Trebuia să sape şanţuri
Gabriela Luncă s-a născut în 1938 în comuna Vărbilău din jud. Prahova. La 3 ani a rămas marcată de pierderea mamei. Interpreta de muzică lăutărească a primit trei nume, Lina Elena Gabriela, după cele trei fete ale naşului ei de botez. A fost crescută de bunică pentru că mama ei vitregă o trata ca pe Cenuşăreasa. La 13 ani a plecat din comuna natală. La 16 ani a găsit de lucru la Lilieşti, la săpat şanţuri, asta fiind şi prima ei slujbă. ”Când m-am prezentat la serviciu, au spus că vom merge la săpat şanţuri pentru conducte. Tata săracul nu ştia ce fac… M-au convins să rămân fetele cu care mă angajasem pentru că le plăcea mult cum cântam: „Îţi facem noi toată norma, numai  vino cu noi să ne cânţi. ”  Sigur că m-am dus, fiindcă trebuia să îmi câştig existenţa”, spune interpreta în carte. Mai târziu, s-a prezentat la o audiţie la Clubul Vasile Roaită din Băicoi, care i-a schimbat viaţa. Treptat a început să-şi facă un nume şi să cânte şi să câştige bani mulţi, mai ales la nunţi.

Prima cumpănă
La 23 de ani a avut prima cumpănă a vieţii. ”La 23 de ani, m-am îmbolnăvit deodată foarte rău.Mi se învineţiseră unghiile iar pe faţă parcă eram opărită. Aveam o formă de fluture pe faţă. Mi se înmuiaseră muşchii de la picioare. Nu puteam să mai merg.  Din zi în zi îmi era tot mai rău. Fusesem la spital, dar am ieşit la fel de bolnavă. M-au văzut nişte femei de la Târgovişte şi s-au speriat de mine. Mi-au spus că la mine nu e lucru curat şi că mi-a făcut cineva farmece, că mi-au dat argint viu şi mi-au spus că pot să şi mor… Femeile mi-au spus să merg la Baba Lina… care îmi descântă şi-mi dă afară argintul viu.”, povesteşte Gabi Luncă. Femeia respectivă a confirmat că are mercur în corp şi a trimis-o la alta să i-l scoată. ”Dacă nu te duci să ţi-l dea afară, e de rău cu tine,  că vrea să-ţi ia viaţa această tânără. Mi-a spus şi cum arată…. Mi-a spus că eu am să fiu foarte mare, sus de tot şi cu numele şi cu situaţe materială.”, spune artista care a plecat în căutarea celei de a doua femei. ”Baba mi-a zis să beau mercurul de la ea, pentru că este curat şi-l dă afară pe cel rău. Sigur că l-am băut. Însă nu mi-a făcut bine, cum mă aşteptam. Când am ajuns acasă, sora mea m-a dus la doctor şi  şi mi-a făcut tratament… Mi se învineţiseră picioarele…”, relatează artista. După această întâmplare nefericită avea să-şi revină abia după trei săptămâni de stat în spital.

Walter Robinson, reporterul Spotlight, despre cum scad investigațiile corupția: “Să susţii jurnalismul local e la fel de important ca a susţine spitalul local”
Recomandări
Walter Robinson, reporterul Spotlight, despre cum scad investigațiile corupția: “Să susţii jurnalismul local e la fel de important ca a susţine spitalul local”

Dragostea dintre ea şi Ion Onoriu
L-a cunoscut pe Ion Onoriu şi au început să cânte împreună. Nu aveau telefon, iar oamenii vroiau să-i cheme la nunţi, se duceau la bursa lăutarilor de la podul Izvor sau în faţa Teatrului Tănase. ”Acolo se adunau şi cei ce veneau de la ţară să-şi angajeze muzicanţi,la nuntă. În ziua nunţii li se spunea aomenilor că am avut acccident şi eram la spital. Şi uite aşa, săracii oameni rămâneau cu buza umflată şi atunci erau nevoiţi să îi accepte pe .

Prima casă
Gabi Luncă spune că a cântat la numeroase nunţi, însă ea n-a avut parte de nuntă şi să îmbrace rochia de mireasă. Cu Onoriu a stat, mai întâi 2 ani cu chirie. Şi-a găsit o casă şi i-a spus lui Onoriu: ”Uite care e treaba, pentru că tu ai o casă la ţară în care stau copiii tăi cu mama lor, eu am să-mi cumpăr această casă pe numele meu şi tu să-ţi cumperi o maşină. A fost foarte încântat de hotărârea mea. Încă mă întrebam dacă Onoriu se va întoarce la fosta soţie, iar în aceste condiţii am vrut să am un loc sigur în care să locuiesc. Am cumpărat casa cu o chitanţă de mână, făcută în prezenţa martorilor.  Aşa am ajuns proprietară, dar fără buletin de Bucureşti. Pe vremea aceea era foarte dificil  să obţii buletin de Bucureşti. Deacum am intrat şi noi în rândul lumii?! Aveam casă, aveam maşină, chiar şi şofer, dar ca să pot să am şi eu drept de şedere în Bucureşti, trebuia să fiu căsătorită. Eu eram cu Onoriu, dar fără acte.”, mărturiseşte interpreta. Ca să obţii buletin de oraş la acea vreme, trebuia să te căsătoreşti cu cineva din localitate.

Cine este cel mai expus riscului de a face variola maimuței? Răspunsul Ministerului Sănătății
Recomandări
Cine este cel mai expus riscului de a face variola maimuței? Răspunsul Ministerului Sănătății

Ameninţaţi de un miliţian
Artita spune că  la circa de poliţie de care aparţineau era un miliţian care profita de faptul că ei nu aveau buletin de Bucureşti. ”Oricând mergea la vreo nuntă sau aniversare ne cerea să fim prezenţi şi să cântăm fără să ne plătească. Mai mult de atât, tot ce vedea la noi în casă şi îi plăcea lua fără să mai întrebe. Într-o seară pe la 1 ne-a chemat să cântăm  la nunta unui neam de-al său. „Dacă nu veniţi, doamna Gabi, să cântaţi la această nuntă, te-ai lins pe bot cu stabilirea definitivă în Bucureşti”. M-am necăjit, am plâns şi atunci am luat hotărârea de a ne cununa fiecare cu cineva din Bucureşti. Bineînţeles că şi asta  s-a făcut pe bani, cu bună înţelegere.”, spune Gabi Luncă.

Analiză. De ce nu vrea Turcia ca Finlanda și Suedia să intre în NATO
Recomandări
Analiză. De ce nu vrea Turcia ca Finlanda și Suedia să intre în NATO

”Dacă nu mă voi pocăi să-mi iei copilul”
Gabi Luncă era supărată că nu rămânea gravidă. ”Am început să mă rog  şi să sper că vom putea şi noi avea copii şi o familie fericită, dar nu primeam niciun răspuns.”, mărturiseşte interpreta. După numeroase rugăciuni, Gabi Luncă şi-a dat seama că o să devină mamă.Însărcinată fiind, de bucuria revederii unor prieteni a băut şi ea puţin gin.
Gabi Luncă spune că nu ştia că o femie gravidă nu are voie să bea cafea, băutură…. Şi, deşi nu băuse mult, i s-a făcut rău. ”Eram însărcinată în trei luni. Am simţit că nu sunt prea bine şi că sunt pe cale să pierd sarcina.”, povesteşte Gabi Luncă.
S-a rugat la Dunezeu să nu îi ia copilul, promiţând că se va pocăi: ”Dacă nu mă voi pocăi să-mi iei copilul”. A născut o fetiţă şi a fost cea mai fericită mamă de pe pământ. La nu moment dat, fetiţei îi era rău. Interpreta şi-a dat seama că a greşit încălcând promisiunea…  ”Eu nu-i spusesem lui Onoriu de promisiunea pe care o făcusem când era să pierd sarcina. Oricine se uita la ea, o vedea ca pe oricare copil normal, dar de câte ori mă duceam eu să o iau în braţe se petrecea ceva inexplicabil. Cum apăream eu la pătuţul ei,fetiţa mea se schimba la faţă şi, din albă devenea pământie şi începea să devină agitată. Am înţeles că nu se manifesta aşa numai în prezenţa mea.”, spune artista. Fetiţa a murit în ziua în care a fost botezată.

A trecut la penticostali
Până la 32 de ani nu a făcut copii. I-a promis din nou Domnului că dacă îi dă un băiat se va pocăi. ”Dacă îmi dai un băiat am să mă pocăiesc… Era a doua oară când îi promiteam lui Dumnezeu că am să mă pocăiesc, fără să ştie nimeni de rugăciunea mea”, spune Gabi Luncă. La un an a avut băiatul cerut şi i-a pus numele Emanuel. Apoi au venit şi cele trei fete: Estera, Sara şi Rebecca. Gabi Luncă şi-a adus aminte de prorocirea unei femei din trecut, care i-a spus că va avea mulţi copii de va ajunge să se roage să i se oprească naşterea, ceea ce s-a şi întâmplat. După ce-a avut primul copil, ea şi soţul ei au trecut la penticostali. Renunţaseră şi la cântat, dar nu mai aveau din ce trăi. ”Onoriu avea 7 acordeoane, vândusem 6 din ele.”, spune artista. S-au reapucat de cântat, iar din 92 au început să cânte numai muzică religioasă.

Necazurile cu legea ilicitului
Gabi Luncă spune că în 60 se dăduse o lege prin care cei care aveau bunuri materiale şi nu le puteau justifica,a veau probleme. Un consătean i-a reclamat la poliţie că aveau mult aur şi bani. Prima dată au fost chemaţi la judecătorie. Judecătorii au întrebat-o pe Gabi Luncă şi pe on Onoriu dacă au venit să le cânte… După un timp s-au trezit cu nişte indivizi în casă, care le-au făcut percheziţie, pe motiv că aveau informaţii că ar avea: aur, valută şi arme. Interpreta era pierdută la gândul că oamenii legii vor găsi diplomatul cu banii pe care îi ţineau strânşi. După 4 ani de plimbări la tribunale, cazul lor s-a prescris.

A primit 4 bani de aur cu care şi-a îmbrăcat dinţii
La o nuntă cu miri de 11 şi 12 ani a primit de la socrul mare 4 galbeni de aur cu care artista şi-a pus dinţii. La o altă nuntă, ginerică a rugat-o să cânte într-un cavou. Mirele a convins-o ca după nunta lui să cânte şi la mormântul tatălui său. „Vă rog,doamna Gabi. Mă doare că tata nu a mai apucat şi el nunta. E îngropat la 300 de metri de aici…” Aşa mi-a spus ginerică… Am cântat ca la o nuntă în acel cavou şi am fost plătiţi mai bine ca la restaurant.”, povesteşte Gabi Luncă.

Cutremurul din 77
La 4 martie 1977, când a fost marele cutremur, artista şi soţul ei urmau să cânte la Zimnicea. Eu au convins organizatorii să cânte la Slatina în acea seară. ”…acolo unde ar fi trebuit să fim în acea seară, la Zimnicea, a fost mare nenorocire. Casa de cultură… era foarte veche şi s-a prăbuşit… în acel 4 martie am pierdut mulţi oameni mari şi dragi nouă menţionez pe minunata noastră colgegă Doina Badea, care s-a stins împreună cu copiii şi soţul ei. În acea seară, doina Badea a avut înregistrări la Radio până la 8 şi jumătate. Când a ieşit de la Radio, o colegă a rugat-o pe Doina să urce să bea o cafea, dar ea a zis că nu poate atunci, poate va veni a doua zi. Dacă s-ar fi dus, ar fi scăpat cu viaţă… Nu-l voi uita nici pe Toma Caragiu şi pe Alexandru Bocăneţ.”, povesteşte artista în cartea sa.

Ceauşescu i-a demolat o casă
Ceauşescu i-a demolat casa din Piaţa Victoriei: ”Şi astăzi, când trec prin acel loc în care s-a ridicat un bloc mare, simt o durere în inimă. Am locuit şapte dintre cei mai frumoşi ani ai mei.”, spune Gabi Luncă.

Mută în urma unui acccident
A rămas de zile nu a putut scoate o vorbă. Interpreta a rămas mută în urma unui accident de maşină. Alte 3 luni nu a cântat. Aşa a ratat un turneu în Israel.Tot atunci, era însărcinată cu Rebecca, fetiţa cea mică.

A investit în imobiliare
Revoluţia i-a găsit în Germania, de acolo vedeau la posturile franceze ce se întâmpă acasă. La scurt timp s-a lăsat de cântat, interpretând numai muzică religioasă. Ca să aibă din ce trăi s-a apucat de imobiliare cu ajutorul fiului ei, Emanuel şi al unuia dintre copiii soţului ei cu prima nevastă. Cumpărau apartamente,le renovau şile revindeau.

S-a operat de cancer la sân
În 2009 şi-a făcut un control la sân. Avea cancer. ”Pe 21 decembrie am fost operată la Spitalul Fundeni, Vă daţi seama cum a fost când mi-am revenit din operaţie şi am putut să mă uit în oglindă? Slăbită, cu o faţă de nerecunoscut, fără un sân? ”, mai spune Gabi Luncă.

Urmărește-ne pe Google News
FOTO Momentul adevărului! Marco Borriello a spus tot: de ce nu a mers relația cu superba Mădălina Ghenea
GSP.RO
FOTO Momentul adevărului! Marco Borriello a spus tot: de ce nu a mers relația cu superba Mădălina Ghenea
PRINSĂ în pădure cu AMANTUL! O celebră PREZENTATOARE de la noi și-a spulberat căsnicia și...
Playtech.ro
PRINSĂ în pădure cu AMANTUL! O celebră PREZENTATOARE de la noi și-a spulberat căsnicia și...
Informare oficială OMS. Cât de periculoasă este variola maimuței și la ce simptome se recomandă vizita la medic
Observatornews.ro
Informare oficială OMS. Cât de periculoasă este variola maimuței și la ce simptome se recomandă vizita la medic
Horoscop 22 mai 2022. Săgetătorii se simt revoltați de anumite aspecte din comportamentul celor din anturajul lor
HOROSCOP
Horoscop 22 mai 2022. Săgetătorii se simt revoltați de anumite aspecte din comportamentul celor din anturajul lor
O femeie din Prahova a fost lovită cu toporul în cap, chiar de ziua ei, de nepoata pe care o crescuse. Ce a făcut apoi agresoarea
Știrileprotv.ro
O femeie din Prahova a fost lovită cu toporul în cap, chiar de ziua ei, de nepoata pe care o crescuse. Ce a făcut apoi agresoarea
"Putin l-a numit succesor pe el". Ucraina a găsit raportul secret al Rusiei. Următorul lider de la Kremlin a luat deja primele decizii în plin război
Orangesport.ro
"Putin l-a numit succesor pe el". Ucraina a găsit raportul secret al Rusiei. Următorul lider de la Kremlin a luat deja primele decizii în plin război
Deea Codrea: „Sustenabilitatea vine atunci când te cunoști“
PUBLICITATE
Deea Codrea: „Sustenabilitatea vine atunci când te cunoști“