Conform deciziei luate de primar, persoanelor care aruncă gunoiul în alt loc decât e prevăzut li se confiscă mașinile sau căruțele cu care au transportat gunoiul și, în plus, sunt amendate cu câte 30.000 de lei.
Pe 18 februarie, un brăilean filmat cum aruncă gunoiul pe un teren viran a rămas fără căruță și a încasat și o amendă de 6.200 de euro. Pe imaginile filmate de reprezentanții Poliției Locale Brăila se vede cum bărbatul îi amenință inițial cu o lopată pe oamenii legii, apoi îi roagă să nu îi confiște atelajul.
Două zile mai târziu, a fost confiscată și prima mașină pentru aceeași contravenție, proprietarul fiind amendat, de asemenea, cu 30.000 de lei.
”Doar așa terminăm cu gunoaiele! În filmare se vede clar cum de la violență, făptașii trec la rugaminți. Nu ne mai impresionează nimic. Nu mai aruncați gunoi ca să vă păstrați mașina sau căruța. Gata, ajunge! Dacă vrem un oraș curat trebuie să luăm atitudine!
Dacă cumva credeți că acești indivizi au aruncat acum prima dată gunoiul pe câmp, nu este așa. Pe 05.02.2021 au mai fost prinși și amendați cu 1.000 de lei fiecare. Acum vor avea ce povesti la cei ca ei”, spune Marian Dragomir, primarul Brăilei.
Nu scapă de plata amenzilor
Edilul a ținut să dea asigurări că persoanele amendate nu vor scăpa de plata sancțiunilor pecuniare.
”Dacă cumva credeți că nu vor plăti amenzile, nu este așa. Vor fi executați silit (dacă au bunuri în proprietate sau venituri) sau dați în judecată (dacă nu au bunuri în proprietate sau venituri), pentru ca amenzile să se transforme în ore de muncă în folosul comunității. Nu mai scapă niciodată”, susține Marian Dragomir.
”Civilizația se impune prin măsuri dure”
Autoritățile locale din Brăila vor continua să confiște vehiculele persoanelor care aruncă gunoiul pe domeniul public, chiar dacă se vor confrunta cu reacțiile de multe ori violente ale proprietarilor.
”Uneori, civilizația se impune prin măsuri dure. Acum amendăm și confiscăm. Mijloacele de transport auto confiscate vor fi vândute și veniturile vor intra la bugetul național (nu la cel local, dar nu acest lucru contează), iar căruțele vor fi distruse”, ține să precizeze primarul Brăilei.
În acțiunile de verificare sunt implicați reprezentanți ai Primăriei Brăila, Grăzii de Mediu și Poliției Locale. Aceștia se folosesc de imaginile surprinse de cele 360 de camere de supraveghere montate în Brăila, la care se vor adăuga în acest an alte 200 de camere de supraveghere.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro