Malaria încă face mai mult de 400.000 de victime în fiecare an, afectând în mare parte bebeluși din Africa subsahariană. Multe vaccinuri au fost testate de-a lungul vremii și a fost nevoie de mai mult de un secol pentru a dezvolta seruri eficiente.
Anul trecut, Organizația Mondială a Sănătății a dat aprobarea istorică pentru primul vaccin – dezvoltat de gigantul farmaceutic GSK – care a condus la o reducere cu 30% a cazurilor severe de malarie.
Acum, experții de la Oxford susțin că vaccinul lor este mai eficient și poate fi produs la scară largă.
Vaccinul a fost testat pe 409 copii din Burkina Faso. După primele trei doze, urmate de un rapel făcut la un an, vaccinul a dovedit o protecţie de până la 80%.
Date fiind aceste rezultate, echipa se așteaptă ca vaccinul să fie lansat anul viitor. De asemenea, experții au precizat că vaccinul lor este ieftin și ar putea fi fabricat pentru „câțiva dolari”. Ei au adăugat că au încheiat deja un contract pentru a produce peste 100 de milioane de doze pe an.
„Credem că aceste date sunt cele mai bune date obţinute până acum pe teren cu orice vaccin împotriva malariei… Sperăm că acesta va fi disponibil şi va salva vieţi, cu siguranţă până la sfârşitul anului viitor”, a declarat profesorul Adrian Hill, directorul Institutului Jenner din cadrul Universităţii Oxford.
Malaria este cauzată de parazitul malariei care se transmite oamenilor prin înțepăturile de țânțari. Este un parazit complex şi greu de imunizat, întrucât suferă mutații în interiorul corpului.
Deși poate fi prevenită și vindecată, Organizația Mondială a Sănătății a estimat există 229 de milioane de cazuri în întreaga lume și 409.000 de decese anual.