Singurul lucru concret precizat de Boc este faptul că nici un bugetar, nici măcar cei din justiţie, nu va avea salariu mai mic anul viitor.
Nemulţumiţi de forma actuală a legii, sindicaliştii de la Cartel Alfa cer modificarea cţficienţilor de salarizare a bugetarilor.
Ei au trimis ieri o notă către Ministerul Muncii, prin care propun ca toţi angajaţii cu studii superioare să aibă un venit egal cu cel puţin două salarii minime pe economie, iar muncitorii necalificaţi să aibă un venit egal cu un salariu minim.
Reprezentanţii Cartel Alfa cer ca şoferii să nu mai fie incluşi într-o categorie profesională separată şi să nu mai fie plătiţi mai bine decât muncitorii calificaţi.
Un şofer de demnitar câştigă cât un dentist
Potrivit proiectului de lege unică, şoferii şi dactilografele demnitarilor, cu studii medii, vor câştiga 1.057 de lei pe lună, mai mult decât un dentist sau decât un preot la început de carieră.
Dacă nu vor vedea forma exactă a proiectului pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament, sindicaliştii declară că vor merge până la demiterea Guvernului.
“Cartel Alfa solicită de urgenţă afişarea, pe site-ul Guvernului, a conţinutului textului Legii de salarizare unică, precum şi o întâlnire a partenerilor sociali (sindicate şi patronate) cu membrii Executivului, înaintea depunerii documentelor la Parlament. În caz contrar, constatând lipsa funcţionării unui stat de drept, vom fi nevoiţi să iniţiem toate demersurile şi acţiunile necesare pentru demiterea Guvernului pe care îl conduceţi!”, se arată într- o scrisoare deschisă adresată de sindicat premierului Emil Boc.
Ore libere în schimbul celor suplimentare
Pentru a reduce cheltuielile în această perioadă de criză, echipa premierului Emil Boc a decis ca munca suplimentară efectuată anul acesta în sistemul public să fie compensată prin ore libere plătite.
Conform unei derogări de la prevederile actuale ale Codului Muncii, acestea vor fi acordate până în decembrie anul viitor.
Mai mult, primele de concediu vor fi achitate şi ele în următoarele cinci luni de la intrarea în vigoare a măsurii legislative.
“Plata primelor se va face până la 31 ianuarie anul viitor, indiferent de data la care aceasta a fost solicitată”, arată proiectul de lege asumat de Guvern.
Pensie sau salariu
Toţi românii care lucrează în sistemul public şi beneficiază de o pensie ce depăşeşte valoarea salariului mediu brut pe economie (în prezent, 1.693 de lei) sunt obligaţi să aleagă între aceasta şi remuneraţia primită de la stat.
Conform legii cumulului veniturilor asumate, miercuri, de Guvern, opţiunea se face în scris, în termen de două săptămâni de la intrarea în vigoare a actului normativ.
Directorul Regiei de Transport Ploieşti a luat primă 5.500 €
Deşi conduce o instituţie cu mari probleme financiare, directorul Regiei de Transport Public Ploieşti (RATP), Radu Popescu, a încasat o primă de 5.500 de euro.
Potrivit Realitatea TV, şeful RATP a fost răsplătit atât de bine, după ce a îndeplinit criteriile de performanţă pe anul trecut.El a luat colosala sumă în urma unei hotărâri a consiliului de administraţie.
De altfel, săptămânalul ploieştean “Altphel” a publicat o amplă anchetă în care dezvăluie salariile angajaţilor acestei regii care, anul trecut, a avut nevoie de finanţare de la Primărie pentru a reveni pe linia de plutire.
În timp ce directorul ia prime care l-ar face invidios şi pe un director de companie multinaţională, iar şoferii de pe autobuzele şi troleibuzele Regiei au salarii nete de 3.500-3.800 de lei, conducerea RATP a cerut majorarea preţului călătoriei pe mijlocale de transport.
Acum, consilierii locali şi edilul Ploieştiului au cerut un audit pentru a stabili dacă banii au fost alocaţi legal.