Cuprins:
Sondajul a inclus două întrebări
Prima întrebare a sondajului a fost: „Care pericol vi se pare cel mai mare?”. Respondenților li s-au oferit mai multe variante de răspuns, una dintre ele fiind un război mondial, dintre care trebuiau să aleagă una singură.
Rezultatele arată că 10% dintre participanți nu au putut sau nu au dorit să răspundă. 7% au declarat că nu văd niciun astfel de pericol.
În rândul celor mai tineri și al celor mai în vârstă, aproximativ o persoană din zece a dat acest răspuns. Printre cei care au o atitudine critică față de îndeplinirea de către Putin a îndatoririlor prezidențiale, acest răspuns a fost și mai frecvent.
6% dintre respondenți văd pericolul ca Rusia să fie atrasă într-un război în Extremul Orient, implicând China, Coreea și alte țări.
În mod interesant, în Districtul Federal de Nord-Vest, doar 2% se gândesc la acest pericol, în timp ce în Extremul Orient procentul este de opt ori mai mare.
Relațiile cu vecinii
Locuitorii din Extremul Orient sunt mai conștienți de complexitatea situației din regiune, inclusiv disputele teritoriale cu Japonia și tensiunile din peninsula coreeană.
Relațiile Rusiei cu Coreea de Nord sunt descrise ca fiind „prietenești” și chiar „de alianță”. Conflictul din Ucraina a avut un impact și în Extremul Orient, de unde se recrutează soldați pe bază de contract.
China este numită „prietenul Rusiei”, dar se adaugă adesea că „China va fi prietenă cu noi atât timp cât îi convine”. Dependența Rusiei de China este evidentă în multe aspecte.
Amenințarea unui război în Orientul Mijlociu
7% dintre respondenți și-au exprimat îngrijorarea că Rusia ar putea fi atrasă într-un război în Orientul Mijlociu, implicând Iran, Israel și alte țări.
Rusia și-a arătat în mod clar sprijinul pentru Hamas în conflictul cu Israelul, menținând în același timp relații fără vize cu Israelul. De asemenea, Rusia își consolidează legăturile cu Iranul.
Un răspuns mult mai frecvent (27%) a fost legat de pericolul ca Rusia să fie atrasă într-un război în Europa, implicând SUA, Germania, Anglia și alte țări.
Totuși, cea mai mare îngrijorare (44%) este legată de un posibil „război mondial, global”.
Percepția asupra conflictului actual
Conform sursei citate, este interesant de observat că, deși Rusia este deja implicată într-un conflict în Europa, acesta nu este perceput ca fiind „războiul real” de către majoritatea populației.
Pentru cei care nu sunt direct afectați, conflictul actual pare să aibă un statut de realitate diferit față de conceptul de „război adevărat”. O analogie sugerată este că atitudinea față de acest conflict este similară cu cea față de războaiele din jocurile pe calculator.
A doua întrebare din sondaj: Dacă Rusia ar fi atrasă într-un război mare, cum s-ar termina acesta? Varianta înfrângerii Rusiei a fost aleasă de doar 1% dintre respondenți. Aproximativ 20% (30% în rândul tinerilor) au optat pentru varianta unui război prelungit.
28% au ales varianta „distrugerii totale”, aceasta fiind mai frecventă în rândul persoanelor cu studii superioare și a celor cu o atitudine critică.
Majoritatea a dat un răspuns optimist și patriotic: indiferent de tipul de război în care ar fi implicată Rusia, chiar și unul mondial, totul s-ar termina cu „victoria Rusiei”.
Rolul televiziunii
Sondajul arată că printre cei care au cea mai mare încredere în televiziune, peste jumătate sunt încrezători în „victoria Rusiei”. Acest procent este mai mare decât în rândul celor care se orientează către alte surse de informare.
Novaya Gazeta sugerează că această reorientare a populației de la ideea că într-un astfel de război nu vor exista învingători poate fi convenabilă pentru politicienii care doresc să sperie străinii cu războiul nuclear, dar în așa fel încât propriii cetățeni să nu se teamă de el.