Preşedintele CJ Harghita a spus că rata de promovare a examenului de Bacalaureat în judeţ este mult mai redusă decât cea de la nivel naţional şi că dacă nu se iau în considerare rezultatele la limba română, procentajul de promovare al elevilor maghiari ar fi peste media naţională.
Borboly Csaba a anunţat că, prin intermediul unui cabinet de avocatură, elevii care nu au reuşit să obţină notă de trecere la limba şi literatura română vor acţiona Ministerul Educaţiei în instanţă pentru obţinerea de daune morale şi materiale.
Cu alte cuvinte, aceștia cer să existe și posibilitatea de a susține în cadrul Bacalaureatului o probă de Limba și literatura română cu statut diferențiat față de proba pentru majoritate, adică pentru a fi evaluați la limba română din liceu predată în regim diferențiat pentru minoritatea maghiară.
Avocatul Szikszai Tamás, care îi va reprezenta în instanţă pe elevii afectaţi de rezultatele negative la examenul de limba şi literatura română, a vorbit de demersul de a solicita Ministerului Educaţiei plata unor daune morale.
„Consider că într-o societate normală prezenţa mea nu ar fi fost necesară şi nu ar fi trebuit sa recurgem la acţiuni legale şi la forţa coercitivă a acestui sistem, pentru a oferi unor copii dreptul suprem şi dreptul constituţional la educaţie. Avem din luna mai 2023 o decizie definitivă a Înaltei Curţi, instanţa supremă a României, care a constatat în mod evident şi definitiv existenţa unei discriminări la acest nivel, în procesul de învăţare a limbii române pentru copiii de etnie maghiară”, a spus Szikszai Tamás.
„Având în vedere că premisele discriminării au fost deja constatate, mai multe elemente ale răspunderii civile delictuale există sau au fost constatate definitiv în cazul acestor copii, acestea se bucură de autoritatea de lucru judecat, sens în care următorul demers îl constituie intentarea unei acţiuni în justiţie prin care vom obliga, în numele acestor copii, Ministerul Educaţiei la plata unor daune morale”, a continuat Szikszai Tamás.
Avocatul a menţionat că este un demers aflat în faza premergătoare, în acest moment fiind 17 elevi care doresc intentarea unei acţiuni în instanţă.
Potrivit avocatului, dreptul la acţiune se prescrie în trei ani şi se estimează că se vor alătura demersului şi elevi care au susţinut examenele în anii precedenţi.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
dabaca2020 • 18.10.2024, 18:10
Am avut un fost coleg de scoala maghiar ,care se chinuia sa invete in L Romana ,si mereu trecea clasa la limita ,Apoi cand a trebuit sa dea la Facultate si nu se putea exprima corect in L Romana ,pur si simplu a renuntat . A inteles in sfarsit ca, traieste in Romania ,si ca daca nu stii limba , te descurci forte greu .
MrJohny • 18.10.2024, 14:10
Nu e obligatoriu să promoveze toți. Sunt și români care nu promovează la limba română. Pot să se pregătească mai bine pentru sesiunea următoare. De vină sunt și cei care predau, dacă i-ar lăsa corigenți ar aprofunda.
Anaio • 18.10.2024, 13:36
În care țară din Europa, cu o comunitate românească mare se învață la școală diferit limba țării respective și subiecte diferite? Din câte știu, elevii de la secția maghiară invață limba română și în clasele primare, dar le este predată de învățătoarea care le predă în limba maternă și de cele mai multe ori nici ea nu stăpânește limba română.