Cuprins:
Ce este babicul
Babicul este un preparat culinar făcut din carne de vită si porc si puternic asezonat cu condimente. Rețeta originală are origini slave, sârbe și bulgare. Babicul are de obicei o culoare roșiatică datorită ingredientelor și seamănă destul de mult cu ghiudemul.
Rețeta de babic este mai cu seamă bine păstrată în zona Buzăului unde trăiau comunități de sârbi și bulgari. Se spune că în trecut, sârbilor din zonă nu le plăcea carnea de oaie pe care o găseau în cârnații de Pleșcoi, așa că își preparau propriile rețete cu vită și porc. Făceau babic cu multe condimente și apoi îl lăsau la uscat și afumat până devenea tare ca o bucată de lemn.
Cum se face babic
Preferinţa sârbilor și bulgarilor pentru condimentarea cu ardei iute roşu a dus la modificarea reţetei cârnaţilor de Pleşcoi. Atunci a apărut, se pare, babicul de Buzău sau babicul sârbesc de Buzău, preparat însă nu cu carne de oaie, ci cu carne de vită și porc. Se crede că folosirea cărnii de porc era și în spirit de frondă față de otomani.
Metoda de preparare a babicului este asemănătoare cu cea a cârnaţilor de oaie, carnea de porc și cea de vită fiind tocată cu barda. Apoi se pune sare, iar carnea este condimentată cu boia de ardei, şi iute, şi dulce, după care amestecul este pus în maţe mai groase şi se modelează cârnaţii.
Sunt lăsaţi la zvântat, apoi la afumat, iar în final la presat, căpătând o formă plată. În continuare, sunt lăsaţi la uscat.
Interesant este faptul că în zona Buzăului se pregăteşte şi ciorbă din babic, cu multe legume şi, desigur, cu felii de cârnat, tăiate foarte, foarte subţire.
Rețetă de babic
Ingrediente:
- 10 kg pulpă de vițel dezosată
- 10 kg pulpă de vițel de porc dezosată
- Intestin subțire de mânzat
- 8-10 linguri de boia iute
- 20 de linguri de boia dulce
Mod de preparare:
Se toacă toată carnea cu ajutorul mașinii de tocat. Carnea tocată se lasă la răcit timp de câteva ore. Tradiția spune că e bine să lași carnea într-o covată de plop, dar astfel de obiecte nu se mai găsesc în gospodăriile zilelor noastre.
După ce carnea a stat la rece, adaugă peste ea boiaua și sarea și frământă compoziția pentru a se amesteca foarte bine. Sunt necesare aproximativ 30 de minute pentru ca aceasta să se lege așa cum trebuie.
Se lasă din nou la macerat înca 24 de ore și apoi se umplu mațele.
Înainte de a fi umplut, intestinul subțire trebuie curățat cu un cuțin de lemn ori din plastic și lăsat să se săreze între 3 și 5 zile. După acest interval, membrana trebuie spălată cu apă rece și lăsată la scurs.
Umplerea intestinului se face cu mașina de tocat cu o ustensilă specială pentru cârnați. Un baton de babic trebuie sa fie cam de 30 de cm lungime si încă de la început trebuie să aibă o consistență mai tare. După umplere se leagă la capete cu ață de cânepă, cât mai strâns.
La final, babicul trebuie presat cu sucitorul, eliminând astfel bulele de aer din membrană. De asemenea, membrana trebuie înțepată cu un ac, pe toată suprafața ei. Pentru ca salamul să capete forma dorită, acesta trebuie presat între două planșe de lemn pe care se poate pune ceva greu.
Babicul se pune la uscat și apoi se afumă.
Vezi și cum se afumă carnea și peștele.
Babicul poate fi servit ca aperitiv, dar şi ca ingredient la pregătirea ciorbelor de verdeţuri, omletelor, pilafului sau tocanei.
Diferența dintre babic și ghiudem
Babicul şi ghiudemul sunt printre produsele de carmangerie cele mai apreciate de către clienţii magazinelor cu produse tradiţionale.
Babicul şi ghiudemul sunt două produse diferite, dar care au multe lucruri în comun. Ambele sunt afumate şi uscate, sunt intens condimentate şi au gust puternic. Diferă însă originile şi amestecul de carne.
Diferența majoră dintre cele două preparare este că pentru babic se folosește carne de vită și carne de porc, pentru că este un aiment specific sârbilor, iar pentru ghiudem se înlocuiește carnea de porc cu cea de oaie, pentru că turcii nu consumă porc.
O altă diferență este ghiudemul este mai degrabă sărat, pe când babicul este iute.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!