Ce este babicul

Babicul este un preparat culinar făcut din carne de vită si porc si puternic asezonat cu condimente. Rețeta originală are origini slave, sârbe și bulgare. Babicul are de obicei o culoare roșiatică datorită ingredientelor și seamănă destul de mult cu ghiudemul.

Rețeta de babic este mai cu seamă bine păstrată în zona Buzăului unde trăiau comunități de sârbi și bulgari. Se spune că în trecut, sârbilor din zonă nu le plăcea carnea de oaie pe care o găseau în cârnații de Pleșcoi, așa că își preparau propriile rețete cu vită și porc. Făceau babic cu multe condimente și apoi îl lăsau la uscat și afumat până devenea tare ca o bucată de lemn.

Cum se face babic

Preferinţa sârbilor și bulgarilor pentru condimentarea cu ardei iute roşu a dus la modificarea reţetei cârnaţilor de Pleşcoi. Atunci a apărut, se pare, babicul de Buzău sau babicul sârbesc de Buzău, preparat însă nu cu carne de oaie, ci cu carne de vită și porc. Se crede că folosirea cărnii de porc era și în spirit de frondă față de otomani.

Metoda de preparare a babicului este asemănătoare cu cea a cârnaţilor de oaie, carnea de porc și cea de vită fiind tocată cu barda. Apoi se pune sare, iar carnea este condimentată cu boia de ardei, şi iute, şi dulce, după care amestecul este pus în maţe mai groase şi se modelează cârnaţii.

Adina Buzatu joacă la prescripție în dosarul de evaziune fiscală cu prejudiciu de 3 milioane de euro. Cum a tergiversat procesul
Recomandări
Adina Buzatu joacă la prescripție în dosarul de evaziune fiscală cu prejudiciu de 3 milioane de euro. Cum a tergiversat procesul

Sunt lăsaţi la zvântat, apoi la afumat, iar în final la presat, căpătând o formă plată. În continuare, sunt lăsaţi la uscat.

Interesant este faptul că în zona Buzăului se pregăteşte şi ciorbă din babic, cu multe legume şi, desigur, cu felii de cârnat, tăiate foarte, foarte subţire.

Rețetă de babic

Cum se face babic - rețetă
Cum se face babic – rețetă

Ingrediente:

  • 10 kg pulpă de vițel dezosată
  • 10 kg pulpă de vițel de porc dezosată
  • Intestin subțire de mânzat
  • 8-10 linguri de boia iute
  • 20 de linguri de boia dulce

Mod de preparare:

Se toacă toată carnea cu ajutorul mașinii de tocat. Carnea tocată se lasă la răcit timp de câteva ore. Tradiția spune că e bine să lași carnea într-o covată de plop, dar astfel de obiecte nu se mai găsesc în gospodăriile zilelor noastre.

După ce carnea a stat la rece, adaugă peste ea boiaua și sarea și frământă compoziția pentru a se amesteca foarte bine. Sunt necesare aproximativ 30 de minute pentru ca aceasta să se lege așa cum trebuie.

„Filozofia” lui Călin Georgescu și marea răzbunare
Recomandări
„Filozofia” lui Călin Georgescu și marea răzbunare

Se lasă din nou la macerat înca 24 de ore și apoi se umplu mațele.

Înainte de a fi umplut, intestinul subțire trebuie curățat cu un cuțin de lemn ori din plastic și lăsat să se săreze între 3 și 5 zile. După acest interval, membrana trebuie spălată cu apă rece și lăsată la scurs.

Umplerea intestinului se face cu mașina de tocat cu o ustensilă specială pentru cârnați. Un baton de babic trebuie sa fie cam de 30 de cm lungime si încă de la început trebuie să aibă o consistență mai tare. După umplere se leagă la capete cu ață de cânepă, cât mai strâns.

La final, babicul trebuie presat cu sucitorul, eliminând astfel bulele de aer din membrană. De asemenea, membrana trebuie înțepată cu un ac, pe toată suprafața ei. Pentru ca salamul să capete forma dorită, acesta trebuie presat între două planșe de lemn pe care se poate pune ceva greu.

Babicul se pune la uscat și apoi se afumă.

Vezi și cum se afumă carnea și peștele.

Babicul poate fi servit ca aperitiv, dar şi ca ingredient la pregătirea ciorbelor de verdeţuri, omletelor, pilafului sau tocanei.

Diferența dintre babic și ghiudem

Babicul şi ghiudemul sunt printre produsele de carmangerie cele mai apreciate de către clienţii magazinelor cu produse tradiţionale.

Concluziile tragediei aviatice de la Letca Nouă. Cum au murit pilotul și tânăra de 28 de ani care primise zborul drept cadou de la iubit
Recomandări
Concluziile tragediei aviatice de la Letca Nouă. Cum au murit pilotul și tânăra de 28 de ani care primise zborul drept cadou de la iubit

Babicul şi ghiudemul sunt două produse diferite, dar care au multe lucruri în comun. Ambele sunt afumate şi uscate, sunt intens condimentate şi au gust puternic. Diferă însă originile şi amestecul de carne.

Diferența majoră dintre cele două preparare este că pentru babic se folosește carne de vită și carne de porc, pentru că este un aiment specific sârbilor, iar pentru ghiudem se înlocuiește carnea de porc cu cea de oaie, pentru că turcii nu consumă porc.

O altă diferență este ghiudemul este mai degrabă sărat, pe când babicul este iute.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (2)

Nicoleta1807   •   16.11.2023, 20:11

O rețeta foarte interesantă

Roxana22   •   17.09.2023, 22:04

Un articol util

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Wow, ce mare s-a făcut fetița Elenei Udrea!! Eva Maria a fost fotografiată alături de tatăl ei, la un mall din București / FOTO
Unica.ro
Wow, ce mare s-a făcut fetița Elenei Udrea!! Eva Maria a fost fotografiată alături de tatăl ei, la un mall din București / FOTO
„Păpușa de la Glina” trăia la limita subzistenței, lângă groapa de gunoi, însă acum e o tânără frumoasă, cu o siluetă demnă de invidiat și o carieră de succes. Adina Asăvoaiei atrage toate privirile. Cele mai recente imagini
Viva.ro
„Păpușa de la Glina” trăia la limita subzistenței, lângă groapa de gunoi, însă acum e o tânără frumoasă, cu o siluetă demnă de invidiat și o carieră de succes. Adina Asăvoaiei atrage toate privirile. Cele mai recente imagini
Doliu imens în muzica și televiziunea românească. Artistul nostru a murit azi, iar familia a făcut un anunt sfâșietor: “Drum lin, tată drag...”
Libertateapentrufemei.ro
Doliu imens în muzica și televiziunea românească. Artistul nostru a murit azi, iar familia a făcut un anunt sfâșietor: “Drum lin, tată drag...”
Comuna din România care a renăscut din propria cenușă și unde au început deja să se mute tinerii. Se află într-o zonă spectaculoasă din țara noastră, se trăiește foarte bine, școala a fost renovată, s-a construit o grădiniță
FANATIK.RO
Comuna din România care a renăscut din propria cenușă și unde au început deja să se mute tinerii. Se află într-o zonă spectaculoasă din țara noastră, se trăiește foarte bine, școala a fost renovată, s-a construit o grădiniță
Bruce Willis, apariție rară în Los Angeles, în contextul incendiilor devastatoare. Cum a fost surprins fostul actor
Elle.ro
Bruce Willis, apariție rară în Los Angeles, în contextul incendiilor devastatoare. Cum a fost surprins fostul actor
Deși se afișează cu mașini și genți de lux, casa Biancăi Drăgușanu nu e deloc cum ți-ai imagina! Imaginile din apartamentul ei au ajuns virale pe internet / FOTO
Unica.ro
Deși se afișează cu mașini și genți de lux, casa Biancăi Drăgușanu nu e deloc cum ți-ai imagina! Imaginile din apartamentul ei au ajuns virale pe internet / FOTO
Filmul tragediei din Medgidia, unde o fetiță de nici 2 ani a murit strivită de canapea. Părinții o duceau la creșa ilegală pentru că nu există alta în oraș
Observatornews.ro
Filmul tragediei din Medgidia, unde o fetiță de nici 2 ani a murit strivită de canapea. Părinții o duceau la creșa ilegală pentru că nu există alta în oraș
Horoscop 18 ianuarie 2025. Balanțele simt nevoia să se exprime prin orice mijloace, numai să se facă înțelese și să găsească sprijinul necesar
HOROSCOP
Horoscop 18 ianuarie 2025. Balanțele simt nevoia să se exprime prin orice mijloace, numai să se facă înțelese și să găsească sprijinul necesar

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI