Potrivit AP News, în Congresul Național, aproximativ 3.000 de delegați aleși atent au aprobat eliminarea numărului limitat de mandate pentru președinte. Doi oameni s-au opus, trei s-au abținut de la vot și un vot a fost invlaidat.
Când era în vigoare, amendamentul care limita numărul de mandate pe care îl poate avea un președinte chinez avea scopul să preîntânpinel o nouă dictatură de tipul celeia lui Mao Zedong.
Cine este Xi Jinping, cel mai puternic lider al Chinei de la Mao Zedong până acum
Unul dintre cei mai puternici oameni ai planetei, Xi a intrat în istorie și pentru că este primul loder chinez după Mao Zedong a cărui ideologie politică a fost trecută în constituție.
Xi Jinping a devenit președintele Chinei în 2012, iar de atunci țara a intrat într-o epocă a prosperității economice, dar și a autoritarismului.
El a fost cel care a susținut și promovat eforturile Chinei de a-și consolida poziția de superputere mondială, pornind în același timp o luptă internă împotriva corupției, dar și a libertății de exprimare.
Un strateg politic de excepție Xi Jinping și-a a cultivat o imagine de om foarte puternic, liderul Partidului Comunist Chinez și-a consolidat rapid puterea, reușid să-și impună ideologia atât de mult încât a fost introdusă în Constituție, o onoare rezervată până acum doar lui Mao Zedong.
“Gândirea Xi Jinping” înseamnă că orice contestare adusă președitelui va fi acum privită ca o amenințare la adresa guvernării Partidului Comunist.
Prinț, țăran și președinte
Născut la Beijing în 1953, Xi Jinping, primul preșeidnte chinez născut în comunism, este fiul veteranului revoluționar Xi Zhongxun, unul dintre părinții fondatori ai Partidului Comunis și fost vicepremier și apropait al lui Zedong.
Din cauza rădăcinilor sale ilustre, Xi este văzut ca un “prinț” – un copil al unor înalți oficiali ai elitelor partidului, care a reușit să se ridice la nivelul părintelui său.
Dar soarta familiei sale s-a schimbat complet în 1962, înainte de Revoluția CUlturală, atunci când tatăl său a fost întemnițat.
La vârsta de 15 ani, tânărul Xi a fost trimis în mediul rural pentru “reeducare” și forțat la muncă fizică grea, într-un sat sărac și aflat la o distanță uriașă de orice oraș civilizat. Timp de șapte ani a fost obligat să stea acolo.
Dar acea experiență nu l-a îndepărtat de ideologia Partidului Comunist, dimpotrivă, l-a făcut să-și dorească și mai mult să i se alăture, dar înscrierea în partid i-a fost respinsă de mai multe ori din cauza tatălui său.
Abia în 1974 i s-a permis să se înscrie în Partidul Comunist CHinez, iar de atunci a început o luptă grea și susținută pentru a reuși să urce treptele ierarhice. Mai întâi a fost secretar de partid local în provincia Hebei, după care a evoluat spre poziții mai importante ajungând șeful organizației de partid în Shanghai, al doilea oraș și centru financiar al Chinei.
Puterea pe care a acumulat-o în partid l-a propulsat într-o poziție de membru al Comitetului Permanent al Politburo, organismul care ia decizile politice în China, iar mai apoi, în 2012 a fost desemnat președinte.
Viața personală
Xi Jinping este absolvent de inginerie chimica al Universitatii Tsinghua și este casatorit cu cântăreața de muzică tradițională, Peng Liyuan. Soția sa a preluat rolul de primă doamnă a Chinei, fiind prima soție de președinte chinez care face acest lucru. Cei doi soți au fost prezentați de presa chineză drept ”Primul Cuplu al Chinei”, un contrast puternic cu familiile prezidențiale anterioare în care prima doamnă a fost în mod tradițional mult mai retrasă.
Ei au o fiică, Xi Mingze, dar nu se știe prea multe despre ea, în afară de faptul că a studiat la Universitatea Harvard.
Visul chinez
În timpul mandatului său, Xi a urmărit cu fermitate ceea ce a numit visul chinez, “o întinerire a națiunii chineze”.
În această perioadă, China a adoptat reforma economică pentru a combate creșterea încetinită, cum ar fi reducerea industriei susținute de stat și a poluării.
Țara a devenit mai asertivă pe scena mondială, de la dominația continuă în Marea Chinei de Sud, în ciuda protestelor internaționale, până la extinderea puterii sale în alte regiuni prin pomparea de miliarde de dolari în investiții din zona Asiei și Africii.
Aceste schimbări au fost însoțite de o renaștere a naționalismului, susținut de mass-media de stat. În acest fel s-a ajuns la dezvoltarea unui cult al personalității similar celui al fostului lider Mao Zedong.
Pe plan intern, Xi a condus un război nemilos împotriva corupției numit ”tigri și muște”, care a dus la pedepsirea a peste un milion de oficiali din toate păturile partidului.
Unii analiști susțin, însă, că această campanie vizează de fapt slăbirea adversarilor politici și că face parte dintr-o serie de manevre politice ale lui Xi, menite să-i consolideze puterea.
Între timp, China a înregistrat o creștere a repreziunii împotriva libertății de exprimare, începând de la cenzurarea activității în mediul online până la arestarea disidenților și a susținătorilor drepturilor omului, determinându-i pe unii să-l prezinte pe Xi drept “cel mai autoritar lider de la președintele Mao”.
În ciuda acestui fapt, Xi se bucură de un sprijin destul de răspândit în rândul cetățenilor chinezi obișnuiți.
Al patrulea cel mai puternic om din lume
Potrivit topului Forbes 2016, Xi Jinping este al patrulea cel mai puternic om din lume după Vladimir Putin, Donald Trump și Angela Merkel.
VIDEO/Fosta unitate militară în care au fost executați soții Ceaușescu va fi reamenajată. Un mall se va construi în apropiere
EXCLUSIV/ Buncărele incandescente, locul în care pompierii învață să ”citească” focul. Temperaturile depășesc, la antrenamente, 1.000 de grade Celsius
Marş de amploare pentru autonomia Ţinutului Secuiesc. Peste 40.000 de persoane vor participa