Cuprins:
Oponenții lui Putin au aplaudat imediat prăbușirea regimului lui Bashar al-Assad. „Minus un dictator și un aliat al lui Putin”, a scris opozantul rus Ilia Iașin pe contul său de X, unde a postat un banner cu Assad în flăcări.
„Putin l-a aruncat pe Assad sub autocar pentru a-și prelungi războiul din Ucraina”, a comentat fostul ministru ucrainean de externe Dmitro Kuleba. „Resursele lui se reduc și nu este atât de puternic pe cât pretinde”, a adăugat Kuleba.
Fuga lui al-Assad, comparată cu cea a lui Ianukovici
Pentru observatorii agresiunii militare ruse din Ucraina, fuga lui Bashar al-Assad seamănă izbitor cu cea a omologului său ucrainean în exil, Viktor Ianukovici, care s-a retras în februarie 2014 în Rusia după trei luni de proteste reprimate sângeros.
Sirienii se plimbă acum prin reședința abandonată a lui al-Assad, la fel cum au făcut ucrainenii în 2014 la Mejgorie, moșia ocupată cândva de Ianukovici. Mejgorie a fost transformată între timp într-un muzeu al corupției. Ianukovici nu s-a mai întors în Ucraina de la fuga sa în Rusia, chiar dacă invadatorii ruși ocupă acum 20% din teritoriul ucrainean.
Video: Momentul în care a fost dărâmată cea mai mare statuie a lui Hafez al-Assad (tatal lui Bashar al-Assad) din Siria, situată în orașul Deir Atiyah, la nord de Damasc.
Sursa: X
Ucraina se pregătește acum pentru revenirea lui Donald Trump la Casa Albă. Dar implozia regimului lui Bashar al-Assad ar putea slăbi poziția lui Putin în negocierile privind încheierea războiului din Ucraina, mai ales dacă amenințările liderului de la Kremlin în privința folosirii armelor nucleare vor fi percepute ca fiind o simplă cacealma.
În timp ce rebelii se apropiau de Damasc, Trump indica gama restrânsă de opțiuni a Kremlinului. „Rusia şi Iranul sunt într-o stare de slăbiciune în acest moment, una din cauza Ucrainei şi a unei economii proaste, cealaltă din cauza Israelului şi a succeselor sale în luptă”, a afirmat președintele reales al SUA, subliniind că Rusia a pierdut 600.000 de soldați în Ucraina, că nu a mai fost capabilă să-l protejeze pe al-Assad și cerându-i lui Putin „să acționeze” imediat pentru pace.
Amenințările goale ale liderului de la Kremlin
Prăbușirea regimului lui al-Assad reprezintă o pierdere militară imensă pentru Putin. Pe fondul avansării rebelilor, a apărut un videoclip cu răsturnarea unui monument al lui al-Assad în Tartus, pe coasta mediteraneană a Siriei, unde Rusia deține o bază navală încă de pe vremea Uniunii Sovietice. Putin s-a bazat, de asemenea, pe aerodromul de la Khmeimim, în regiunea Latakia, ca hub de proiectare a armatei ruse în Orientul Mijlociu.
Într-o vizită efectuată în 2017 la Khmeimim, Vladimir Putin a promis că cele două baze vor „funcționa permanent” în solda Rusiei și i-a avertizat pe „teroriști”, adică opozanții lui Bashar al-Assad, că vor primi o lovitură nemaiîntâlnită pentru ei, dacă „vor ridica din nou capetele”. Amenințările lui Putin și angajamentele față de al-Assad sunt acum doar cuvinte goale.
Conform unor experți în geopolitică intervievați de postul francez BFMTV, căderea lui Bashar al-Assad este o lovitură grea la nivel diplomatic și militar pentru Moscova. Răsturnarea acestui regim marchează o înfrângere pentru Vladimir Putin, deoarece Kremlinul s-a arătat incapabil în a-și apăre aliatul din Siria, în pofida a zeci de atacuri aeriene efectuate în ultimele zile de ruși asupra mai multor poziții ale rebelilor.
Video: Momentul în care aviația militară israeliană distruge depozite de armament ale armatei siriene din trei localități situate în apropiere orașului Alep.
Sursa: X / Visegrád 24
Siria arată slăbiciunile Rusiei lui Putin
„În ceea ce privește Rusia, avem de-a face cu ceva cu adevărat ridicol”, spune Frédéric Encel, geopolitolog specializat în Orientul Mijlociu, care vorbește despre o capitulare din partea unei țări care se prezintă drept o „mare putere”, dar „nu este capabilă să conducă o expediție simplă pe un front secundar, împotriva unor oameni care nu sunt ca marea armată a lui Bonaparte în 1810”.
În opinia sa, Rusia a început să slăbească încă de la declanșarea invaziei din Ucraina. „În urmă cu doi ani și jumătate, tancurile rusești au eșuat în fața Kievului. De atunci, am văzut mereu semnale de slăbiciune în rândurile acestei armate care era considerată în urmă cu doar trei ani drept a doua sau a treia din lume”, subliniază Frédéric Encel.
„Evenimentele din Siria demonstrează slăbiciunea regimului Putin, care este incapabil să lupte pe două fronturi și își abandonează cei mai apropiați aliați pentru beneficiul agresiunii sale împotriva Ucrainei”, a reacționat și ministrul ucrainean de externe Andrii Sîbiha.
Clienții africani ai Moscovei și-ar putea revizui alianțele
La scară internațională, incapacitatea lui Vladimir Putin de a-l menține pe Bashar al-Assad la putere în Siria transmite un semnal negativ pentru alți „clienți” de-ai săi, mai ales din Africa. Mai grav pentru el, Kremlinul pare să-și slăbească treptat poziția la masa negocierilor internaționale.
„Văzând că Moscova nu este capabilă să vină în ajutorul aliatului său din Siria, întrebarea care se pune acum pentru Vladimir Putin este următoarea: «Ce se va întâmpla cu alte parteneriate importante pe care Rusia încearcă să le încheie, în special în Africa și alte regiuni ale lumii?»”, semnalează jurnalistul Jean-Didier Revoin, specializat în Rusia.
De câțiva ani încoace, Rusia încearcă să avanseze poziții pe continentul african, în special prin intermediul grupului de mercenari Wagner, care a intervenit în țări precum Mali, Niger și Burkina Faso. Totuși, capitularea din Siria i-ar putea determina pe unii lideri africani să-și regândească colaborarea cu Rusia, care este vizibil reticentă în a-și apăra aliații și pare să formeze alianțe doar din pur oportunism.
Exemplul Armenia, lăsată expusă în fața Azerbaidjanului
„Duplicitatea lui Putin s-a văzut încă o dată în 2020, lăsându-i din brațe pe aliații săi armeni atunci când au fost atacați de Azerbaidjan. După 2016, Vladimir Putin nu l-a susținut niciodată cu adevărat pe Bashar al-Assad și s-a apropiat între timp de Iran pentru că este capabil să-i ofere ceea ce nu are, și anume drone kamikze care să fie folosite” în Ucraina, precizează Frédéric Encel.
„Succesul rebelilor sirieni este o umilință pentru Putin – indiferent cum învârte (această situație – n.r.) Kremlinul”, conchide ziarul britanic The Telegraph.
Johnny_76 • 10.12.2024, 09:03
Acum este momentul potrivit ca dușmanii cele susținuți de Rusia să încerce mai mult, deoarece Rusia nu sare în ajutorul,, prietenilor" !!!