Parlamentul a adoptat proiectul de lege cu 136 de deputați în favoare, în timp ce șapte au votat împotrivă și 14 s-au abținut.
Legislația este unul dintre cele 17 angajamente pe care guvernul lui Orban le-a luat față de Comisia Europeană pentru a evita suspendarea a miliarde de euro din fondurile europene.
Într-o premieră la nivelul Uniunii Europene, executivul european a anunțat, pe 18 septembrie, că propune blocarea a 65% din fondurile europene pe care le primește Ungaria prin trei programe operaționale din cadrul politicii de coeziune, echivalentul a 7,5 miliarde de euro, din cauza corupției și a declinului democrației înregistrat la Budapesta.
Confruntat cu creșterea prețurilor la energiei și a inflației, cu deprecierea monedei naționale și cu o economie în scădere, Orban a dat semne că dispus să îndeplinească cerințele UE de a crea instituții care ar reduce riscurile de corupție în proiectele finanțate de UE.
„Ne aşteptăm ca până la mijlocul până la sfârşitul lunii noiembrie, Ungaria să facă progrese în soluţionarea mecanismului de condiţionalitate al UE, care ar trebui să deblocheze şi un acord pentru fondurile de recuperare”, a transmis Bank of America, un important creditor al Ungariei, într-o notă emisă luni.
UE a introdus noua sancțiune financiară în urmă cu doi ani, tocmai ca răspuns la ceea ce spune că reprezintă subminarea democrației în Polonia și Ungaria.
Orban, care se autointitulează „luptător pentru libertate” împotriva viziunii asupra lumii a Occidentului liberal, a negat că Ungaria este mai coruptă decât altele din UE, dar a ajuns la un compromis pentru a nu risca blocarea fondurilor europene.