Sunătoarea (pojarnița) este planta erbacee recunoscută ușor datorită florilor galbene cu petale care se deschid în formă de stea. Este o plantă cu o înălțime medie a tulpinii de până la 30 de cm, dar poate ajunge și la înălțimea de un metru, în funcție de factorii de mediu în care a crescut. Florile de sunătoare se culeg în lunile de vară, în special iunie și iulie, iar după ce se usucă pot fi consumate drept tratament natural sub forma ceaiului de sunătoare.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Ceai de sunătoare – mod de preparare
Ceaiul de sunătoare se prepară precum o infuzie din plante. Pentru 250 ml de apă, se adaugă o lingură de flori uscate de sunătoare. Apa trebuie să fie fierbinte peste care se adaugă florile și se lasă la infuzat pentru 10 minute. Se strecoară și ceaiul poate fi consumat neîndulcit sau cu puțină miere de albine.
Ceai de sunătoare – proprietăți
Datorită compușilor din compoziție precum colina, uleiul volatil, taninuri, flavonoide, acid valerian sau hipericina, ceaiul de sunătoare are următoarele proprietăți:
- Antiinflamatoare;
- Cicatrizante;
- Astringente;
- Antiseptice;
- Antivirale;
- Hepatoprotectoare;
- Sedative;
- Remineralizante.
Ceai de sunătoare – beneficii
Îmbunătățește digestia
Consumul de ceai de sunătoare are beneficii pentru stomac deoarece ajută la funcționarea normală a digestiei, deoarece protejează mucoasa gastrică și ajută la stimularea producerii și eliminarea bilei. Ceaiul de sunătoare susține funcțiile hepatice, reduce spasmele de la nivelul tractului intestinal și previne apariția constipației.
Combate stările de depresie și anxietate
Ceaiul de sunătoare nu înlocuiește un tratament medicamentos recomandat de medic, dar poate fi un adjuvant natural pentru a reduce formele ușoare de depresie, indispoziție, anxietate sau stări febrile, arată studiile.
Luptă împotriva stresului
Deoarece are efect calmant și relaxant, ceaiul de sunătoare are efect asupra psihicului și reduce stresul, combate insomnia, iar asta ajută la un somn liniștitor și odihnitor.
Cicatrizează rănile
Ceaiul de sunătoare este un ajutor chiar și pentru piele. Sub formă de comprese, ceaiul poate fi aplicat pe micile tăieturi sau arsuri la nivelul pielii, pentru a favoriza cicatrizarea acestora, dar poate fi folosit și pentru tenul uscat, ridat sau iritat.
Benefic pentru ficat
Datorită proprietăților calmante, ceaiul de sunătoare este benefic pentru stările antiinflamatorii de la nivelul ficatului. Ajută la refacerea celulelor hepatice, dar și la detoxifierea organismului și luptă împotriva retenției de apă.
Consumul regulat, dar cu moderație de ceai de sunătoare ajută și la reducerea simptomului premenstrual, reducerea tulburărilor hormonale și ameliorarea bufeurilor.
Ceaiul de sunătoare este remediu natural pentru:
- Stomatită;
- Gingivită;
- Arsuri;
- Otită;
- Boală parodontală;
- Răni;
- Inflamații;
- Dureri precum migrene;
Ceai de sunătoare – contraindicații
Consumul ceaiului de sunătoare poate diminua efectul tratamentului cu antidepresive, anticoagulante, antiasmatice, antihipertensive, contraceptive orale sau anticoagulante.
În timpul unor studii, unele persoane care au consumat ceai de sunătoare au prezentat dureri de cap, amețeli și iritații ale pielii. Dar nu au fost raportate reacții adverse severe. Studiile arată că efectele secundare ale consumului de ceai de sunătoare nu sunt mai grave decât cele survenite în urma ingerării unei pastile de zahăr.
Tinctură de sunătoare – mod de preparare
Este nevoie de 2 linguri de flori mărunțite de sunătoare și de 100 ml de alcool, de 50 de grade. Florile se adaugă în alcool și se lasă la macerat pentru 10-14 zile. Se amestecă o dată la câteva zile în tinctură. Tinctura de sunătoarea este recomandată pentru uz intern, pentru combaterea stărilor depresive ori tensionate, dar și pentru uz extern, sub formă de comprese pentru o piele sănătoasă.
Ulei de sunătoare – mod de preparare
Uleiul de sunătoare este benefic în cazul rănilor, al eczemelor ori pielii uscate. Pentru a pregăti acasă ulei de sunătoare, ai nevoie de un borcan de 800 ml sau un litru în care adaugi flori de sunătoare până îl umpli, iar peste se pune ulei de măsline sau ulei de floare soarelui. Uleiul trebuie să umple borcanul. Se lasă totul la macerat, în borcanul închis, pentru 2-3 săptămâni, într-un loc cald/însorit. După acest timp, uleiul se filtrează și se pune în recipiente mici pentru a se folosi la nevoie.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!