Aproximativ 400.000 metri cubi de nisip au fost ”pompați” pe plajele de pe litoral, teritoriul României crescând astfel cu 42 de hectare. ”În următorii 50 de ani nu va mai exista aport de nisip suplimentar în ceea ce priveşte linia ţărmului. Asta înseamnă ca evoluţia liniei ţărmului trebuie să se încadreze în anumite limite proiectate“, a spus Stelică Hagi, responsabil al Unităţii pentru Implementarea Proiectelor din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral
Noile plaje aduc cu ele și ceva probleme, nu doar satisfacții. Potrivit reglementărilor europene, investiţia nu poate fi folosită pentru realizare de profit, aşadar, cel puţin teoretic, nu poate fi concesionată către operatori privaţi.
Ministrul Mediului susţine, însă, contrariul: ”Toate plajele sunt în administrarea şi gestionarea ANAR, iar acest sector este administrat de ABADL, dânşii se vor ocupa ca între 1 şi 15 aprilie să le predea operator economici, cu care există contracte pe mai mulţi ani. Suntem în discuţii cu Ministerul Fondurilor Europene şi cu Comisia Europeană pentru că urmează ca aceste suprafeţe să fie cadastrate, intabulate pentru ca ele să intre în proprietatea statului. Acest lucru sper să se întâmple până la 1 aprilie“.
Cu toate acestea, reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Turism au precizat că, timp de cinci ani, acestea nu pot fi închiriate agenţilor economici. Este vorba despre bucățile de plajă din Mamaia, Constanța și Eforie, care au fost lărgite. Ele nu pot fi nici măcar clasificate de A.N.T., aşa că până în 2020, inclusiv, nimeni nu poate cere bani turiştilor care se bronzează pe noile bucăţi de plajă.
Poţi să îţi aduci şezlongul liniştit de acasă, să îl pui pe plaja nouă şi nu trebuie să plăteşti nimănui nimic. Nicio firmă care are închiriată plaja nu te poate muta de pe plaja cea nouă şi nici să îţi ceară să achiţi vreun preţ. Deci, teoretic, secțiunea de plajă din apropierea apei va fi ”la liber“, în timp ce porțiunea dinspre faleză va putea fi închiriată de agenții economici. Este greu de crezut că vor respecta această prevedere, în condițiile în care, în anii trecuți puneau șezlonguri direct din apă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro