27 ianuarie 1945 este ziua în care trupele armatei sovietice au eliberat lagărul de concentrare de la Auschwitz-Birkenau, cel mai mare lagăr nazist. Cuvântul ebraic „Holocaust” este denumirea dată acţiunii de exterminare a evreilor de către nazişti în cel de-Al Doilea Război Mondial, conform Mediafax.ro.
Această comemorare a fost decisă prin Rezoluţia Adunării Generale a Naţiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005. Mai apoi, la 24 ianuarie 2005, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a marcat, în cadrul unei şedinţe speciale, cea de-a 60-a aniversare a eliberării lagărelor de concentrare naziste şi sfârşitul Holocaustului.
Cu prilejul Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului 2018, secretarul general al ONU a făcut un apel la comunitatea internaţională să fie unită „împotriva normalizării urii”. Antonio Guterres a afirmat că „suntem cu toţii în pericol” atunci când valorile umanităţii sunt abandonate.
„Cu toţii avem responsabilitatea să acţionăm rapid, clar şi decisiv împotriva rasismului şi a violenţei. Prin intermediul educaţiei şi a înţelegerii, putem construi un viitor al demnităţii, al drepturilor omului şi al coexistenţei paşnice pentru toată lumea”, a spus Guterres, care a menţionat neonaziştii şi suprematiştii albi drept principalii promotori de ură extremă.
Zeid Raad Al Hussein, Înaltul Reprezentant al ONU pentru Drepturile Omului, a afirmat că prin această zi de comemorare întreaga planetă este obligată „să contemple asupra ororilor generate de bigotism şi rasism”.
„Pe măsură ce conemorăm victimele Holocaustului, trebuie să recunoaştem şi necesitatea de a preveni reapariţia antisemitismului şi a tuturor formelor de ură şi discriminare rasială şi religioasă. Trebuie să realizăm că, numai dacă ne vom considera unul pe celălalt ca deplin egali în demnitate şi drepturi, vom fi capabili să stăm împreună şi să depăşim numeroasele provocări cu care se confruntă omenirea”, a spus Zeid Raad Al Hussein.
Directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay, a menționat că Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este un apel pentru consolidarea angajamentului tuturor ţărilor faţă de pace.
Citește și Povestea incredibilă a piticilor români care i-au supraviețuit doctorului Mengele
EXCLUSIV/ Generali, masoni și naționaliști s-au adunat în Partidul Lege și Ordine: ,,Islamismul vrea să ne distrugă”/VIDEO