O izolație bună a casei, ferestre și uși de calitate, dar și un sistem eficient de încălzire sunt doar câteva soluții pentru a-ți oferi ție și familiei tale un confort termic sporit, însă pregătirea acestora se face din timp. Dacă nu ai făcut nimic din toate astea, trebuie să știi că, din fericire, există o serie de soluții și practici utile prin care poți să menții o temperatură constantă în casă care, pe de-o parte, îți va conferi un anumit nivel de confort, iar pe de altă parte te va ajuta să faci economii cu cheltuielile aferente energiei termice și să treci cu bine peste sezonul rece, care abia a început. În cele ce urmează o să-ți dezvăluim câteva trucuri prin care să înveți să păstrezi căldura în casă pentru cât mai mult timp posibil.

Trucuri care te ajută să ai o locuință călduroasă

Încălzirea locuinței reprezintă peste 70% din totalul consumului casnic de energie termică. Dacă vei reduce această valoare și vei păstra casa suficient de călduroasă, nu numai că vei face reduceri la cheltuielile cu facturile la energie, dar acest lucru va contribui și la protejarea mediului înconjurător.

Cum să faci economie la căldură - Imagine cu o persoană care reglează termostatul unui calorifer.
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

Este important să știi că specialiștii în domeniu recomandă ca în interiorul unei locuințe, temperatura optimă să fie cuprinsă între 18 și 22 de grade Celsius în spațiile de zi, între 16 și 18 grade Celsius în dormitor și între 22 și 24 de grade Celsius în baie. De aceea, pentru a preveni pierderile de căldură şi a menţine în acest fel un ambient cât mai plăcut în locuință, atât pentru tine, cât și pentru familia ta, în zilele friguroase de iarnă va trebui să aplici o serie de trucuri simple. Iată câteva soluții prin care să menții căldura în locuință cât mai mult timp posibil:

Montează draperii la ferestre și uși

Pe timpul iernii, în zilele însorite, lasă soarele să pătrundă în casă pentru că în acest fel temperatura din locuință va crește și nu va mai fi nevoie să folosești la fel de mult centrala termică ori alt sistem de încălzire. De asemenea, seara, nu uita să tragi draperiile. În schimb, în zilele geroase, lasă draperiile trase pentru a împiedica pierderile de căldură, dar și pentru a bloca pătrunderea în interior a aerului rece din zona ferestrelor și a pereților. Ideale sunt draperiile cu o țesătură cât mai groasă sau cele concepute special pentru a izola termic. De asemenea, dacă locuiești la curte, folosește draperii și la ușile exterioare pentru că, potrivit celor mai recente studii, circa 35% din căldură se pierde prin pereți și prin golurile din jurul ușilor.

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

Folosește un termostat de ambient

Trebuie să știi că nu în toate încăperile din locuința ta ai nevoie de aceeași temperatură. De aceea, în funcție de preferințe și de activitățile pe care le desfășori în interiorul casei tale, poți să optezi pentru o temperatură mai mare în sufragerie, dormitor și baie, de circa 18-22 de grade Celsius. În celelalte spații, cum ar fi în bucătărie și pe holuri, este recomandată o temperatură ceva mai mică. Un astfel de accesoriu te ajută să reduci consumul și costurile cu până la 10%.

Acoperă podelele

Căldura dintr-o casă se pierde cel mai mult prin pereți (35%), dar și prin pardoseală (15%). De aceea, covoarele sunt foarte eficiente atunci când vine vorba de izolare termică în interiorul locuinței, mai ales când vine vorba despre podelele din gresie, suprafețe reci care creează un disconfort termic pe timp de iarnă și, totodată, favorizează circulația aerului. Se recomandă să acoperi întreaga suprafață a podelei cu mochetă sau cu covor pentru că, în acest fel, pierderea calorică va fi mult mai mică, iar covoarele îți vor încălzi picioarele și vor menține căldura mai mult timp. Optează pentru covoare groase deoarece izolează cel mai bine.

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

Nu acoperi caloriferele

Perdelele groase, draperiile, canapeaua, piese de mobilier sau alte corpuri plasate în dreptul caloriferelor nu vor face altceva decât să blocheze fluxul de căldură. De aceea, asigură-te că există un spațiu de cel puțin un metru și jumătate între calorifer și orice alt obiect.

Închide caloriferele pe care nu le folosești

În cazul în care într-o încăpere nu stă nimeni, poți să închizi caloriferul pentru a nu consuma prea multă căldură.

Montează rafturi deasupra caloriferelor

Cum să faci economie la căldură - Imagine cu rafturi cu diverse obiecte decorative, montate deasupra unui calorifer.

Dacă tavanul casei tale este foarte înalt poți să montezi rafturi deasupra caloriferelor. În acest fel, aerul cald nu va mai ajunge sub tavan, ci va fi redirecționat către rafturi, iar de aici va fi deviat spre centrul camerei.

Aerisește caloriferele

Cum să faci economie la căldură - Imagine cu o persoană care aeriseşte un colorifer.

Operațiunea de aerisire a caloriferelor trebuie făcută periodic pentru ca sistemul de încălzire să funcționeze optim, dar și pentru a reduce cheltuielile la utilități. Este important de știut că, dacă nu aerisești caloriferele, agentul termic nu va circula prin tot interiorul caloriferului, iar acesta nu se va încălzi uniform sau chiar deloc.

Folosește folie din aluminiu în spatele caloriferelor

Caloriferele care se află pe pereții exteriori pierd căldură. Pentru a evita acest lucru este recomandat să aplici folie din aluminiu în spatele caloriferelor, iar în acest mod căldura va fi împinsă înapoi în cameră.

Nu așeza mobilier în dreptul caloriferelor

Acest lucru pare o chestiune de la sine înțeleasă, însă unii oameni nu țin cont de acest aspect și de multe ori așează o canapea, un fotoliu un scaun sau un pat în dreptul caloriferului, blocând în acest fel fluxul de căldură în cameră. Acest lucru este echivalent nu doar cu cheltuieli mai mari cu energia termică, ci și cu camere reci, relatează site-ul This Old House.

Montează pe geamuri folie cu bule

Știm cu toții că prin geamuri se pierde o mare cantitate de căldură, iar pentru a împiedica acest fenomen poți să aplici folie cu bule. Aceasta va reduce pierderile de căldură cu până la 50% dacă este aplicată pe un geam simplu, în timp ce pe o fereastră dublă pierderile scad cu 20%. Pentru a nu întuneca prea mult casa este indicat să folosești o folie cu bule mai mari.

Aerisește camerele de două ori pe zi

Pentru a nu simți aerul uscat, dar și pentru a nu fi nevoit să ții ușile sau ferestrele întredeschise, este nevoie să aerisești foarte bine camerele locuinței tale măcar de două ori pe zi. În acest fel poți împiedica pornirea automată mai frecventă a centralei de apartament și obții, astfel, un nivel de umiditate optim și o calitate mai bună a aerului.

Izolează ferestrele și ușile

Pentru a păstra căldura cât mai mult timp în casă poţi să izolezi atât ușile, cât și ferestrele cu ajutorul unor benzi/garnituri autoadezive din cauciuc sau cu burete, care sunt cunoscute sub denumirea populară de purfix. Acestea sunt ușor de aplicat, ele lipindu-se pe tocul ferestrelor și al ușilor. O altă metodă prin care poți reduce pierderile de căldură o reprezintă plasarea unor perne sau a unor rulouri speciale de diferite dimensiuni în zona ferestrelor și a părții inferioare a ușilor.

Închide ușile camerelor nefolosite

Scopul tău pe timpul iernii este acela de a menține cât mai mult timp posibil căldura în camera în care te afli sau în cea în care te vei afla în scurt timp (baie, bucătărie sau dormitor). Prezența oamenilor, a electrocasnicelor și a becurilor degajă căldură care poate fi conservată în zonele de interes pentru tine limitând spațiul prin închiderea ușilor la camerele nefolosite, potrivit site-ului Homes and Gardens.

Izolează ușa de la intrare

Un alt loc pe unde se poate pierde căldura din locuință este ușa de la intrare, mai exact pe sub aceasta. Dar, în cazul în care o vei izola cu o husă specială nu te vei mai confrunta cu această problemă. Un astfel de accesoriu se instalează foarte simplu pe interior, la baza ușii, cu ajutorul unei bormașini. Sistemul de prindere nu are mai mult de 4-5 șuruburi. De asemenea, cum spuneam anterior, poți să folosești și garnituri din cauciuc autoadezive pe care să le lipești pe tot tocul ușii și în zona pragului.

Nu mai folosi calorifere electrice sau radiatoare

Dacă până acum foloseai calorifere electrice sau pe ulei, convectoare, aeroterme ori radiatoare cu consum mare și eficiența limitată este momentul să te oprești. Cheltuielile de exploatare sunt foarte mari, iar eficiența termică pe care aceste dispozitive o oferă este foarte redusă.

Înfășoară țevile împotriva înghețului

Manșoanele special concepute pentru țevi și banda termoizolantă sunt materiale pe care le poți folosi pentru a împiedica înghețarea țevilor din casa ta. În cazul în care nu ai așa ceva poți să improvizezi folosind ziare. Împachetează țevile în ziare și astfel ai siguranța că vor rezista la ger.

Vezi şi ce este o pompă de căldură aer/apă şi cum funcţionează!

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (11)

Gore24   •   27.12.2023, 17:34

Un articol foarte interesant.

ssLazio   •   27.12.2023, 14:23

Uite alt truc: te duci foarte des in vizite :)

DanCraciunescu   •   27.12.2023, 12:38

Interesante sfaturi. BUne de pus in practica

Vezi toate comentariile (11)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Știrileprotv.ro
Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
FANATIK.RO
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Observatornews.ro
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții
HOROSCOP
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI