate, sabotaje la baze militare și transporturi de arme către Ucraina, operațiuni de destabilizare a opiniei publice prin dezinformare și manipulare, interferență în procesele electorale, atacuri cibernetice etc.
În toate aceste comploturi, Rusia merge până la limita provocării unui răspuns militar. Acesta este un joc periculos și nu este exclus să se soldeze într-o zi cu victime pe teritoriul european. Cu toate acestea, Occidentul rămâne blocat în defensivă.
„Avem nevoie de descurajare prin pedeapsă”, afirmă Eitvydas Bajarunas, un fost diplomat lituanian de rang înalt. „Suntem în război, iar primul lucru de care avem nevoie este să recunoaștem că suntem în război”, adaugă el.
Incidentele produse recent, cum ar fi tentativa de asasinare a șefului producătorului de armament Rheinmetall și plasarea unor colete-bombă în transporturi ale companiei DHL, indică o escaladare din partea Moscovei.
Apoi o navă comercială chineză încărcată cu îngrășăminte rusești și-a târât intenționat ancora de-a lungul fundului Mării Baltice și a rupt două cabluri submarine. Unul dintre ele asigura conexiunea între Suedia și Lituania, iar celălalt între Germania și Finlanda, toate aceste patru țări fiind membre NATO. De altfel, oficialii din NATO suspectează o intervenție rusă în operațiune.
Cel mai vulnerabil punct de calcule de eroare
Oficialii occidentali de securitate cred că aceste atacuri hibride, cuplate cu războiul din Ucraina, au adus la cel mai tensionat moment dintre Rusia și NATO și în cel mai vulnerabil punct de calcule greșite de la destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991.
Serviciul secret militar al Rusiei „se află într-o misiune susținută de a genera haos pe străzile britanice și europene. Sunt acțiuni periculoase desfășurate cu o nesăbuire crescândă”, a denunțat în această toamnă Ken McCallum, directorul MI5, agenția britanică de contrainformații și securitate internă.
Eitvydas Bajarunas pledează pentru contramăsuri, inclusiv confiscarea navelor implicate în incidente și arestarea echipajelor acestora. O altă măsură ar putea fi confiscarea a peste 330 de miliarde de dolari din activele înghețate ale Băncii Centrale a Rusiei, notează autorul, cerând mai multă voință politică și mai puțină precauție legală.
„Nu vă înșelați: Putin nu va ceda. În lipsa unui răspuns ferm din partea Occidentului, el își va continua ofensiva hibridă în Europa și, eventual, și în Statele Unite”, avertizează Lee Hockstader.
Johnny_76 • 18.12.2024, 09:48
De ce nu se răspunde cu aceiași moneda. Atacuri asupra sistemului informatic din Rusia, blocarea tuturor activităților economice pe teritoriul Europei,etc.
Sfantul__Cuvios_Pafnutie • 18.12.2024, 00:32
Simplu: legi antirusești. Ce e așa de greu de înțeles? Oricine sprijină Rusia, în orice fel, arestat și judecat.