(201201) -- BEIJING, Dec. 1, 2020 (Xinhua) -- Technical personnel work at the Beijing Aerospace Control Center (BACC) in Beijing, capital of China, Nov. 30, 2020. China's Chang'e-5 probe is preparing for a soft landing on the moon to undertake the country's first collection of samples from an extraterrestrial body.
The lander-ascender combination of the spacecraft separated from its orbiter-returner combination at 4:40 a.m. Monday (Beijing Time), according to the China National Space Administration.,Image: 572331504, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no
Sonda spaţială Chang’e-5 a Chinei a aselenizat cu succes, marţi, în cadrul misiunii istorice de prelevare a unor mostre de pe suprafaţă Lunii, scrie BBC.Aceasta este a treia aterizare cu o navetă spaţială chinezească pe Lună în ultimii 7 ani.
China a lansat sonda spaţială Chang’e-5 la data de 24 noiembrie, iar sonda a aterizat în zona denumită Mons Rümker, un complex vulcanic în apropierea unei regiuni cunoscută ca Oceanus Procellarum.
Aceasta îşi va petrece următoarele zile examinând această locaţie şi colectând materiale de la suprafaţa planetei. Robotul este echipat cu mai multe instrumente care să faciliteze acest lucru, precum o cameră, spectrometru, radar sau un burghiu, potrivit BBC.
Misiunea fără echipaj uman, denumită după zeiţa Lunii din mitologia chineză, îşi propune să colecteze şi să aducă pe Pământ material selenar care îi va ajuta pe oamenii de ştiinţă să afle mai multe despre originile şi procesul de formare a Lunii.
Aceasta este a treia aterizare cu o navetă spaţială chinezească pe Lună în ultimii 7 ani – Change-3 a ajuns pe satelitul natural al Pământului în 2013, iar Change-4 a urmat în 2019.
Au trecut 44 de ani de când o astfel de misiune s-a realizat, ultima dată. Aceasta a fost misiunea sovietică Luna 24, care a preluat puțin sub 200g.
Dacă misiunea decurge conform planului, sonda spaţială Change-5 se va reîntoarce pe Pământ în regiunea Mongoliei, acelaşi punct de aterizare pe care îl au şi astronauţii chinezi.