Cuprins:
Beneficiile sunt numeroase, de la îmbunătățirea stării de spirit și a nivelului de energie, până la sporirea productivității și concentrării. De asemenea, medicii spun că totul depinde de obişnuinţă, iar dacă durata somnului este suficientă, trezitul devreme poate să devină un mod prin care să ne păstrăm sănătatea. În cele ce urmează îți vom spune cum poți să te trezești devreme și ce avantaje vei avea dacă adopți acest stil de viață.
De ce ne trezim greu devreme
Pentru mulți dintre noi, trezitul devreme dimineața poate fi o adevărată provocare. Adeseori, ne simțim epuizați fizic și somnoroși, motiv pentru care simțin nevoia să adormim înapoi pentru câteva minute sau chiar câteva ore în plus. Greutatea de a ne trezi devreme poate să fie cauzată de o serie de factori, cum ar fi un ritm circadian dezechilibrat pe fondul unui program de somn neregulat, un mediu de dormit inconfortabil, stres sau anumite probleme de sănătate.
În același timp, vârsta, nivelul de activitate fizică sau consumul excesiv de alcool sau de cafea pot să influențeze modul în care ne trezim dimineața. Indiferent de natura cauzelor este important să găsim cele mai eficiente soluții pentru a ne putea trezi mai ușor, dar și mai rapid la primele ore ale dimineții pentru a începe ziua cu succes și productivitate.
Suntem grăbiți dacă ne trezim mai târziu
Atunci când ne trezim mai târziu avem tendința de a ne grăbi, ceea ce nu face altceva decât să ne sporească nivelul de stres și să ne afecteze sănătatea mintală. „Este ca și cum ai simți în permanență că ești ultimul clasat într-o cursă pe care nu o poți câștiga, iar acest lucru nu este deloc util pentru motivația personală”, este de părere dr. Nikole Benders-Hadi, psihiatru din New York, director de sănătate comportamentală la Included Health.
În cazul în care putem să folosim cât mai eficient acele ore matinale la care ne trezim asta va spori productivitatea și ne va face să ne simțim mai puțin obosiți la sfârșitul zilei, mai spune acesta, citat de Fortune. Dacă îți propui să te trezești foarte devreme, experții spun că ar trebui să ai în vedere o serie de aspecte.
Nu sacrifica somnul dacă nu poți
Decizia de a te trezi foarte devreme nu ar trebui să fie făcută în detrimentul somnului. În timp, lipsa somnului poate să aibă consecințe dintre cele mai grave asupra sănătății mintale, incluzând anxietatea și depresia, dar și riscul apariției anumitor afecțiuni cardiace. „Deficitul de somn poate să genereze numeroase provocări în ceea ce privește reglarea emoțiilor și capacitatea noastră de concentrare”, explică Samantha Snowden, expertă în mindfulness.
„Aceste abilități sunt esențiale pentru a ne descurca pe parcursul unei zile și pentru ne achita cu succes de sarcini. Să acordăm o atenție deosebită somnului înseamnă să avem o igienă adecvată a acestei activități, care include trezirea în jurul aceleiași ore în fiecare zi, limitarea utilizării dispozitvelor inteligente înainte de culcare, evitarea consumului de băuturi alcoolice sau cofeină seara și stabilirea unei rutine de relaxare. Dacă observi că trezirea la ora 5 dimineața te împiedică să ai un somn odihnitor, poate fi o idee bună să renunți la această practică”, sugerează Benders-Hadi.
De ce este important trezitul devreme
Somnul este un aspect vital al sănătății noastre generale, iar modul în care ne gestionăm programul de somn poate avea un impact profund asupra stării noastre de bine. Cu toate că există diferențe individuale în materie de preferințe de somn, trezitul dimineața devreme este asociat cu numeroase beneficii pentru sănătate și pentru performanță. Dacă te-ai întrebat vreodată de ce somnul este atât de important, este bine de știut că trăim într-o lume în care programul de lucru și obligațiile sociale încep de cele mai multe ori dimineața devreme, iar acomodarea la trezitul la ora matinale poate să asigure un echilibru mai bun între nevoile tale sociale și programul de somn, aflăm de pe site-ul Sleep Foundation.
De asemenea, trebuie să știi că oamenii care se trezesc devreme au raportat performanțe îmbunătățite, atât în cea ce privește sănătatea mintală, cât și cea fizică. Aceasta poate reprezenta o oportunitate excelentă pentru a-ți gestiona mai eficient timpul și activitățile de zi cu zi. Studii recente au arătat că trezitul devreme poate să reducă nivelurile de anxietate și de depresie în timp ce asigură și mai mult timp pentru activități precum exercițiile fizice și micul dejun, care sunt importante pentru un stil de viață sănătos.
Beneficii ale trezitului devreme
Indiferent că ești o persoană matinală sau una care apreciază mai mult liniștea serii, există studii care arată că diferența dintre cele două categorii de oameni poartă denumirea de cronotip și este determinată de structura noastră genetică. Mai mult decât atât, experții în domeniu susțin că poți obține mai multe beneficii dacă ești matinal, după cum urmează:
Ai fi mai fericit
Un studiu din 2012 care a fost publicat în „Emotion” a scos la iveală tendința oamenilor care se trezesc mai devreme – ceea ce oamenii de știință numesc uneori „morningness” – de a fi mai fericiți cu propria persoană. La fel ca în cazul altor cercetări privind cronotipul, acest studiu nu a stabilit cu exactitate dacă trezitul mai devreme îi face pe oameni să fie mai fericiți, ci este doar o corelație. Autorii lucrării au sugerat că expunerea timpurie la razele solare de dimineață ar putea avea un efect pozitiv asupra stării de spirit.
Ai putea să cântărești mai puțin
În 2016, compania americană de genomică și biotehnologie 23andMe a realizat o cercetare în care au fost testate genele care influențează cronotipul de la aproape 90.000 de oameni. Studiul publicat în jurnalul „Nature Communications” a mai relevat o legătură între trezitul devreme și un indice de masă corporală mai scăzut. De asemenea, s-a constatat că persoanele care au fost expuse la lumina razelor solare dimineața devreme au un indice de masă corporală mai mic.
S-ar putea să dormi mai bine
Același studiu realizat de 23andMe a constatat și că doar în jur de 20% dintre persoanele care se autoidentifică drept matinale suferă de insomnie comparativ cu aproape 40% dintre „păsările” de noapte.
Ai putea avea o sănătate mintală mai bună
În rândul adolescenților, faptul de a avea un cronotip mai târziu este asociat cu depresia ori cu simptomele asociate afecțiunii. Această legătură a fost descoperită în cadrul unui studiu din 2015 pe un grup de aproape 2.000 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani. Însă și în acest caz vorbim tot despre niște corelații. Chiar dacă această legătură a fost demonstrată în numeroase studii asta nu înseamnă neapărat că a fi „pasăre” de noapte provoacă depresia sau că a fi o persoană matinală va preveni această afecțiune.
S-ar reduce riscul de diabet și de sindrom metabolic
În cadrul unui studiu efectuat pe un grup-țintă de coreeni de vârstă mijlocie s-a descoperit că, spre deosebire de persoanele care se trezesc devreme, cele care se trezesc târziu sunt mai predispuse la diabet și sindrom metabolic. Acesta din urmă este un sindrom care poate provoca apariția bolilor de inimă sau a accidentului vascular cerebral (AVC), relatează Business Insider.
Ți-ai putea îmbunătăți performanțele la locul de muncă
În pofida faptului că nu se referă la sănătate, biologul Christoph Randler, care a efectuat cercetări asupra cronotipurilor, a declarat că oamenii care se trezesc dimineața devreme „tind să obțină note mai bune la școală, ceea ce le permite să intre la facultăți mai bune și, implicit, să aibă ulterior oportunități mai bune de angajare”.
Timp liber
Persoanele care se trezesc devreme de dimineaţă au mai mult timp liber la dispoziție pentru a se relaxa după o zi de muncă. După-amiaza sau seara poți să te dedici pasiunilor tale sau pur şi simplu poți să petreci momente plăcute alături de familie.
Cum să te trezești dimineața devreme
Trezitul devreme de dimineață poate fi dificil pentru unele persoane, însă există câteva metode prin care tranziția se poate face cu succes. În primul rând, nu trebuie să forțezi să te trezești din prima zi la ora 5:00 sau 6:00, ci este indicat să începi prin a te trezi doar cu 15-30 de minute mai devreme decât de obicei. Adoptă acest program timp de o săptămână după care trezește-te cu încă 15 minute mai devreme și continuă să ajustezi ora de trezire până când vei ajunge la ora dorită.
De asemenea, este important să te obișnuiești să adormi seara mai devreme. În plus, trebuie să renunți la obiceiuri care te pot ține treaz, cum ar fi uitatul la televizor, navigatul pe internet, utilizarea rețelelor de socializare și altele. Dacă simți că nu poți să adormi, poți să citești câteva pagini dintr-o carte prefertaă. Pe măsură ce te vei obișnui cu noul program de somn vei observa că adormi mult mai repede decât credeai. Nu în ultimul rând, găsește în primele zile, și nu numai, un motiv puternic pentru a te trezi devreme, cum ar fi să faci ceva important sau care îţi face mare plăcere.
Aceasta te va motiva să te ridici din pat. În general, ar trebui să folosești în avantajul tău timpul câștigat prin trezirea devreme. Dacă întâmpini probleme să te trezești mai devreme poți să iei în considerare exercițiile fizice în cursul zilei care, spun cercetătorii, te pot ajuta să treci la un program de somn mai devreme, mai precizează Sleep Foundation.
Vezi şi care sunt beneficiile mersului pe jos!
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!