Fierul – Carenţa de fier duce la tulburări caracteristice, la scăderea cantităţii de hemoglobină, la anemii sau la tulburări metabolice. În aceste cazuri, dieta trebuie să conţină alimente bogate în fier: ficat, rinichi, inimă, muşchi, gălbenuş, stridii, fructe uscate, legume uscate, nuci, verdeţuri (spanac, urzici, varză, pătrunjel). Doza zilnică recomandată este de 12 mg.
Calciul – Carenţa de calciu care duce la decalcifierea sistemului osos şi la tulburări ale sistemului neuromuscular. Se impune un regim alimentar bogat în alimente care aduc calciu utilizabil, dar care conţin şi fosfor, vitamina D, proteine. Calciul se găseşte în cantitate mare în brânzeturi, lapte dulce, lapte bătut, iaurt, legume uscate, nuci, varză, conopidă, portocale, pătrunjel etc. Doza zilnică recomandată este de 1 g.
Fosforul – Deficitul acestui mineral poate produce tulburări nervoase, musculare şi osoase. O dietă bogată în fosfor poate ameliora aceste tulburări. Alimentele bogate în fosfor sunt: gălbenuşul, peştele, carnea, icrele, brânzeturile, dar şi legumele uscate, nucile, cerealele integrale, zarzavaturile şi fructele proaspete. Doza zilnică recomandată este de 1,5 g.
Iodul – Lipsa iodului din alimentaţie dă naştere hipotiroidism însoţit sau nu de guşă. Iodul se află în cantităţi extrem de mici în alimentele uzuale, însă peştele, stridiile, creveţii, algele marine sunt alimente bogate în iod. De reţinut este faptul că iodul organic din alimente nu se pierde în timpul gătirii. Există şi o serie de plante cu acţiune antitiroidiană sau guşogenă: muştar, mazăre, fasole şi soia. Doza zilnică recomandată e de 150 – 200 U.I.