„Situația din estul Ucrainei a suferit schimbări rapide, ceea ce a atras o mare atenție din partea comunității internaționale. Poziția Chinei se va baza pe ceea ce este corect și greșit în legătură cu problema Ucrainei în sine”, a spus Xi.
„Este necesar să se abandoneze mentalitatea Războiului Rece, să se acorde importanță și să se respecte preocupările legitime de securitate ale tuturor țărilor și să se formeze un mecanism de securitate european echilibrat, eficient și durabil prin negocieri”, a continuat Xi.
Într-o serie de declarații care sunt văzute drept neplăcute pentru Vladimir Putin, Xi Jinping cere negocieri și menționează explicit suveranitate și integritatea teritorială.
„China sprijină Rusia și Ucraina să rezolve problema prin negocieri. Poziția fundamentală a Chinei privind respectarea suveranității și integrității teritoriale a tuturor țărilor și respectarea scopurilor și principiilor Cartei ONU este consecventă.”
Liderul de la Beijing își manifestă și disponibilitatea de media: „China este dispusă să lucreze cu toate părțile din comunitatea internațională pentru a susține un concept de securitate comun, cuprinzător, cooperant și durabil”.
Într-o primă reacție, joi, China a refuzat să catalogheze mișcările militare ale Rusiei împotriva Ucrainei drept o „invazie” și a îndemnat toate părțile implicate în tensiuni să dea dovadă de reținere, sfătuindu-și totuși cetățenii aflați în zona conflictului să rămână în case sau, ca măsură de precauţie, să afişeze steagul chinez dacă trebuie să meargă undeva.
„China monitorizează îndeaproape cele mai noi evoluții. Facem apel la toate părțile să dea dovadă de reținere pentru a evita ca situația să scape de sub control”, a declarat Hua Chunying, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, în conferința de presă zilnică organizată de Beijing, încercând să tempereze întrebările repetate ale jurnaliștilor privind invadarea Ucrainei.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia