„Consilierul prezidențial Andrei Muraru și fratele său geamăn Alexandru au fost creați, inventanți, născociți de infractorul Relu Fenechiu. Consilierul prezidențial Andrei Muraru este consecința directă a puciului parlamentar din vara anului 2012. Un puci la care actualul președinte al României a consimțit (mă exprim eufemistic). Consilierul prezidențial Andrei Muraru a fost numit președinte executiv al IICCMER de către premierul uselist Victor Ponta”, a scris Vladimir Tismăneanu într-o postare pe contul său de Facebook.
„Scriu aceste rânduri a propos de biografia atent cosmetizată care bântuie prin presă a celui care, se pare, a fost ales de președintele Klaus Iohannis a-i succede domnului George Maior ca ambasador la Washington. Nu mai departe decât acum, Valeriu Nicolae scria în «Libertatea» despre gemenii fenechii. Să fiu eu singurul care a citit acel articol?”, adaugă Tismăneanu.
„Iohannis își recompensează amicii și amicele”
De la Muraru, politologul american trece la președintele Iohannis. „Este impresionant cum știe domnul Iohannis să-și recompenseze amicii și amicele…. Undeva, bănuiesc, Felix (Dan Voiculescu, n.red.) își freacă satisfăcut mâinile, în fine, avem ambasadorul GRIVCO (compania lui Voiculescu. n.red.) la Washington. Domnule președinte Iohannis, îngăduiți-mi să vă spun direct, cu deplin respect și deplină politețe: numirea lui Andrei Muraru nu servește interesul național al României. E o gafă care o depășește pe cea a numirii lui Dan Mihalache la Londra”, spune Tismăneanu, care îi mai transmite lui Iohannis că este un om încăpățânat.
Pe final, Vladimir Tismăneanu sugerează că ar putea renunța în viitor din nou la cetățenia română, după ce mai făcuse asta o dată pe vremea regimului comunist și strecoară o trimitere către trecutul celor doi frați Muraru, despre care sugerează că ar fi fost aceiași frați care scriau în urmă cu 17-18 ani într-o publicație din Canada, care ar avea orientare legionară.
La câteva ore după postarea inițială despre Muraru, Tismăneanu a revenit cu alte două pe aceeași temă: una cu o trimitere către un articol din 2014 de-al său despre Andrei Muraru și un comentariu la reacția lui Mircea Geaonă pe tema propunerii de ambasador.
O înțepătură și pentru Geoană
„Acest trecut care refuză să dispară: Elemente pentru întregirea portretului consilierului prezidential Andrei Muraru, propus de dl Klaus Iohannis ca ambasador la Washington. Între timp, fostul președinte al PSD, candidatul prezidential uselist Mircea Geoană și-a anunțat sprijinul (solicitat sau nu?). Dl Geoană este înalt funcționar NATO. Poate că ar fi mai înțelept să se abțină de la partizanate politice ostentative. Povestea ambasadorului murariot devine palpitantă. Brigada Grivco în acțiune…”, a scris Tismăneanu.
Și-a abandonat toți protectorii, la fel va face și cu Iohannis
Contactat de Libertatea pe tema acestei postări, Tismăneanu a declarat că nu vede ce îl califică pe Andrei Muraru pentru acest post de ambasador.
„Dar vad ceea ce-l descalifică: oportunism, carierism, plăcerea umilirii subalternilor, secretomanie, o aroganță de cadrist care ascunde, probabil, serioase complexe. Și-a abandonat, pe rând și fără regrete, toți protectorii. Va veni, negreșit, și rândul lui Klaus Werner Iohannis. Pas cu pas, bob cu bob, gospodărește, metodic și sistematic. Are doar 38 de ani. Crede că timpul lucrează pentru el. Dacă ar fi să găsesc o sintagma în ce-l privește, aceasta ar fi: Interesul personal. Meschin, ingrat, ranchiunos, vindicativ, la nevoie feroce. Atât și nimic în plus. E destul și e grețos”, a adăugat acesta.
Andrei Muraru: Confirm primirea propunerii, nu am alte comentarii pe subiect
Contactat de Libertatea, actualul consilier prezidențial Andrei Muraru a evitat să comenteze acuzațiile lui Tismăneanu, dar a confirmat că a primit propunerea de a fi ambasador în SUA. „Nu fac alte comentarii pe subiect, pot doar să vă confirm informația privind propunerea”, a transmis, într-un mesaj, Andrei Muraru. Ziarul a încercat să ia legătura și cu fratele acestuia, senatorul PNL Alexandru Muraru, dar acesta nu a răspuns cererii de a comenta. Nici fostul senator PNL Relu Fenechiu nu a dorit să comenteze afirmațiile lui Tismăneanu.
Marius Oprea, acuzații pe același ton cu Tismăneanu
Nici fostul șef al lui Andrei Muraru de la Institutul pentru Cercetarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (ICCMER), Marius Oprea, nu are amintiri recente plăcute cu acesta. Iar Oprea invocă aceleași argumente ca Tismăneanu, cu care altfel nu e deloc prieten.
„Îl cunosc bine pe Andrei Muraru. Spun asta pentru că sunt cel care i-am oferit primul său loc de muncă în Capitală, la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, în vara anului 2006, la un an după ce absolvise Facultatea de Istorie a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. Am și multe fotografii împreună cu el, din perioada în care eram prieteni. Căci nu mai suntem – și nu e neapărat vina mea”, scrie Oprea pe Facebook.
Meritul sau vina mea (dacă am vreuna) este că sunt cel care a deschis calea spre putere unui om despre care nu cred că e tocmai potrivit să o dețină.
Marius Oprea, istoric
„Atât Andrei, cât și fratele său geamăn, Alexandru (actual deputat PNL de Iași), erau sub protecția lui Relu Fenechiu și a grupului de la Iași din PNL, care îi concentra pe parlamentarii liberali din estul României și avea o puternică influență în partid. Lucru de care habar n-am avut, atunci când îl angajasem, în 2006, la institut”, adaugă Marius Oprea.
Pe final, Oprea lansează o altă imagine la adresa viitorului lui Andrei Muraru: „Dacă cineva își închipuie că tânărul Muraru va fi mâncat de cuibul de șerpi de la MAE, se înșală: îi halește el pe toți odată, la un mic dejun”.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro