Cuprins:
Cum să faci saleuri
Rețetele de saleuri cu brânză sunt foarte îndrăgite, atât de copii, cât și de adulți. Saleurile, cu chimen, susan sau mac, pot fi cosumate ca aperitiv sau ca gustare, simple, cu o cană de iaurt sau alături de un pahar cu bere.
Saleurile se fac simplu, nu necesită experiență sau ingrediente sofisticate, astfel că nu puteți da greș cu ele.
Saleurile făcute în casă sunt fragede în interior și ușor crocante la suprafață, fiind potrivite oricând pentru o masă în familie sau cu prietenii.
Saleuri cu brânză
Ingrediente:
- 250 g brânză telemea rasă
- 200 g unt
- 100 g smântană
- 500 g făină
- 2 ouă
- 1 ou bătut (pentru decor)
- semințe de susan sau mac (opțional)
- cașcaval ras (opțional)
Mod de preparare:
Într-un bol încăpător punem făina, untul tăiat cuburi, smântâna, ouăle și brânza rasă. Frământăm bine aluatul, până se omogenizează. Pentru ca aluatul de saleuri să fie mai fraged este bine să-l înfășurăm într-o folie alimentară de plastic. Apoi îl băgăm pentru o oră la frigider.
După o oră, scoatem aluatul și îl întindem pe masa se lucru pe care am presărat puțină făină sau câțiva stropi de ulei. Aluatul îl întindem într-o formă pe cât posibil dreptunghiulară și nu foarte subțire.
Pentru ca saleurile să fie fragede este bine ca grosimea aluatului să fie de aproximativ un centimetru. Lățimea este bine să fie de un centimetru și jumătate, iar lungimea se poate stabili în funcție de preferințe.
După ce se taie aluatul de saleuri în forma dorită, punem totul în tava de cuptor tapetată cu hârtie. Nu uita să lași distanță între ele de aproximativ un centimetru.
Ungem sărățelele cu ou, apoi presărăm, în funcție de gusturi, chimen, susan, mac sau cașcaval ras. Putem să alegem decor diferit pentru mai multe dintre saleuri, astfel ne vom bucura de o vareitate de gusturi.
Saleurile se coc aproximativ 20 de minute la 180 de grade Celsius. Ne vom da seama că sunt gata în momentul în care vor fi ușor rumenite la suprafață. Se lasă la răcit și se servesc simple sau alături de sosuri, iaurt sau bere.
Vezi și ce beneficii au semințele de susan.
Saleuri cu chimen
Ingrediente:
- 400 g făină
- 200 g unt
- 3 linguri brânză rasă
- 2 ouă
- 1 gălbenuş
- 100 g iaurt
- chimen
- sare
Mod de preparare:
Se amestecă făina cu untul, brânza rasă, 1 ou bătut cu gălbenuşul, iaurtul şi un praf de sare. Se frământă rapid, se acoperă cu o folie transparentă şi se păstrează la rece cel puţin două ore sau de seara până dimineaţa.
Se întinde aluatul într-o foaie groasă de 4-5 mm şi se taie fâşii late de 1,5-2 cm şi lungi de 7-8 cm. Se pun într-o tavă pentru copt, se ung cu gălbenuş şi se presară cu chimen. Se coc în cuptorul foarte bine încins, aproximativ 20 minute. În primele 15 minute nu se deschide cuptorul, apoi se reduce focul şi se lasă să se rumenească frumos.
Se scot cu atenţie din tavă pentru că sunt foarte fragile, se pun pe un platou şi se servesc, de preferinţă, în ziua următoare.
Sursă – retete.unica.ro
Saleuri pufoase cu iaurt
Ingrediente:
- 500 g făină
- 250 g iaurt
- 300 g unt rece
- 30 g drojdie
- 1 linguriță zahăr
- 1,5 lingurițe sare
- 1 ou
- susan
Mod de preparare:
Într-un castron mare, pune făina și untul rece tăiat în cuburi. Amestecă ușor, cu mâinile, fără mișcări bruște sau puternice. Adaugă în compoziție sarea. Separat, amestecă drojdia și zahărul bine.
După ce drojdia și zahărul se înmoaie, adaugă-le în compoziția de făină, alături de 200 g de iaurt. Frământă rapid aluatul, până totul este bine amestecat. Consistența potrivită este una tare și densă. Dacă mai este nevoie de iaurt, mai adaugă după.
Strânge aluatul ghem și lasă-l să se odihnească la temperatura camerei, acoperit cu un prosop sau șervețel de bucătărie, până în jumătate de oră.
Între timp, bate bine oul și pregătește orice condimente dorești să adaugi peste sărățele (sau le poți păstra simple, pentru un gust clasic).
Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius.
După ce aluatul a stat la dospit, întinde-l pe un blat uns cu făină. Foaia trebuie să fie subțire, de maxim 5 mm în înălțime. Decupează din aluat saleuri de dimensiunile dorite de tine (poți face asta cu un cuțit sau o rolă de patiserie).
Dacă vrei, le poți răsuci, pentru un plus estetic.
Unge saleurile cu ou și, după preferință, adaugă deasupra condimentele dorite de tine (piper, chimen, oregano, busuioc, brânză rasă).
Desprinde încet saleurile și așază-le într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Nu uita să lași distanță între ele de aproximativ un centimetru!
Lasă saleurile la cuptor până se rumenesc, în jur de 15 minute. Poftă bună!
Saleuri cu untură și brânză
Ingrediente:
- 400 g untură
- 400 ml lapte
- faina cât cuprinde
- 350 g telemea de vaca rasa
- 1 cub de drojdie
- 2 oua
- 100 g cascaval
- chimen
- un praf de sare
Mod de preparare:
Topește drojdia în laptele puțin călduț. Amestecă toate ingredientele într-un castron încăpător și apoi frământă până ce aluatul devine nelipicios, adăugând făina pe parcurs.
Întinde 1/4 din cantitatea de aluat pe blatul de lucru presărat cu făina. Foaia trebuie să aibă grosime de 0.5 cm și lățime de aproximativ 15 cm.
Decupează marginile, încât să formezi un dreptunghi perfect, iar excesul pune-l în castron pentru a-l folosi la foaia următoare. Taie foaia pe lungime, apoi pe lățime, formând saleuri cu lățimea de 2cm.
Unge saleurile cu ouăle bătute și presară-le cu cașcaval ras și chimen, apoi aranjează-le în tava tapetata cu hârtie de copt.
Saleurile sunt gata când sunt foarte ușor rumenite.
Saleuri de post
Ingrediente:
300 g făină
150 ml apă minerală
15 g drojdie proaspătă
70 g margarină
1 linguriță sare
1 linguriță zahăr
ulei
semințe de mac, chimen sau susan, după preferințe
Mod de preparare:
Sfărâmă drojdia într-un bol, adaugă o linguriță de zahăr și amestecă bine, apoi toarnă apa minerală și amestecă din nou. Topește margarina la cuptorul cu microunde.
Adaugă drojdia și margarina topită peste făină si sare și frământă bine, până când obții un aluat moale. Lasă-l la dospit pentru 15 minute, într-un loc călduros, apoi întinde aluatul pentru sărățele cu sucitorul, unge-l cu ulei și taie-l cu ajutorul unei role de patiserie. Opțional, poți presară semințe de chimen, mac sau susan. Pune fâșiile de aluat într-o tavă pe care o introduci în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, pentru aproximativ 12 minute.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!