Cuprins:
ÎPS Teodosie, enervat de jurnaliști
Mai mulți credincioșii și jurnaliștii nu au putut lua parte la slujba de Liturghie oficiată de Înalt Prea Sfințitul (ÎPS) Teodosie în Catedrala din Constanța, după ce acesta a fost sancționat de Biserica Ortodoxă Română (BOR).
Arhiepiscopul Teodosie a ales să oficieze slujba cu ușile de închise, după ce mai mulți jurnaliști au vrut să participe la Liturghie. Timp de 20 de minute, nici enoriașii, dar nici alți preoți nu au putut intra în Catedrală.
O femeie care a participat la slujbă a declarat că ÎPS Teodosie a rostit și astăzi Molifta Sfântului Vasile cel Mare, deși Sfântul Sinod i-a interzis acest lucru.
Acest lucru s-a întâmplat după ce s-a oprit transmisiunea live a slujbei de Liturghie, oficiată în Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Petru și Pavel din Constanța.
Când Înalt Prea Sfințitul Teodosie a deschis ușile Catedralei și a ieșit să-i binecuvânteze pe enoriași, acesta s-a folosit de aghiasmă pentru a-i alunga și pe jurnaliști.
Echipamentele oamenilor din presă au fost stropite cu înverșunare de Arhiepiscopul Tomisului.
Izolat de Biserica Ortodoxă Română
Printr-o hotărâre a Sfântului Sinod, Arhiepiscopului Tomisului i s-a interzis să ia parte la slujbele organizate în alte eparhii, așa cum nici alți ierarhi nu mai au voie să participe la slujbe în această arhiepiscopie.
Asta pentru că ÎPS Teodosie rostește Molifta Sfântului Vasile cel Mare în timpul slujbei de Liturghie, considerată de unii „un blestem”, lucru care i-a fost interzis de BOR. Aceasta se citește doar în cazuri excepționale.
Concret, hotărârea sinodală din 2011 stabilește că Moliftele Sfântului Vasile cel Mare trebuie citite doar în zile de post, în cazuri individuale și, dacă este cazul, legate de Taina Sfântului Maslu, cu respectarea rânduielii de post și spovedanie atât pentru cler, cât și pentru credincioși. De asemenea, citirea Moliftelor în noaptea de Anul Nou este o practică regională, neaprobată de Sfântul Sinod și inexistentă în alte zone sau în alte Biserici Ortodoxe surori.
Deși documentul Sfântului Sinod, în care este prevăzută „pedeapsa” Arhiepiscopului Constanței, a fost semnat pe 28 octombrie, acesta a continuat să recite Molifta Sfântului Vasile cel Mare și în cadrul slujbelor oficiate pe 30 și 31 octombrie.
Arhiepicopul Tomisului, un personaj controversat
ÎPS Teodosie este monitorizat de Sfântul Sinod din cauza unor fapte care contravin disciplinei canonice.
Arhiepiscopul Tomisului s-a remarcat și prin declarațiile sale controversate. Una dintre cele mai intens discutate declarații ale sale a avut loc în urmă cu mai multe luni, când a sfătuit o femeie care a întrebat cum poate scăpa dintr-o relație cu un soț abuziv să-și „ducă crucea”, subliniind că a primit „taina cununiei”.
ÎPS Teodosie este de asemenea implicat într-un proces de corupție, fiind trimis în judecată de DNA pentru cumpărare de influență. Curtea de Apel Constanța urmează să se pronunțe pe 11 noiembrie, după mai multe amânări cauzate de contestațiile avocaților săi.
Vezi care e prezența la vot la alegerile parlamentare 2024 și rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
K476 • 02.11.2024, 22:20
Ce scop urmareau jurnalistii? Erau evlaviosi, sau ce cautau acolo? Poate ne scapa ceva, episcopii sunt toti egali, iar patriarhul este primul intre egali, adica nu le este superior, ci ii reprezinta. In urma cu 2000 de ani cand erau prea multi episcopi si nu mai incapeau la diferite adunari, au decis sa aleaga un primus care sa ii reprezinte pe cei dintr-o regiune. Nici popa de la Roma nu le este superior. El si Vaticanul au renuntat la aceasta calitate care il reducea la nivelul egalilor abia acum cativa ani. Anglicani, catolici, armeni, kirileni, protestanti, sectari, si orice alti crestini inventati, rupti din ortodoxie, pentru toti Iisus a lasat o cale de mantuire, o cale ingusta, pe marginea unei prapastii in care religia prezinta un fals Iisus. D-zeu nu ne apartine, noi suntem ai Lui si tine de fiecare sa caute Adevarul si sa aleaga ce sa creada. Nu ii iau apararea, dar într-o biserica prospera, lucesc multe lucruri care ne distrag si e greu sa vedem Adevarul.
NicolaeS • 02.11.2024, 09:29
Catedrala nu este a lui. Cu ce drept a inchis-o si nu a lasat enoriasii sa intre ? Oare cate i se mai permit acestui om ? Nu respecta pe nimeni si nimic. Pentru el nu exista nici legile civile, penale sau bisericesti. Cine ii tine spatele ca isi permite sa vorbeasca si sa faca orice ?
Mariusss • 02.11.2024, 08:08
BOR ne dovedeste inca o data ca n-are vreo leatura cu religia , acest om trebuia exclus de mult timp insa functia bate religia.