Foto: Daniel Vatamanu/ www.gazetasv.ro

Cu Daniel Bălan (37 de ani) antrenor, Bucovina Rădăuți a urcat în Liga 3 după cel mai echilibrat baraj: 0-0 în deplasare (17 iunie) și 2-1 pe ”Municipal” (24 iunie) în fața a 3.000 de suporteri, cu ACS Dumitra, reprezentanta județului Bistrița.

Pe lista marcatorilor echipei bucovinene, un nume peste care se așternuse praful uitării fotbalistice. Mijlocașul dreapta Eduard Bandi, 35 de ani, a semnat reușita de 2-0, în returul de la Rădăuți – șut senzațional de la 25 de metri. Practic, golul decisiv în economia promovării!

P1110947Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

Da, e vorba de acel Eduard Bandi! E fotbalistul care, la începutul anilor 2000, era internațional de tineret cu frumoase perspective, și care, după ce jucase la Tractorul Braşov, la Rapid şi la Sheriff Tiraspol (Republica Moldova), a luat  decizia de a se călugări!


EXCLUSIV/ S-a recăsătorit în pușcărie cu un tâlhar! Asasina sirianului l-a uitat pe amantul închis și el pentru complicitate la crimă

IKEA face mobilă din pădurile seculare ale României, acuză Greenpeace. „Arbori cu vârste de până la 180 de ani sunt tăiați”
Recomandări
IKEA face mobilă din pădurile seculare ale României, acuză Greenpeace. „Arbori cu vârste de până la 180 de ani sunt tăiați”



EXCLUSIV | Incredibila poveste a fotbalistului călugărit care a lepădat haina monahală și s-a căsătorit. Două iubiri mai presus de cea de Dumnezeu | FOTO&VIDEO

Schimbare radicală pentru Eduard Bandi, fotbalistul român care se călugărise. Daniel Bălan, antrenorul lui: ”Parcă nici nu s-a lăsat”. Ce gol a dat!

Daniel Bălan, fostul fundaș dreapta al Stelei, aflat la prima performanță ca antrenor după ce a preluat Rădăuțiul în martie, a acceptat să-l descrie pe Eduard Bandi, un fotbalist ca o cometă: ”După părerea mea, în ciuda vârstei, are încă valoare de prima ligă! A fost plecat, a stat 15 ani la mănăstire, dar a revenit la finalul anului trecut. Și parcă s-a lăsat ieri, nu se simte deloc pauza! A jucat și la Bradul Putna, aici, la noi, în campionatul județean Suceava. Acea echipă s-a desființat și i-am propus să vină să mă ajute la Bucovina. Oricum, valoare mare, foarte-foarte bun! Joacă mijlocaș dreapta, are tot: condiție fizică, tehnică de invidiat, șut formidabil. Pâi a dat un gol în baraj, numai să-l fi văzut!”.

Internetul ne ajută să vedem ”bijuteria”. Gazetasv.ro, singurul portal de sport din Suceava, a realizat un reportaj video la Rădăuți, cu rezumatul partidei cu Dumitra.

Bandi are o poveste de roman. Viața lui e un mix ireal de fotbal, de aventură, de credință, de dragoste pentru Laura, ființa iubită mai presus de orice, de fotbal, din nou!

Tiraspolul amenință cu un „război mondial”, dacă Republica Moldova va încerca să reintegreze Transnistria: „Jonglează cu torțe într-un depozit plin cu praf de pușcă”
Recomandări
Tiraspolul amenință cu un „război mondial”, dacă Republica Moldova va încerca să reintegreze Transnistria: „Jonglează cu torțe într-un depozit plin cu praf de pușcă”

Schimbare radicală pentru Eduard Bandi, fotbalistul român care se călugărise. Ce ”carieră”! Motru, Rapid, Lucescu, Sheriff Tiraspol, Mănăstirea Gura Motrului, Putna, Athos și Rădăuți

Edi a început fotbalul la 14 ani, la Motru, fără ştirea părinţilor. La 18 ani a ajuns la Rapidul antrenat de Mircea Lucescu. Era un vestiar care-i cuprindea pe veteranii Nae Stanciu, Sabău, Șumudică, Mutică, Constantinovici, Jean Barbu, Schumacher ori Răzvan Lucescu, dar și pe ”lupii tineri” Raț, Iencsi, Daniel Niculae, Maftei, Pancu sau Tibi Ghioane. Primul lui interviu prevestea ce avea să vină: “Eu nu vreau să supăr pe nimeni, nici măcar pe adversarii mei!”.

Ajuns în Republica Moldova, la Sheriff Tiraspol, unde avea un salariu mai bun şi șanse de a se transfera într-un campionat tare, fundaşul dreapta de la acea vreme, a luat o hotărâre aparent neverosimilă pentru un jucător chemat regulat la naționalele de juniori și tineret: în 2002, a decis să se călugărească! A plecat la Mănăstirea Gura Motrului (Mehedinți) şi şi-a luat numele de Pahomie. O vreme a stat la Mănăstirea Putna, unde a fost inclusiv şoferul starețului.

“Mă-sa i-a băgat chestii religioase în cap. Una peste alta, nu cred că e sănătoasă la cap. Despre mine spunea că sunt diavolul în persoană”, spunea, cu năduf, tatăl fotbalistului, în urmă cu 15 ani.

Schimbare radicală pentru Eduard Bandi, fotbalistul român care se călugărise. ”S-a lăsat din cauză că l-au mâncat impresarii”

INTERVIU. Arhitecta Iris Popescu, despre designul incluziv: „Există prejudecata că accesibilitatea urbană se referă doar la persoanele cu dizabilități. Amenajarea spațiului poate să amplifice sau să limiteze abilitățile noastre”
Recomandări
INTERVIU. Arhitecta Iris Popescu, despre designul incluziv: „Există prejudecata că accesibilitatea urbană se referă doar la persoanele cu dizabilități. Amenajarea spațiului poate să amplifice sau să limiteze abilitățile noastre”


”Se spune că tăcerea e cea mai de preț calitate a unui călugăr. E un om de nădejde, credincios şi cu frică de Dumnezeu, iar de câțiva ani e şoferul meu. Nu puteam să dau o astfel de misiune decât unui om în care am mare încredere. Eduard a fost scârbit de ce era în jurul lui, de faptul că nu putea să fie pe propriile picioare. Știți dumneavoastră cum e, mai bine decât mine, s-au băgat impresarii, patronii…”, mărturisea atunci starețul Mănăstirii Putna, Melchisedec Velnic.

Părintele Pahomie a hotărât acum câţiva ani să plece la Muntele Athos, unde a ajuns unul dintre cei mai însemnați călugări români. Acolo s-a cunoscut cu Gigi Becali, vestit pentru pelerinajele la locurile de pe Sfântul Munte.

::placeholdeR–>

Schimbare radicală pentru Eduard Bandi, fotbalistul român care se călugărise. S-a căsătorit cu o rădăuțeancă

Totul s-a întors cu 180 de grade toamna trecută. Părintele Pahomie s-a îndrăgosit de rădăuțeanca Laura și s-a întors în România. Povestea de iubire a mers pe repede înainte, iar cei doi au făcut pasul cel mare la începutul lunii. Visează să rămână împreună până la adânci bătrâneți și să aibă mulți copii.

Apropo, dacă o să-l căutați în pozele de bucurie de după promovarea cu Bucovina Rădăuți, n-o să-l găsiți pe Edi! Nu bea sampanie, nu fumează, are acea solemnitate în toate gesturile. Aproape că e la fel ca acum 20 de ani: “Eu nu vreau să supăr pe nimeni, nici măcar pe adversarii mei!”. Peste Bandi au trecut ani de călugărie. A renunțat la haina monahală, dar sigur e mai înțelept. El e Bandi, Eduard Bandi!

P1110947Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

Schimbare radicală pentru Eduard Bandi, fotbalistul român care se călugărise. Ce se întâmplă cu Edi Bandi în accepțiunea bisericii

”Tinerii care se duc la mănăstire şi stau câţiva ani ca fraţi începători, dacă nu pot duce jugul vieţii monahale, se pot întoarce în lume să se căsătorească. Nunta lor este considerată ca a doua căsătorie. Iar dacă cer de bunăvoie tunderea în monahism, cu binecuvântarea duhovnicului şi a stareţului respectiv, şi se fac călugări, prin depunerea solemnă a unui jurământ sau făgăduinţe în faţa Sfântului Altar, prilej cu care li se schimbă şi numele, din clipa aceea sunt opriţi definitiv de Canoanele Bisericii de a se reîntoarce în lume şi a se mai căsători, căci au fost făgăduiţi lui Dumnezeu. Dacă totuşi sunt cazuri când un călugăr se leapădă de jurământul făcut şi se căsătoreşte, el este considerat ca un lepădat de credinţă, ca un apostat, şi nu are voie nici să fie cununat de preot, nici să dea slujbe la biserică, nici să fie împărtăşit până la moarte, până când nu părăseşte din nou lumea şi se întoarce la pocăinţă în mănăstire, şi nici copiii lui nu pot să fie preoţi. Iar dacă moare în lume căsătorit, nu are mântuire şi se îngroapă deoparte, cu cei sinucişi, cu ateii şi ereticii, căci s-a lepădat de bunăvoie de făgăduinţă şi jurământul dat lui Dumnezeu. La fel se pedepseşte şi călugăriţa care se întoarce în lume şi se căsătoreşte. Nu are iertare până când nu vine din nou la pocăinţă. Numai fraţii de mănăstire, chiar dacă au fost îmbrăcaţi în negru, dacă se întorc în lume și se căsătoresc, sunt opriţi de Sfânta Împărtăşanie doi sau trei ani, asemenea celor ce se căsătoresc a doua oară. Ei au iertare şi pot fi cununaţi, căci încă n-au depus jurământul călugăresc – Arhim. Ioanichie Bălan, Călăuză ortodoxă în familie și societate, II, Editura Mănăstirea Sihăstria, p. 36-37.

Schimbare radicală pentru Eduard Bandi, fotbalistul român care se călugărise. Un ziar ”l-a ucis” în 1999!

Suporter al Universității Craiova, iubitor de tenis și de Roger Federer, Edi Bandi își amintește despre o poveste macabră din 1999. În acel an, a murit nefericitul fotbalist rapidist Mario Bugeanu, în urma unui incident într-un garaj, unde s-a asfixiat cu gazele de eșapament ale automobilului. A doua zi, o publicație din București care titra cu litere de-o șchioapă despre tragica dispariție a ilustrat materialul cu fotografia lui… Bandi. Cum pe acele timpuri nu existau atâtea mobile, nici internet, la urechile părinților a ajuns, prin telefonul fix, vestea că Edi s-a dus. Într-un final, fotbalistul a sunat acasă, să-i liniștească pe-ai lui. ”Mi-a murit moartea!”, obișnuia el să spună. Publicația amintită a rectificat apoi eroarea. Bandi și Bugeanu erau între cei mai puțini cunoscuți fotbaliști din acel lot al fervoarilor.

Schimbare radicală pentru Eduard Bandi, fotbalistul român care se călugărise. A ratat ȚSKA Moscova

Eduard Bandi a venit la Bucovina Rădăuți în februarie. Povestește antrenorul și jucătorul Iulian Ionesi: ”Un băiat extraordinar, cu o poveste de viaţă ceva mai specială. Ar fi fost un fotbalist excepţional, dar la 20 de ani s-a hotărât să se lase de fotbal şi să plece la mănăstire. A avut o dezamăgire la Sheriff Tiraspol, a jucat acolo un an, a primit o ofertă concretă de la ȚSKA Moscova, dar s-a întâmplat ceva și a decis să se călugărească. Acum s-a reîntors de la mănăstire şi am reuşit să-l aducem la noi, e un mare câştig”.

I-a bătut pe Sergiu Costin, Mândrean și Chibulcutean

Judeţul Suceava va avea din nou o reprezentantă în eşalonul trei al fotbalului românesc. În ultimele 14 sezoane, campioana judeţului a reuşit în 11 rânduri să câştige barajul de accedere în Liga 3. În perioada 2003-2013, echipele Şoimii Suceava, Dorna Vatra Dornei, Viitorul Liteni, Juventus Fălticeni, Rarăul Câmpulung Moldovenesc, Rapid CFR Suceava, CS Gura Humorului, Foresta Mălini, Sporting Suceava, Bucovina Frătăuţii Noi şi FC Bucovina Pojorâta au obţinut promovarea. Şirul a fost întrerupt în urmă cu trei ani de Bradul Putna şi continuat de Bucovina Ciocăneşti şi de Şomuz Fălticeni, care au ratat promovarea la baraj în faţa grupărilor Gloria II Bistriţa, Inter Dorohoi, respectiv FC Bistriţa. Acum, Rădăuțiul a trecut de o echipă experimentată, unde jucau fotbaliști cu CV la Liga I, precum veteranii Sergiu Costin (campion cu Oțelul), Mândrean (primi doi, foști căpitani la Gloria Bistrița), Chibulcutean ori Bucur.

P1110947Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

BARAJ DE PROMOVARE ÎN LIGA 3

CSM Bucovina Rădăuţi (SV) – ACS Dumitra (BN) 2-1 (în tur 0-0) (2-1 la general)

Stadion: Municipal (Rădăuţi – Suceava); Spectatori: 3.000
Marcatori: Vițu (45), Bandi (82)/ Tomoioagă (85)

Bucovina: Puianu – Alecsandru, Vițu, Vișinar, Antonesei, Zaremba, Ihnatiuc, Julei, Bandi, Stoian, Ionesi. Au mai intrat: Lelcu, Tofan și I. Mihai.
ACS Dumitra: Uilean – Sg. Mândrean, Ștefănuș, Chibulcutean, C. Pop – Sg. Costin, Cr. Pop, Rebrișorean, Cilean – Coșneac, Bucur. Au mai intrat: Hazbei, Tomoioagă, Pavel și Martău.
Au arbitrat: Florin Andrei – Cosmin Bojan, Balint Albu (Tg, Mureş).

Bucovina Rădăuți, buget de 600.000 de la autoritățile locale

Dănuț Chidoveț, de la GazetaSV.ro, a explicat: ”Rădăuțiul a dominat autoritar Liga a IV-a din Suceava, devenind campioană la o diferență de 14 puncte față de locul secund, Viitorul Liteni (72 de puncte, față de 58). Bucovina este o formație solidă, care nu a avut grija finanțării, autoritățile locale alocând un buget de circa 600.000 de lei pentru echipă. În acest sezon, Bucovina Rădăuți a pornit la drum cu Ionel Lavric în postura de antrenor, apoi locul său pe banca tehnică a fost luat de Iulian Ionesi, fostul atacant al Rapidului CFR Suceava ajutând echipa și din teren. Însă Rădăuțiul a devenit campioană sub bagheta lui Daniel Bălan, cel venit la timonă în luna martie, după despărțirea de Foresta Suceava”.

P1110947Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

Daniel Bălan, artizanul promovării Rădăuțiului: ”Modelul meu sunt eu!”

Antrenorul Daniel Bălan, fost fundaș dreapta, s-a retras din fotbal în martie de la Foresta Suceava. În România a evoluat la Steaua, alături de care şi-a trecut în palmares două titluri şi două Supercupe, dar și o semifinală de Cupa UEFA (în 2006), FC Vaslui, FC Argeş sau FC Botoşani. Timp de şase ani, el a jucat şi în afara ţării, în Cipru şi Rusia, la Omonia Nicosia, AEK Larnaca, Aris Limassol şi Energia Habarovsk.

EXCLUSIV | Incredibila poveste a fotbalistului călugărit care a lepădat haina monahală și s-a căsătorit. Două iubiri mai presus de cea de Dumnezeu | FOTO&VIDEO

Libertatea: După acest baraj, s-a scris doar despre Petrolul, U Cluj, Oțelul, Farul…
Daniel Bălan: Nu e problemă, sunt echipe de tradiție doar, cu suporteri, merită mai mult, prima pagină! Nu sunt supărat deloc, îmi place liniștea nostră aici, la Rădăuți.

E primul trofeu din cariera de antrenor, nu?
Sper să nu fie și ultimul! Important e că avem un primar care dorește sportul, îi place fotbalul! Noi vrem să facem performanță aici.

Ați marcat 86 de goluri și ați primit doar două, asta în 26 de meciuri în campionatul județean Suceava! Cum ați reușit?
Cea mai bună apărare e atacul! Eu joc ofensiv, 4-3-3, așa-mi place, și a fost perfect. Am preluat echipa în martie, merite au și cei care au lucrat aici și înaintea mea!

Ce fel de echipă ai?
Copii sub 25 de ani, în general, din Rădauți, Suceava, Pojorâta… Și câțiva experimentați, în frunte cu Edi Bandi. Ne antrenăm în fiecare zi, sunt doar doi-trei băieți care muncesc, în rest – fotbal! Salariile sunt la zi, la nivelul ligii a patra, normal!

Ce model ai în carieră?
Modelul meu! Am licența C, vreau să îmi iau toate documentele. Uite, din echipa din 2006, aceea de la semifinala UEFA de tristă amintire cu Middlesbrough, am ieșit o groază de antrenori. Rădoi, Oprița, Dică, acum și ”Goe” Goian. Vorbim, ne mai consultăm, e frumos!

Cum ești ca antrenor?
Sincer, nu sunt dur, dar incerc să țin un echilibru în vestiar!

De jucat, nu te mai bagi?
Eu mai puteam, conducerea Forestei se tot ruga să merg mai departe, că mai puteam doi-trei ani, dar am zis ”stop” și bine am făcut! Mă mai bag doar la… antrenamente!

Nu-l iei și pe Semeghin la Rădăuți?
Să vedem, e posibil!
Foresta aproape că nu mai e, Steaua a devenit FCSB. Ce zici?
Eu sunt stelist și atât! Steaua e numai una! Eu am jucat și la echipa Armatei, și la a lui Gigi Becali.
Când mai vedem o echipă românească într-o semifinală de Cupă Europeană?
Eu văd Viitorul, în vreo cinci ani! E o echipă frumoasă! Să nu fie zece sau și mai mult, totuși!
Ce regreți, Daniel, din cariera ta?
Nu-mi pare rău de nimic. Totuși, dacă aveam atunci mintea de acum, poate că ajungeam altundeva.P1110947Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

“Am dat curs ofertei de la Rădăuți pentru că vreau să o iau pas cu pas în cariera de antrenor. Am găsit un lot bun, cu jucători tineri, alături de care vreau să realizez lucruri frumoase. Condițiile sunt bune, municipalitatea ne sprijină”;
”În cariera fiecărui jucător vine un moment în care trebuie să spună stop. Eu având o vârstă destul de înaintată pentru fotbalul de performanţă, cochetam cu gândul retragerii şi cred că acum a fost momentul potrivit să mă dau la o parte şi să las locul celor mai tineri” – Daniel Bălan.

Ce jucători mai are Daniel Bălan în lot

Ionuț Puianu (ex-Bucovina Pojorâta (L2)
Stejărel Vişinar şi Florin Antonesei (Sporting Suceava, L3)
Tudor Zaremba (ex-Metalul Reșița, L2)
Iulian Ionesi (ex-Rapid CFR Suveava)

Schimbare radicală pentru Eduard Bandi, fotbalistul român care se călugărise. Iulian Raicea e preot în Thailanda

Bandi nu e singurul fost sportiv care a ales calea Domnului. Medaliat cu bronz la Olimpiada de la Sydney în proba de pistol-viteză, tiristul Iulian Raicea (44 de ani) a devenit preot în Thailanda, la Bangkok (unde e stabilit din 2008). Atras de religie încă de pe vremea când era component al lotului olimpic de tir al României, Iulian Raicea şi-a încredinţat viaţa lui Dumnezeu.

EXCLUSIV | Incredibila poveste a fotbalistului călugărit care a lepădat haina monahală și s-a căsătorit. Două iubiri mai presus de cea de Dumnezeu | FOTO&VIDEO

Raicea a urcat treaptă cu treaptă, ajungând un personaj important în cadrul Bisericii Ortodoxe din Bangkok, care aparţine de Patriarhia Moscovei. Iniţial, Raicea a fost tuns în monahism (a devenit călugăr), dar între timp a fost hirotonit preot.

Acum, fostul medaliat cu bronz de la Olimpiada de la Sydney 2000 în proba de pistol viteză este cunoscut sub numele de ieromonah Serafim. “Este preot-călugăr. Din rândul acestei categorii se aleg arhimandriţii sau episcopii”, explică un reprezentant al clerului din România.

Pe site-ul Bisericii Creştine din Thailanda, Raicea este prezentat ca preşedinte al consiliului parohiei “Adormirea Maicii Domnului” din provincia Rachatburi, aflată la 100 de kilometri de Bangkok.

Fost căpitan al Vasluiului și fost la Universitatea Craiova, Bogdan Buhuş (37 de ani) a fost aproape de a se călugări în 2006, dar prietenii şi familia l-au convins să nu renunţe la sportul-rege.

EXCLUSIV. Gimnastul Alin Jivan slujește la penticostali de Înviere, dar nu ciocnește ouă. Daniel Zafiris și alți sportivii pocăiți ne-au povestit cum petrec Paștele

Citiți și Fost fotbalist român, călugăr la Muntele Athos. A jucat pentru națională! Iulian Raicea, bronz olimpic la tir, e preot în Thailanda


A făcut infarct în timpul Bacalaureatului. Nu a mai rezistat stresului


Google News Urmărește-ne pe Google News