Încheiat definitiv pe 3 iunie anul trecut, cu doar câteva zile înainte de a se îndeplini termenul de prescripţie, celebrul dosar denumit “Jaful secolului” a stat pe rolul instanţelor aproape 10 ani, timp în care au fost programate peste 100 de termene de judecată.
Atunci, pedepsele primite iniţial de Petru Nica (foto), cel acuzat că a planificat jaful de peste 2,5 milioane de euro dintr-o maşină blindată pe care o conducea, dar şi cele ale complicilor săi, Aurelian Paven şi Gabriel Velescu, au fost reduse de la 10 ani de închisoare la doar 4 ani cu suspendare.
Judecătorii au lăsat, de asemenea, nelămurită şi problema celor peste 200.000 de euro ce n-au fost găsiţi niciodată!
Proces şi la Bruxelles
După o jumătate de an de la sentinţa definitivă a Curţii de Apel Bucureşti, mai exact pe 21 decembrie anul trecut, Aurelian Paven şi Gabriel Velescu s-au plâns Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), reclamând durata mult prea mare a procedurilor judiciare.
Încă un an a trecut până când atât cei doi, cât şi statul român au trimis CEDO punctele lor de vedere, iar ca urmare a faptului că statul s-a angajat să le plătească daune de câte 2.400 de euro, Velescu şi Paven au acceptat să renunţe la alte pretenţii cu privire la perioada mult prea mare în care au fost anchetaţi.
Conform deciziei CEDO din 10 decembrie anul acesta, Guvernul României trebuie să achite daunele către cei doi în termen de 3 luni. “Am obţinut pentru clienţii mei tot ce se putea în situaţia de faţă”, a declarat Camelia Niculescu (foto), avocata care i-a scăpat de puşcărie pe acuzaţii din “Jaful secolului”.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro