Cuprins:
Dacă priviți un glob pământesc veți „observa” o linie care trece prin mijlocul său întocmai ca o centură. Majoritatea marcajelor și a culorilor care apar pe glob reprezintă lucruri fizice, precum continentele și oceanele, în timp ce această linie este una imaginară.
Această linie imaginară care împarte planeta în două emisfere – cea nordică și cea sudică – se numește Ecuator. Ce este, ce țări străbate și alte informații interesante referitoare la Ecuator veți afla citind acest articol.
Ce este Ecuatorul?
Ecuatorul reprezintă cercul imaginar situat la jumătatea distanței dintre Polul Sud și Polul Nord care împarte planeta Pământ în cele două emisfere. Este prima și cea mai lungă linie de latitudine geografică de 0°, care ajută la măsurarea planetei Pământ.
Cuvântul „ecuator” provine din expresia latină medievală „circulus aequator diei et noctis”, care se traduce „un cerc care echilibrează ziua și noaptea”.
Primele hărți detaliate care indică Ecuatorul au fost scrise în China și datează din anul 500 î.Hr. Celebrul filozof, matematician și astronom grec Pitagora este creditat de istorici ca fiind cel care a ar fi creat primele hărți pe care se bazează cele de astăzi.
Asemenea tropicelui, Ecuatorul nu este fixat cu precizie. Planul ecuatorial adevărat este întotdeauna perpendicular pe axa de rotație a Pământului, iar această axă este relativ stabilă. Poziția celor doi poli ai Terrei are o variație de ordinul a 10 metri anual, ceea ce se traduce printr-o variație similară în ceea ce privește poziția Ecuatorului, notează Wikipedia.org.
Temperatura medie la Ecuator în timpul verii în zonele de joasă altitudine se situează între 23 și 31 de grade Celsius. La Ecuator trăiesc o varietate de animale, între care elefanți, leoparzi, maimuțe, bivoli, gorile și pitoni.
Trebuie să facem precizara că există și un Ecuator magnetic, precum și un Ecuator climatic, la fel ca în cazul polilor Sud și Nord.
Care este circumferința Pământului la Ecuator?
Circumferința Pământului reprezintă distanța în jurul Pământului, care este de 40.075,017 kilometri. Măsurată în jurul polilor, aceasta măsoară de 40.007,863 kilometri.
Prima măsurătoare științifică a circumferinței Terra a fost realizată de Eratostene, matematician, geograf și astronom din Grecia antică, și a avut o importanță foarte mare pentru navigație. Dacă Pământul este tratat ca o sferă, determinarea circumferinței sale ar fi cea mai importantă măsurătoare. Pământul se abate de la forma sferică cu circa 0,3% prin aplatizare.
În timpurile moderne, circumferința Pământului a fost folosită pentru a defini unitățile fundamentale de măsură ale lungimii. Este vorba despre mila marină (secolul al XVII-lea) și metrul (secolul al XVIII-lea).
Circumferința polară măsoară circa 40.000 de kilometri deoarece metrul a fost definit inițial ca fiind o zecime de milionime (adică, 1 km reprezintă o zecime de miime) din arcul de la pol la Ecuator (sfertul de meridian).
Ce țări străbate Ecuatorul?
Ecuatorul are o lungime totală estimată la aproximativ 40.200 de kilometri. Ecuatorul terestru este o paralelă a globului pământesc și are diametrul de 12.756 km. În același timp, distanța de la Ecuator la Polul Nord sau la Polul Sud este de circa 10.002 de kilometri.
Acesta străbate centrul continentului african, Insulele Maldive, Oceanul Indian, Indonezia, zona centrală a Oceanului Pacific cu Micronezia și nordul Americii de Sud. De asemenea, Ecuatorul trece trece prin 79% din suprafața acoperită cu ape – între care Oceanul Atlantic, Oceanul Indian și Oceanul Pacific – și 21% din suprafața de uscat de pe Terra.
„Centura” Pământului străbate 11 țări și teritoriile a două națiuni insulare. Este vorba despre: Ecuador, Brazilia, Columbia, São Tomé și Principe, Gabon, Republica Congo, Indonezia, Insulele Maldive, Uganda, Kenya, Somalia și Kiribati.
Cel mai înalt punct situat pe Ecuator se află pe versanții sudici ai Vulcanului Cayambe, care are o altitudine maximă de 4.690 de metri pe teritoriul Ecuadorului. Acesta este singurul loc de pe Ecuator unde există zăpadă, potrivit Kidadl.com.
Alte vârfuri de mare altitudine, precum Muntele Kilimanjaro și Anzii Cordilieri, au ghețari. Trei dintre țările străbătute de Ecuator, Indonezia, Congo și Brazilia, găzduiesc mai mult de jumătate din pădurile tropicale de pe tot globul.
Foto: 123rf.com
Citește și: Cele mai spectaculoase canioane din lume
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!