În zilele noastre, mulți oameni consideră vorbitul de unul singur și îndemnurile făcute în fața oglinzii, în cel mai bun caz inutile și de cele mai multe ori un semn al unor probleme psihice. Dar specialiștii spune că nu este deloc o prostie.Cele mai noi studii arată că vorbitul cu tine însuși în fața oglinzii poate avea beneficii, dacă știi să o faci corect.
Trei experimente publicate în Jurnalul European de Psihologie Socială a analizat diferența dintre a vorbi de unul singur folosind persoana întâi sau a doua. Rezultatul studiului a arătat că subiecții care au folosit persoana a doua atunci când și-au stabilit obiectivele de făcut, ”Trebuie să mergi la sală sptămâna aceasta”, decțt cei care au folosit persoana întăi ”Trebuie să merg la sală săptămâna aceasta”. Schimbarea pronumelor a condus la o performanță mai mare indiferent de sarcina pe care subiecții au efectuat-o.
Explicația constă în faptul că folosirea persoanei a doua este mai puternică deoarece ne duce cu gândul la sfaturile primite de la alții și pune mai multă presiune pe individ.
Alte studii merg chiar mai departe și susține că, vorbitul de unul singur poate duce la scăderea nivelului de stress. Dar pentru acest lucrur este important să vobiți la persoana a treia.
Psihologul Ethan Kross spune că persoanele care vorbesc cu sine la persoana a treia au capacitatea de a se detașa de probleme și a le privi în perspectivă, reușind în acest fel să scadă nivelul de stres și pot recâștiga mai ușor controlul asupra situației în care se află.
Pe parcursul unui studiu, cercetătorii au constatat că subiecții care au povestit evenimentele traumatizante din viața lor utilizând persoana întâi au indicat prezența unui nivel de stres mult mai ridicat decât cei care au vorbit edspre ei la persoana a treia.
Citește și: Imagini spectaculoase cu alpiniști utilitari pe Burj Khalifa. Cât de periculos este spălatul geamurilor celei mai înalte clădiri din lume
Foto: Norwich Hypnotherapy Services