Cuprins:
Câte tipuri de nori sunt
Norii sunt formați din particule de apă care se evaporă din mări și oceane, sub căldura soarelui. Apa se transformă în vapori care se ridică. Ajunși la înălțime foarte mare, acești vapori întâlnesc aerul rece și se condensează, formând astfel „bucăți” de nori. Norul astfel format continuă să crească şi, cu timpul, începe să arate pufos, precum o imensă bucată de vată. În acelaşi timp, el eliberează energie, pe care a absorbit-o de la Soare.
Există mai multe tipuri de nori, iar clasificarea acestora se face și ea, la rândul ei, după mai multe criterii.
Tipuri de nori, după aspect
Principalele categorii de nori clasificați după aspect sunt:
- nori cumulus – sub forma de grămezi izolate. Au aspect individualizat, de un alb strălucitor sau gri, cu densitate mare și formă de vată cu margini foarte precise
- nori stratus – cu aspect de pânză continuă. Sunt straturi gri cu o bază uniformă. Sunt asociati cu burnița
- nori cirrus – cu aspect de valuri. Sunt albi, delicați, mătăsoși și fibroși la aspect și formează pachete sau benzi înguste
- nori nimbus – sunt cunoscuți și ca nori de ploaie. Sunt în culori sumbre și cu bază neregulată, constituiți în general din picături de apă și care produc deseori precipitații
Tipuri de nori, după altitudine
- Nori de altitudine mare – peste 6000 m
- Nori de altitudine medie – între 2000 și 6000 de metri
- Nori de altitudine mică – în jurul a 2000 de metri.
Descoperă și care sunt cele mai importante constelații
Cum se formează ploaia
Ploaia se formează când norii sunt suficient de mari și au foarte, foarte multe picături de apă. Acestea se unesc și formează picături și mai mari care devin grele și cad din cauza forței gravitaționale și, ulterior, le vezi sub formă de ploaie. Picăturile de ploaie au dimensiuni mici, mai mici de un centimetru. Ele cad cu 3-8 metri pe secundă, atunci când plouă încet și nu vorbim despre vânt puternic sau furtuni.
Ploaia mai este denumită și în termeni populari bură, atunci când picăturile sunt multe și fine și este descrisă ca ploaie torențială, atunci când picăturile de apă sunt foarte multe și cad cu repeziciune.
În fiecare secundă, pe tot globul, cad aproximativ 16 milioane de tone de apă sub formă de apă. Tot aceeași cantitate de apă se evaporă în fiecare secundă de pe suprafața Pământului. Diametrul unei picături de ploaie este, în medie, cuprins între 0,5 – 8 milimetri.
Cum se formează grindina
Grindina se formează atunci când picăturile de ploaie traversează straturi de aer cu temperaturi scăzute. Grindina se produce de obicei în timpul verii și este dăunătoare culturilor agricole, deoarece distruge plantele.
Cele mai mari picături de grindină au fost înregistrate în Bangladesh, în zona Gopalganj, în timpul unei furtuni din 14 aprilie 1986. Greutatea fiecărui bob de grindină a depășit un kilogram provocând decese și pagube materiale însemnate.
Ce înseamnă nebulozitate
Nebulozitatea reprezintă gradul de acoperire a cerului cu nori. Pentru observațiile meteorologice sau pentru aviație acest grad de acoperire se exprimă în optimi, 0/8 reprezentând cer senin, iar 8/8 reprezentând cer total acoperit. Gradul de acoperire a cerului cu nori pentru observațiile meteorologice climatologice se face în zecimi, 0/10 reprezentând cer senin, iar 10/10 cer total acoperit.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!