Cojile de portocale au nenumărate întrebuințări, atât în rețete culinare, cât și în cosmetică și chiar în igienă.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Informații despre portocale
Există mai multe soiuri de portocale, printre care: portocale roșii, Valencia, Seville sau cara cara. Gustul fructelor poate să difere și poate fi atât dulce, cât și acru. Fructele sunt sărace în calorii, au un conținut bogat de fitonutrienți esențiali pentru buna funcționare a organismului și sunt o sursă importantă de antioxidanți.
Portocalii sunt cei mai des cultivați pomi fructiferi din lume. Își au originile în India, Pakistan, Vietnam și sud-estul Chinei, iar cultivarea lor se face în țări precum Costa Rica, Cuba, Belize, Egipt, Turcia și Statele Unite.
Cojile de portocală sunt de obicei îndepărtate și aruncate înainte ca fructele să fie consumate. Cu toate acestea, cojile de portocale conțin substanțe nutritive importante și ar trebui consumate mai degrabă decât aruncate.
Beneficii ale cojilor de portocale
Portocalele sunt citrice suculente și dulci cunoscute pentru că au un conținut ridicat de vitamina C. Este probabil mai puțin cunoscut faptul că cojile de portocală sunt, de asemenea, bogate în mai mulți nutrienți, inclusiv fibre, vitamina C și compuși vegetali precum polifenoli.
Bogate în fibre și vitamina C
De fapt, doar 1 lingură (6 grame) de coajă de portocală oferă 14% din valoarea zilnică a vitaminei C – de aproape 3 ori mai mult decât fructul interior. Aceeași porție conține, de asemenea, de aproximativ 4 ori mai multe fibre.
Mențin sănătatea inimii și a stomacului
Studiile arată că dietele bogate în vitamina C și fibre beneficiază de sănătatea inimii și digestive și pot proteja împotriva anumitor tipuri de cancera.
Bogate în vitamina B și Calciu
Coaja de portocală conține, de asemenea, cantități bune de provitamină A, folat, riboflavină, tiamină, vitamina B6 și calciu, potrivit cercetărilor.
Previn diabetul
În plus, potrivit studiilor, sunt bogate în compuși vegetali numiți polifenoli, care pot ajuta la prevenirea și gestionarea multor afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul de tip 2, obezitatea și boala Alzheimer.
Un studiu cu eprubete a constatat că conținutul și activitatea totală de polifenoli în coji de portocale a fost semnificativ mai mare decât în fructele reale.
Potențial antiinflamator și anticancerigen
De asemenea, aproape 90% din uleiurile esențiale din coji de portocale sunt compuse din limonen, o substanță chimică naturală, care a fost studiată pentru proprietățile sale antiinflamatorii și anticancerigene, inclusiv împotriva cancerului de piele.
Mai exact, minunatele coji de portocală sunt o sursă bună de polifenoli hesperidină și polimetoxiflavone (PMF), ambele fiind studiate pentru potențialele lor efecte anticanceroase.
Contraindicații
Pesticidele sunt utilizate frecvent pe citrice, cum ar fi portocalele, pentru a proteja împotriva mucegaiului și a insectelor.
Deși studiile au descoperit că pupla portocalelor are niveluri de pesticide foarte scăzute sau nedetectabile, cojile conțin cantități semnificativ mai mari.
Studiile leagă aportul cronic de pesticide de efectele negative asupra sănătății, inclusiv riscul crescut de cancer și disfuncția hormonală.
Totuși, aceste efecte sunt asociate în primul rând cu niveluri cronice de expunere, mai degrabă decât cu cantități relativ mici găsite în cojile fructelor.
Cu toate acestea, este recomandat să spălați portocalele sub apă fierbinte pentru a reduce cantitatea de pesticide ingerate.
Coji de portocale -utilizări
Chiar dacă aceste nu sunt la fel de renumite precum cojile de lămâie, minunatele coji de portocale pot avea nenumărate întrebuințări. Pe lâmgă faptul că pot fi făcute ceai, dulceață, sirop și pot da aromă rețetelor de desert, acestea au și alte utilizări:
- Ingredient alimentar. Coaja de portocale poate fi adăugată în deserturi, salate și pireuri. Va conferi o aromă deosebită.
- Lumânare aromată. Scoate pulpa și păstrează intacte jumătățile de coajă, apoi umple una dintre jumătăți cu o lumânare parfumată.
- Soluție de albire a dinților. Coaja conține limonen, utilizat în toate pastele de dinți cu efect de albire.
- Soluție de alungare a insectelor. Insectele și în special țânțarii urăsc mirosul de citrice. Freacă pielea cu o bucată de coajă de portocală.
- „Burete” de curățare a suprafețelor murdare din bucătărie. Acidul citric este un bun igienizant pentru suprafețe.
- Scrub exfoliant pentru piele: zahăr, ulei de cocos, coajă rasă de portocală.
- Deodorant pentru încălțăminte. E de ajuns să pui câteva coji de portocală într-un săculeț pe care să-l strecori mai apoi în interiorul pantofilor sau al cizmelor. Se poate utiliza și pe rafturile cu rufe.
Rețete cu coji de portocale
Cojile de portocale pot fi condiment în anumite rețete de deserturi, dar pot fi și ingredientul principal.
Coji de portocale confiate
Ingrediente:
- 600 g coji de portocale
- 600 de g zahăr
- 600 ml apă
Mod de preparare:
Spălaţi foarte bine portocalele înainte de a le curăța. Cojile trebuiesc curăţate de partea albă şi amară. Puneți cojile la fiert în apă rece, lăsaţi-le să fiarbă până se înmoaie şi intră uşor furculiţa în ele, apoi aruncaţi apa.
Pregătiţi siropul. Puneţi la fiert o cantitate de apă egală cu greutatea cojilor şi acelaşi gramaj de zahăr, adăugati şi cojile pre-fierte, apoi lăsaţi siropul să fiarbă la foc mediu până începe să se îngroaşe. Trebuie să devină gros şi lipicios aproape ca mierea, iar cojile nu vor mai fi opace, ci vor deveni translucide. Nu exageraţi cu fierberea, pentru că siropul se va zaharisi. E suficient dacă s-a îngroşat şi e “legat”.
Lăsaţi siropul să se răcorească puţin, apoi puneţi cojile într-un borcan cu capac etanş, turnaţi siropul peste ele şi păstraţi borcanul într-un loc răcoros.
Dulceață de coji de portocale
Ingrediente:
- Coaja de la 1 kg de portocale
- 300 ml apă
- 300 g zahăr
- zeama de la 1 lămâie
Mod de preparare:
Portocalele se decojesc cu un cuțit. Fără partea albă, amăruie. Cojile se pun într-un vas cu apă și se țin 48 de ore schimbând apa de doua ori pe zi. După 48 de ore se pregătește un sirop din apă, zahăr, zeama de lămâie.
Apoi se adaugă cojile de portocală tăiate fășii subțiri și se fierbe la foc mic până ajunge la consistența dorită. Dulceața se toarnă în borcane sterilizate și se păstrează la loc răcoros.
Ceai de coji de portocale
Toarnă apă fierbinte pe câteva coji de portocală uscate și câteva flori de romaniță. Lasă să se infuzeze. Vei rămâne uimit de aroma băuturii obținute.
Sirop din coji de portocale
Ingrediente:
- 1 l apă,
- 1 1/2 kg zahăr,
- 2 lămâi mari,
- 1 kg portocale.
Mod de preparare:
Apa se fierbe cu zahărul și zeama de lămâie (100 ml) sau cu un plic (o linguriță) sare de lămâie. După ce s-a răcit, în sirop se pune coaja de portocale rasă prin răzătoarea cu găuri mici. Se amestecă bine, se lasă să stea 4-5 zile, apoi se filtrează și se toarnă în sticle. Se bea cu apă minerala sau cu sifon.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Daniel9090 • 09.12.2023, 21:24
Cojile portocală, bogate antioxidanți, condimente, săpunuri, produse naturale